Bosna'nın İlk Müslüman Aristokratı Hüma Hatun » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:30

Bosna’nın İlk Müslüman Aristokratı Hüma Hatun

Bosna’nın İlk Müslüman Aristokratı Hüma Hatun
Son Güncelleme :

15 Mart 2024 - 12:27

Huma (hatun -soylu) 

İki dünyayı birleştiren Boşnak bir kadın

15 yılında Boşnak soylular tarafından İslam’ın kabulünün her koşuluyla ilgili daha ciddi bir çalışma olmadığı göz önüne alındığında, Boşnak tarih biliminde Huma Kosaća hakkında çok az şey bilinmektedir. ve 16. bir asır ve hatta daha az belirli kişilikler bu bağlamda öne çıktı. Müslüman olarak doğan ilk Boşnak aristokrat olması göz önüne alındığında görünüşü özel ve son derece sembolikti. Özellikle ilginç olan Hüma Kosa ča’nın baba tarafında Avrupalı soylu, ana tarafında Osmanlı’yı birleştirmesi, tarihte eşsiz bir durum.

Burada onun soy ağacını söyleyeceğiz: Huma-hatun Kosaća Ahmed-paşa Hersek Kosa ča ve prenses Hundi-hatun’un kızıdır. Babası ona Hum (Hersek) adını verdi. Baba tarafından dedesi Herceg Stjepan Kosaća, anne tarafından Sultan II. Bajazid, büyük dedeleri Prens Vukac Kosaća ve Sultan Mehmed Fatih idi. Babaannesi baba tarafından Bavyera prensesi Barbara, anne tarafından ise Bülbül Sultandı. Baba tarafından teyzesi Katarina Kosaća, annesinin prensesi Selçuk’tan annesi Gazi Hüsrev-bega’ydı. Amcası Sultan Selim’di. Birinci kuzenler: İshak-beg Kotromanić, Katarina genç Kotromanic, Gazi Hüsrev-beg, Skender-beg Crnojeviç, Sultan Süleyman vs.

Huma Kosača, hayatının geri kalanında birlikte yaşadığı Mehmed-beg Alibegoviç ile evlendi ve burada sayısız vakıf yetiştirdi. İlgi çekicidir ki, Ali-beg’in Doğu dillerinde ilk Boşnak şairi, ikinci erkek kardeşi ise ilk Boşnak hafız Ahmed’di. Maalesef bugün Bosna-Hersek’te hiçbir kurum ya da sokak Huma Kosa ča adını taşıyor, ne de bu Boşnak kadının hayatı tarih yazımızda daha ciddi incelenmiyor.

Akos. ba

YORUM YAP