Karadağ’ın Fethi » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 12:29

Karadağ’ın Fethi

Karadağ’ın Fethi
Son Güncelleme :

18 Şubat 2018 - 20:02

Cetinje, Karadağ. Ivan Crnojevic-Kara İvan (1465-1490) Heykeli

 Yazar: Tuğrul Kihtir 

Karadağ (Montenegro) Prensliği 1427 yılında Stefan Crnojevic tarafından kurulmuştu. Başkenti de Moraca Nehri’nin İşkodra Gölü’ne döküldüğü yerde bulunan Zabljak idi. Daha sonra hem Stefan Crnojevic 1455 yılında, hem de kendisinden sonra 1465 yılında başa geçen oğlu Ivan Crnojevic (Kara İvan) tahta geçtikten bir yıl sonra Osmanlılara karşı bölgedeki diğer büyük güç Venediklerin egemenliğini tanıdılar.(166)

Kara İvan önceleri Venediklileri topraklarını işgal eden bir güç olarak görüyordu. Ancak Venedikliler’den aldığı Dük ünvanı ve alacağı maddi destek karşılığında bir yıl içinde Venediklilerin egemenliğini tanıdı. Kara İvan daha sonra Osmanlı-Venedik Savaşları’nda da Venedik Ordusu saflarında savaştı. Venediklilere Osmanlıların 1474 yılında İşkodra’yı kuşatmaları sırasında büyük yararları oldu. İşkodra kuşatması sırasında şehre karayoluyla destek ulaştırarak, çarpışarak ve ormanlardan kestiği ağaçlardan yaptığı fusta adı verilen küçük gemilerle Osmanlı güçlerine zarar vererek Venediklilere çok yardım etti. Kara İvan’a Venedikliler tarafından asil ünvan’ı verilmiş ve bir de savaş bayrağı hediye edilerek onurlandırılmıştı.

Podgorica, Karadağ. Depedogen-Tepedöven Kalesi 1478.

Fatih Sultan Mehmed de 1478 yılındaki Arnavutluk Seferi sırasında Karadağ’ı başkent Zabljak dahil olmak üzere fethetti. Osmanlılara yenilen Kara İvan da başkentini 1475 yılında İşkodra’nın 40km kuzeybatısında bir kale inşa ettiği Obod’a taşıdı ve şehir bundan sonra Rijeka Crnojevica adını aldı. Osmanlıların 1478 yılındaki İşkodra kuşatması sırasında da Venediklilere yine büyük yardımları oldu. Sonunda 16 yıldır süren Osmanlı-Venedik Savaşı 1479 yılında imzalanan bir anlaşma ile sona erdi. İşkodra bu görüşmeler sonunda Osmanlıların oldu.(167) Bu görüşmelere Karadağlı Kara İvan dahil edilmedi ve o da İtalya’ya giderek orada yaşamaya başladı.

Fatih Sultan Mehmed’in 1481 yılındaki beklenmedik ölümüyle Kara İvan da ülkesine geri döndü ve eski başkenti Zabljak’ta (Zabljak Crnojevica) Arnavut lider İskender Bey’in oğlu Jon (Gjon) II. Kastrioti’nin güçlerinin yardımıyla kontrolü yeniden sağladı. 1482 yılında da yeni Osmanlı padişahı Sultan II. Bayezid’e bağlılığını bildirerek onun vasalı oldu ve geleneklere göre bağlılığının güvencesi olarak da oğlu Stanisa’yı Osmanlı başkenti İstanbul’a sultanın yanına gönderdi. Bu arada başkentini Karadağ’ın yüksek dağları arasında Osmanlılardan uzak bir bölgede bulunan ve kendisi için daha güvenli gördüğü Çetine’ye (Cetinje) taşıdı. Benzer şekilde Venedikliler de 1479 yılında İşkodra’yı kendisine teslim etmek zorunda kaldılar. Kara İvan başkentini bu savaşlar sırasında Çetine’ye (Cetinje) taşımıştı. Merkezini 1482 yılında burada inşa ettikten sonra 1484 yılında da büyük bir manastır inşa ettirdi.(168) 1490 yılında ölünce de bu manastırda gömüldü.

Sultan II. Bayezid zamanında Venedikliler ile bölgedeki savaşlar yeniden başlamaya yüz tutunca, Osmanlılar 1496 yılında Karadağ’ı tamamıyla fethettiler ve Kara İvan’ın oğlu Curuc’u da bölgeden uzaklaştırarak yerine kardeşi Stefan’ı getirdiler. Osmanlı-Venedik Savaşları da 1499 yılında yeniden başladı ve savaşı Osmanlılar kazandılar. 10 Ağustos 1503 tarihinde İstanbul’da imzalanan anlaşmayla da Karadağ bölgesinin Osmanlılara ait olduğu Venedikliler tarafından da onaylandı.(169)

Podgorica, Karadağ. Osmanagiç Saat Kulesi, 18.YY Hacı Osmanagic Paşa.

Herceg-Novi, Karadağ. Kanlı Kule, 16.YY

Balkanlar’ın Osmanlı Tarihi 1352-1913
(Balkanlar’ın Osmanlı Tarihi 1352-1913. Tuğrul Kihtir. s.117-119. İnkılap Yayınevi, 2015)

YORUM YAP