MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ KURUCUSU BOŞNAKZADE SÜLEYMAN EFENDİ » Boşnak HaberBoşnak Haber

9 Mayıs 2024 - 18:51

MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ KURUCUSU BOŞNAKZADE SÜLEYMAN EFENDİ

MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ KURUCUSU BOŞNAKZADE SÜLEYMAN EFENDİ
Son Güncelleme :

20 Eylül 2014 - 21:03

 

SAMSUN MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ KURUCUSU ” BOŞNAKZADE SÜLEYMAN EFENDİ “..

Boşnakzade Osman Raif Efendi’nin oğludur. Ticari Kaptan Mektebi mezunudur.

Hukuk Mektebi 3. Sınıf terktir. Belediye Meclis Üyeliği, Samsun Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti Üyeliği, Sivas Kongresi Canik Temsilciliği, TBMM I. Dönem Canik (Samsun) Milletvekilliği, İstida ve İktisat encümenlerinde azalık yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, 1919 yılında İngiliz işgal kuvvetlerinin baskılarına bir tepki olarak kurulan Türk Ulusal Hareketi destekçisi olan dernek.

Boşnakzade Süleyman Bey’in başkanlığında kurulmuş olan derneğin toplantı noktası olarak Şeyh Sadi Tekkesi kullanılmıştır.

Şehrin ileri gelenlerinden “Boşnakzade Süleyman Bey’in”  Samsun’u temsilen katıldığı Sivas Kongresi’nden dönmesinin ardından kurulan cemiyetin kurucuları Samsun Ticaret Odası Başkatibi Şükrü Bey, Boşnakzade Süleyman Bey, Hacı Hayrullahzade Ömer Bey, Ethem Veysi Aksan, Hacı Ömerzade Hasan Umur Bey, Gümüşoğlu Hacı Hasan Bey, Kadızade Yusuf Kenan Bey, Hacı Molla Dursun ile matematik öğretmeni Adil Bey’dir.

O dönem Samsun’da bulunan yedek teğmen ve Milli Çete liderlerinden İstanbul’lu Süreyya Bey tarafından Cemiyet Başkanı olarak Boşnakzade Süleyman Bey seçilmiştir.

Cemiyetin yöneticileri Boşnakzade Süleyman Bey tarafından toplanıyor  ve Ankara Hükümet’nden gelen gizli emirler Şeyh Sadi Tekkesinde  üyelere duyuruluyordu.

Sivas Kongresi sonrası Milli Cemiyetler birleşirken Milli müfrezeler kurulmaya başlanmış, bunun bir sonucu olarak da Samsun Bahriye Muhafız Müfrezesi kurulmuştur.

Bu Müfreze 1920 yılı sonlarına doğru tabur haline gelmiş ve Rum çetelerine karşı oldukça başarılı olmuştur.

 

 

 

 

KAYNAK: Geçmişin izleri-Vikiped

YORUM YAP