Bosna'da İç Savaş Tamtamları Yeniden Çalmaya Başladı ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Mayıs 2024 - 10:00

Bosna’da İç Savaş Tamtamları Yeniden Çalmaya Başladı !

Bosna’da İç Savaş Tamtamları Yeniden Çalmaya Başladı !
Son Güncelleme :

30 Nisan 2024 - 6:33

DIE WELT: DODİK, BM’DE “11 TEMMUZ ULUSLARARASI SOYKIRIM ANMA GÜNÜ” TASARISI KABUL EDİLİRSE BOSNA HERSEK’TEKİ TÜM DEVLET KURUMLARINDAN AYRILACAKLARI TEHDİDİNDE BULUNDU; BU SAVAŞ DEMEK !
Alman gazetesi Die Welt, Ruanda ve Almanya’nın Bosna Hersek’in BM büyükelçisinin önerisi üzerine BM Genel Kuruluna bir karar taslağı sunduğunu yazıyor.
Holokost ve Ruanda’da Tutsilere karşı yapılan soykırım gibi Srebrenica da uluslararası alanda soykırım olarak tanınmalı ve soykırım anma günü 11 Temmuz’da kutlanmalıdır.
Konu ile ilgili oylama 2 Mayıs’ta önümüzdeki perşembe yapılacak.
Wekt’e göre Berlin kararın geçmesini bekliyor. Ancak kararın muhalifleri gerilimi tırmandırmakla tehdit ediyorlar.
Gazete, her şeyden önce Bosnalı Sırpları, Bosna Hersek’ten ayırmayı “yıllardır isteyenin” Bosnalı Sırp lideri Milorad Dodik olduğunu yazıyor.
Kararın kabul edilmesi halinde Bosnalı Sırpların Bosna Hersek düzeyindeki tüm karar alma süreçlerinden çekileceğini söylüyor.
Welt’e göre “Bunun Bosna Hersek’ten fiili bir ayrılık olacağını” değerlendiriyor.
Dodik’in iki yardımcısından biri olan Boşnak temsilci Çamil Durakoviç Welt’e şunları konuştu:
“Dodik ayrılık ilan ederse burada bir saat içinde savaş çıkar”
Durakiviç: “Bunun fiili bir ayrılık olacağını” değerlendiriyor.
Durakoviç, gazeteye verdiği demeçte gerçekten endişeli olduğunu söylüyor.
“Tehlikeli derecede yanlış yöne doğru gidiliyor”
Bosna Hersek’in bölgedeki “en kırılgan” ülke olduğu ve şu anda Yugoslavya’nın dağılmasından bu yana en ağır krizi yaşadığı konuşuluyor.
Die Welt’e göre, “Buradaki herhangi bir çatışma, doksanlı yıllarda olduğu gibi kontrolsüz bir yangına neden olabilir” “Welt” yazıyor.
Gazete, Dodik’in tehditleri gerçekleştirme konusunda ciddi olup olmadığının şüpheli olduğunu ekliyor:
“Bazıları siyasi baskı altında olduğu için sadece Avrupalılara ve Amerikalılara taviz vermek istediğini söylüyor. (…) Bazıları Dodik’in bir ideolog değil, rahat konumunu korumak isteyen yozlaşmış bir oportünist olduğunu söylüyor.”
Durakoviç ise “Dodik’in siyasi olarak hayatta kalma mücadelesi yürüttüğünü ve çatışmayı tek çıkış yol olarak gördüğünü düşünüyor.
Duraković, Uluslararası toplumun müdahale etmesi gerektiğini söylüyor.
“Welt”, Batılı hükümetlerin “perde arkasında” temsilcilerinin Bosna Hersek’teki ve tüm bölgedeki gelişmenin “tehlikeli derecede yanlış yöne” gittiğini kabul ettiğini yazıyor.
Ve Belgrad’ın %Bosnalı Sırp tarafının gidişatını destekliyor” diye yazan gazete, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in, Srebrenica Kararının Genel Kurul’a değil Güvenlik Konseyi’ne sunulmasını talep ettiğini hatırlatıyor; benzer bir karar bir tek Rusya’nın vetosu nedeniyle 2015’te zaten başarısız olmuştu. .
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konaković “Welt”e sunları söyledi:
“Bölgedeki ana aktör olan Sırbistan, Bosna Hersek’i istikrarsızlaştırıyor.”
Konakoviç, Sırbistan Devlet Başkanı Vučić’in karara verdiği tepkiyi “şok edici” olarak nitelendirdi ve Alman hükümetini Sırbistan üzerindeki ekonomik nüfuzunu kullanmaya çağırdı.
“Almanya’nın daha fazla baskı yapması gerekiyor” dedi.
Konaković’e göre Vučić bölgede önemli bir aktör:
“Yaşadığımız krizlerden daha büyük bir krize doğru gittiğimizden endişeleniyorum.”
Soz konusu karar nedeniyle Bosnalı Sırpların Banya Luka’da da protesto gösterileri yapıldığını belirten Velt, Dodik’in o gün (2 Mayıs’ta) Srebrenica’da yapılacak hükümet toplantısını “Boşnak halkı hayrete düşürecek şekilde” duyurduğunu yazıyor.
Srebrwnica Annekeri Derneğinden Munira Subasic, “Mayıs ayının ikisinde anneler Güvenlik korkusundan dolayı çocuklarını Srebrenica’nın dışına gönderecekler” diyor.

YORUM YAP