Kosova Mutfağının Özellikleri
Kosova mutfağı köken olarak Türk mutfağına dayanmaktadır. Kosova mutfağı da tıpkı Türk mutfağı gibi hamur işi ve et yemeklerinin ağırlıkta olduğu bir yapıya sahiptir. Börek, mantı, köfte türleri, et yemekleri karakteristik bir özelliktedir.
Türk mutfağı etken olsa da kültürler arası etkileşimin etkisiyle pişirme biçimlerinde ya da tatlarda zenginlikler oluşmuştur.Kosova’da öğünler kuşluk ve akşam yemeği olmak üzere iki ana öğün üzerine kurulmuştur. Kuşluk, kahvaltıdan farklı olarak öğleye doğru özellikle kişiyi tok tutmaya yönelik yiyeceklerin yendiği yemeklerden oluşmaktadır. Bir dahaki yemek akşamüzeri yenir ve akşam saatlerinde genellikle tatlılar, atıştırmalıklar tercih edilmektedir. Sac üzerinde yemek pişirmek, toprak kap, fırın kullanmak yemek pişirme yöntemlerinde yaygın usullerdendir. Turşu ve biber
ezmelerinin Kosova mutfağında önemli bir yeri vardır.
Ayrıca farklı siyasi güçlerin hâkimiyeti altında kalmış olması Kosova mutfağına çok kültürlü bir yapı
kazandırmıştır. Kosova çok kültürlülüğünün yanı sıra coğrafi yapısı ve iklim koşullarından da etkilenmiştir. Biber, patates, pırasa, lahana ve patlıcan gibi sebzeler yemeklerde kullanılan başlıca ürünler olması iklim ve coğrafya ile açıklanmaktadır.
Yine et yemeklerinin ağırlıklı olması, buna karşılık hemen hiç zeytinyağlı yemek kültürünün bulunmaması da bunun en somut kanıtı olmuştur.
Kosova mutfak kültüründe yemek pişirme teknikleri incelendiğinde çoğunlukla fırınlama tekniği kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca Türk mutfağı gibi sac üzerinde yemek pişirmek, toprak kap kullanmak, yemek pişirirken tencerenin kapağını kapatarak hava alışverişini en aza indirerek bir çeşit fırınlama ve buharlama tekniği de temel pişirme tekniği olmuştur. Bu yüzdendir ki Kosova mutfağında tepsi yemekleri yaygındır.
Kosova’daki müstakil evlerde ya da asıl yaşanan binanın yanında, büyük kiler ve mutfakların bulunması, fırınların buralarda yer almasının sebebi de budur. Yine bu kilerlerde, büyük derin dondurucuların bulunması, turşu bidonlarının yer alması, kışlık yiyecek hazırlama ve pişirme tarzları hakkında bilgi
vermektedir. Müstakil her evde mutlaka bir derin dondurucu ve kuzine tarzı fırın bulunmaktadır.
Kaynak: BALKANLARDAN GÖÇEN TOPLULUKLARIN YEMEK
KÜLTÜRLERİNDEKİ FARKLILIKLAR: EDİRNE İLİ KEŞAN İLÇESİ KÖYLERİ ÖRNEĞİ-BURAK İŞÇİMEN