İşte Türkçedeki tek Sırpça kökenli kelime! » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:35

İşte Türkçedeki tek Sırpça kökenli kelime!

İşte Türkçedeki tek Sırpça kökenli kelime!
Son Güncelleme :

08 Şubat 2024 - 21:59

İşte Türkçedeki tek Sırpça kökenli kelime!

Modern Sırpçada, Türkçe kökenli binlerce kelime bulunuyor. Peki, Türkçede Sırpça kökenli kelimeler mevcut mu? 

İşte Türkçedeki tek Sırpça kökenli kelime!

Sırbistan basınında yer alan haberlere göre Türkçede Sırpça kökenli tek bir kelime bulunuyor. 

Sırpçadaki Türkçe kökenli kelimelere ilişkin olarak yaygın bir şekilde anlatılan bir anekdot, Şumadiyalı bir Sırba, “Sırp lisanında Türkçe kökenli kelime var mı?” diye sorulduğunda “Jok bre” (Yok, bre) diye cevap verdiği şeklindedir.

Burek (börek), budala, bašta (bahçe), pamuk, sanduk (sandık), torba (çanta), top, džep (cep), komšija (komşu) ve daha binlercesi. 

Balkanlar’da Türkler ve Slav halkları arasındaki etkileşim, Türkçenin buradaki dillere nüfuzu ile sınırlı kalmadı. Aynı zamanda Türk lisanına da Slav kökenli kelimelerin girmesine neden oldu. Bugün Türkçede kullanılmaya devam eden kral/kraliçe, vişne ve kosa (tırpan) gibi kelimeler bunların örnekleri arasında yer alıyor. 

Sırp B92 sitesinin haberine göre Türkçeye, Sırpçadan geçen tek bir kelime bulunuyor. Bu da Ortodoks Hristiyanların 7 Ocak’ta kutladıkları “Noel” için kullandıkları ve Türkçeye “Bocuk” olarak geçtiği ileri sürülen “Božić” kelimesi. 

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca Köyü’nde ocak ayının altıncı gecesi düzenlendiği rivayet edilen Bocuk Gecesi, Ortodoks Hristiyanların kutladığı Noel ile çakışmasına rağmen, farklı bir anlatı üzerine kuruluyor. Korku temalı geleneksel etkinlik, 6 Ocak gecesi Bocuk diye adlandırılan beyaz bir varlığın insan görünümünde gezdiği inancı etrafında şekilleniyor ve Cadılar Bayramı’nı andıran etkinliklerle kutlanıyor. 

 

Kaynak: https://www.balkannews.com.tr/yasam/iste-turkcedeki-tek-sirpca-kokenli-kelime-h7919.html

 

YORUM YAP