ATATÜRK, BAKANIN RÜŞVET ALDIĞINI DUYUNCA NE YAPTI? » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 04:39

ATATÜRK, BAKANIN RÜŞVET ALDIĞINI DUYUNCA NE YAPTI?

ATATÜRK, BAKANIN RÜŞVET ALDIĞINI DUYUNCA NE YAPTI?
Son Güncelleme :

27 Ekim 2023 - 19:21

ATATÜRK, BAKANIN RÜŞVET ALDIĞINI DUYUNCA NE YAPTI?

Eski bir topçu öğretmeniydi. Bu yüzden, ‘Topçu İhsan’ namıyla anılıyordu. Topçu Binbaşısı, Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki ateşkes antlaşmalarının imzalanmasının hemen arkasından Sadrazam Damat Ferit Paşa’ya suikast hazırladığı iddiasıyla idama mahkûm oldu. Bir yük kayığında, kömürcü kılığı ile Anadolu’ya kaçtı. İstiklal madalyası sahibi Balkan ve 1.Dünya savaşlarının gazisiydi. Ardından Ankara’da kurulan Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en nüfuzlu azalarından oldu. 1922’de Ankara İstiklâl Mahkemesi Reisliği yaptıktan sonra o zaman ki adı ‘Cebelübereket’ olan Osmaniye’yi temsilen milletvekilli olarak TBMM’de bulunuyordu.

30 Aralık 1924 tarihinde Bahriye Vekaleti kurulunca bakanlığın başına getirildi. 30 Ekim 1927 tarihinde Yavuz zırhlısının onarımı için bir Fransız şirketiyle anlaşma imzalayan Bahriye Vekili İhsan Bey’in talimatı ile Savaş gemisi, özel halatlarla devletin tersanesine çekildi.Bu anlaşmanın üzerinden iki ay geçmişti ki Yavuz savaş gemisinin devletin havuzunda onarımı sırasında Fransız şirketinden rüşvet alındığı söylentilerinin yayılmaya başladı.Fakat İstiklal madalyası sahibi Balkan ve 1.Dünya savaşlarının gazisi Bahriye Vekili İhsan Bey’in böyle bir şey yapmasına imkân yoktur diyenlerin sayısı da çoktu.

FAKAT söylentilerin artması üzerine ATATÜRK’ün talimatı ve İsmet Paşa’nın teklifi ile Bahriye Vekili İhsan Bey aleyhine TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi.Meclis uzun müzakerelerden sonra kararını verdi. Bu kararla, ilk kez bir bakan Yüce Divan’a gönderildi. Ihsan Bey’le birlikte, bakan olmadan önce ortak şirket kurduğu Milletvekili Fikret Bey de Yüce Divan’a gönderildi.

Meclis soruşturmasının ardından İhsan ve arkadaşı Dr. Fikret, Yavuz zırhlısının tamirinde yetkisiz kişilere görev vermek, bir şirkete ayrıcalık tanımak gibi iddialarla Yüce Divan’a sevk edildi.
Her ikisinin de dokunulmazlığı kaldırıldı. Sorgulama sonunda komisyon aldıklarını açıkladılar. İki arkadaş komisyonları önce havuzda topluyor sonra bölüşüyorlardı.
Biz komisyonu Fransızlardan alıyorduk devleti zarara uğratmıyorduk savunması yapan İhsan, görevini kötüye kullanmaktan ve rüşvet almaya teşebbüs suçlarından 2 yıl ağır hapse ve 2 yıl memuriyetten yasaklanma cezalarına çarptırıldı.
Bahriye Nazırlığının yani Deniz Bakanlığı bu olaydan sonra kaldırıldı. Ve bu rüşvet olayı da TÜRKİYE Cumhuriyetinin ilk yolsuzluk davası olarak tarihe geçti.
 
 
 
 

YORUM YAP