Rusya “Özel Savaş” Yürütüyor ve Batı Balkanlar Onun Özel Hedefi” » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Mayıs 2024 - 09:59

Rusya “Özel Savaş” Yürütüyor ve Batı Balkanlar Onun Özel Hedefi”

Rusya “Özel Savaş” Yürütüyor ve Batı Balkanlar Onun Özel Hedefi”
Son Güncelleme :

30 Nisan 2024 - 6:38

 

Sarajevo Üniversitesi Kriminoloji, Kriminoloji ve Güvenlik Çalışmaları Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Jasmin Ahic, bir röportajda “Rybar” adlı Rus savaş yanlısı bir blog yazarının ortaya çıkışı ve faaliyetlerine ilişkin raporları yorumladı. Bosna-Hersek (BH) tarafı Sırp Cumhuriyeti (SC) topraklarında faaliyet göstermenin yanı sıra Sırbistan ve SC tarafında çok günlük bir “eğitim” oturumu düzenliyor.

Her şeyi kapsayan kampanya

Aynı zamanda yapılan araştırmalar, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve BH tarafı SC Başkanı Milorad Dodik’in son derece olumsuz eylemlerine ek olarak, BH ve Bosna Hersek’te gerilimin tırmanmasına önemli katkıların olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz bir veya iki ay içinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (UNGA) Srebrenica soykırımına ilişkin Karar’ın açıklanmasına ilişkin bölgedeki gelişmeler, Moskova’nın doğrudan kontrolü altındaki Rus medya kuruluşları Sputnik ve RT Balkan’ın propagandasından geldi. Etkileri her fırsatta fark ediliyor ve Srebrenica Kararı’nın çarpıtılmış yorumlarıyla huzursuzluk ve sert tepkiler yaratmaya çalışıyorlar.

“Hem uzman topluluğunun hem de kamuoyunun medya alanındaki, özellikle de sosyal medyadaki ‘özel’ savaşın tam olarak farkında olması çok önemli. Rusya, medeniyet değerlerini destekleyen ve dünya çapında barış ve istikrarı baltalayan kötü etkilere karşı mücadele eden herkese karşı kapsamlı bir kampanya yürütüyor; istikrarsızlaştırma potansiyeli nedeniyle Batı Balkanlar özel bir hedef haline geliyor” diye uyarıyor seçkin BH güvenlik uzmanı.

Profesör Ahic, bu bağlamda, her faaliyetin, özellikle de kamuya açıklandığı zaman, örneğin X’te (eski adıyla Twitter), hem güvenlik istihbaratı toplulukları hem de hepimiz için önemli bir alarm sinyali olduğunu ekledi.

“Sizinki gibi kaliteli ve profesyonel medya analizleri, bu tür anlatılarla ve kampanyalarla mücadelede çok önemli araçlardır. Siber bir çağda yaşıyoruz ve bu tür anlatıların ve kampanyaların hedeflerini açığa çıkarmak, devletlerimizin ve bir bütün olarak toplumlarımızın dayanıklılığı açısından büyük önem taşıyor” diye sözlerini tamamladı Profesör Ahic.

Rusya ne istiyor?

Rusya Federasyonu’nun BH’deki eylemlerinin, özellikle de yaklaşmakta olan Karar bağlamında, daha geniş bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtmekte fayda var.

Rus devlet medyasının Avrupa’daki faaliyetleri, uzmanlar tarafından dünyanın bu bölgesinde bilgi etkisi yaratmayı amaçlayan Rusya’nın “keskin güç” stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Bu nedenle, Sputnik Sırbistan ve (yine Belgrad’dan faaliyet gösteren) RT Balkan’ın propagandası, NATO’nun neredeyse on yıldır uyardığı Rus “karma stratejilerinin” bir parçası olarak görülebilir.

Ne yazık ki bu, emekli NATO Avrupa Yüksek Müttefik Komutanı James Stavridis’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “NATO’yu Ukrayna’dan uzakta başka bir cepheye yönlendirmek için Kosova ve BH’de propaganda yaydığı ve dini çatışmaları körüklediği” konusunda uyarıda bulunan James Stavridis’in son iddialarıyla örtüşüyor. Bu aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin Rusya’nın “Balkanlar’ı istikrarsızlaştırmak için her şeyi yapacağı” yönündeki önceki uyarılarıyla da tutarlıdır.

Ukrayna cumhurbaşkanı 15 Kasım 2023’te “Rusya, dünyanın dikkatini Ukrayna’daki savaştan uzaklaştırmak için Balkanlar ve Moldova’da yeni krizler yaratabilir” dedi.

Bu uyarılarını geçtiğimiz günlerde Tiran’da yineledi.

Moskova “Balkanlar’da yeni bir cephe açmaya” çalışıyor ancak bunu başarmak için, Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Ivana Stradner ve Mark Montgomery’nin Mart 2024’te belirttiği gibi bölgeye ordusunu göndermesine gerek yok. onların analizi. Şu uyarıda bulunuyorlar: “Rusya’nın şiddeti ve istikrarsızlığı kışkırtmak için yalnızca Sırbistan’a güvenmesi gerekiyor, NATO’nun bocalamasına güvenmesi gerekiyor.”

“Russia is conducting a “Special War,” and the Western Balkans is its Special Target”

YORUM YAP