“Bosna Dayanışma Grubunun Srebrenica katliamının onuncu yıldönümü nedeniyle düzenlediği bir haftalık Bosna ziyaretine katıldım. Gördüğüm şeylerden sonra söyleyeceğim ilk cümlem şudur: Artık başka bir adam oldum.
Namazında niyazında bir adam değilim, ama, gördüğüm her camii duvarına sırtımı verip oturdum, gördüğüm her Osmanlı kalesine koşarak çıktım, gördüğüm her Osmanlı’nın sarıklı mezar taşlarına sarıldım, dokundum ve yanlarında bir müddet çömelip derin derin dertleştim…
Dergi, gazete, TV’lerden tanıdığım Bosna’nın katliamlarını, kasabalarını, camilerini, mezarlıklarını teker teker gezdim. Allah sizleri de gezdirsin. Gördüklerimi ne beş sayfada anlatabilirim, ne yüz sayfada. Her bir kasaba, her bir mezarlık, Aliya İzzet Begoviç, Sarı Saltuklar, Ayvaz dedeler, Karagöz Camileri, vezirler kasabası Travnik, bir tarih mücevheri Mostar, her yönüyle dillendirilecek.
Beni yoğun işlerim arasından ite kaka ve nasıl denir, silah zoruyla bu kutsal topraklara götüren Bosna Dayanışma’dan Bahadır İslam’a, Mukadder Hanım’a, Bosna davasının yaşlı kurdu Nadir Latif beye, sadece boşnakça çevirileriyle değil katliam yerlerini bize canlı yayın anlatan Bekim arkadaşımıza ve Hüsnü Kılıç’a teşekkür ederim.
Topraklarımızdan bizi kazıyorlar. Tek tek ve kitleler halinde öldürüyorlar bizi. Ama Osmanlı‘nın topraklarında hala nabzımız atıyor… Bu nabız, kendi özel yaşantılarımızı, ülke içi sorunlarımızı ve gündelik telaşlarımızı bizlere unutturacak kadar güçlü atıyor; yemeğinde atıyor, giysilerinde atıyor, mezar taşlarında atıyor, şimdi orada okuyan üniversiteli gençlerimizde atıyor.
Osmanlı’nın neden Anadolu’ya değil Rumeli’ye yatırım yaptığını, köprülerini, camilerini, çarşılarını neden hep bu bölgelere inşa ettiğini hep sormuş ve Osmanlı’yı sıkıca eleştirmiştim. Ama şimdi, yeryüzünün bu en güzel topraklarını görünce, Osmanlı karşısında saygı ile susuyor ve eleştirilerimin yavan ve bayağı olduğunu anlıyorum…
Bosna toprakları Osmanlı’nın son toprakları; Konya kadar yer. Dayton antlaşmasıyla birçok kasaba Sırpların elinde. Yani hala iç içeler. Sırp bölgelerinde Müslümanlar, Müslüman bölgelerinde Sırplar yaşıyor.
Bosna Osmanlı’nın muhteşem alnı: Gökkubbe gibi yüksek ve güçlü sert dağların ülkesi. Osmanlı’yı tanımak isteyenler kütüphanelere, eski yazı metinlere, arşivlere değil.. Mutlaka Bosna’ya koşmak zorunda. Atalarımızın yüksek estetik kültürü, yemeği, tatlıları, ıhlamur ağaçları, camileri, mezar taşları, köprüleri ve bir yüzük taşı kadar parlak ve güzel minik kasabaları orada dimdik ayakta duruyor ve bizleri bekliyor. Boşnaklar Osmanlı ailesinin en asil fertleri; uzun boylu yakışıklı ve ince uzun dünya güzeli genç kızların ülkesi! Genç kızlarını seyretmek sayısız kitap okumak gibi.
Hepinizi Bosna’ya davet ediyorum, yemeyin, içmeyin, durmayın, beklemeyin ve Bosna topraklarına koşun. Yalvarırım koşun!.. Dünya bizi çok acı bir tecrübeden geçiriyor: Kardeşlerimize sarılacak mıyız, Sarı Saltukları anacak mıyız, camilerimizi unutacak mıyız. Bir dönüm noktasındayız ve dünyanın silahlı güçleri bizleri en ağır katliamlardan, en ağır cezalardan geçirerek köklerimizi yok etmek istiyor!
Bosna topraklarında göbekli tek adam görmedim.
Bosna dağ ve kasabalarında tek bir apartman görmedim.
Bosna topraklarında asfalt ve ev yapıları dışında ağaçlarla sarılmamış çıplak taş, toprak açıklığı görmedim.
Bosna topraklarında şu bizim kafelerimizdeki beyaz plastik sandalyelerden hiç görmedim.
Ve kurşun, top izleri taşımayan tek bir ev, sokak camii yok. Her yüz metrede ya Sırplar, ya Hırvatlar ya Müslümanların şehit anıtları. Sırpların mezar taşları koyu renkli; Müslümanlar ise mezar taşlarını beyazdan melekten yapıyor! ..
Ve Bosna baştan sona ormanlar, ormanlar, ormanlar .. Balkanların tümü böyle güzel böyle muhteşem. Ama Bosna’da birbirine yapışmış yüksek ve dik dağların, ülkemizde benzerleri yok.
Bu sık yüksek dağların ortasından geçen nehirler beş/on kilometrede bir gölleşiyor. Ve bu göllerin güzelliğini tarif edecek kelimeleri henüz bilmiyorum. Sanki katliamların nedeni bu cenneti paylaşamamak. Zümrüt yeşili nehirler! Nesini nasıl tarif edeceksin. Böyle muhteşem sarsıcı güzellikler bizim cennet tasavvurumuzda dahi yok. Bir eşini belki Kanada, belki Sibirya’da bulabileceğimiz ormanlar ülkesi. Dalları etekleşerek salkımlaşmış ve boyları yirmi metreyi aşmış dağlar dağlar dolusu süs ladinlerini anlatacak gücüm yok. Avluları dev ıhlamur ağaçlarıyla süslenmiş camiler!
Bizlerin yere göğe koyamadığı Bolu Abant ya da Çaykara Uzungöl’den burada binlerce var. Bizim yere göğe koyamadığımız Karadeniz dağları ve gür yeşillikleri, buraları gördükten sonra bir koru kadar küçük kalıyor. Yani, Karadeniz’in sık ormanlarını yüzle binle çarpın ve hala balta girmemiş ve her gün sicimleri artık hortum kalınlığında yağan yağmurları düşünün!..
İşte bu Bosna savaşların en korkuncundan geçiyor. Savaş 1992 ile 1995 arasında cereyan etti. Ve Dayton adı verilen bir andlaşma ile sona erdi. Bu andlaşma gereği hangi kasaba sırp’ların hangisinin yönetimi Boşnak’ların Hırvatlar’ın, herşey karmakarışık.
BİR KELEBEK TÜRÜ BULMUŞLAR, TOPLU MEZARLARIN ÜSTÜNDEKİ OT CİNSİNE KONUYORMUŞ
Dersime çok çalıştığım halde size coğrafi sınırları ve yönetim biçimini anlatacak kadar ayrıntılı bilgilere sahip değilim. Ancak yüzlerce kilometre gittikçe her dağın tapusunu soruyoruz, haçlara bakıyoruz, bize el sallayan Müslümanları görüyoruz ve camilere ve nüfus yoğunluğuna bakıp kendimizce hesaplar yapıyoruz!.. Ancak Saraybosna ve beş/altı dünya güzeli şirin kasaba tamamen Boşnakların elinde.
Facia şurada başladı. Yugoslavya ordusunun tüm silahları otomatik olarak Sırpların elindeydi. II. Dünya Savaşından bu güne Avrupa topraklarında yaşanan en büyük soykırım işte bu yüzden tarihe geçti.
Boşnaklar’ı sadece Sırplar değil, Hırvatlar da parçaladı. Yani, Boşnaklar’a güneylerinden, Adriyatik tarafından Hırvatlar, kuzeyden Sırplar saldırdı ve Boşnaklar kaçacak delik bulamadılar.
Katliam ve soykırımdan geçirilen silahsız bir avuç Boşnak’ın dünyayla irtibat kurması da imkansızdı. Bir nevi savaşların savaşı bu irtibatı nasıl sağlarız diye verildi. Yani, Boşnakların üstüne tanklar tüfekler toplar sürülürken, Boşnaklar yiyecek bulamadı, su bulamadı, dünyaya haber iletemedi ve asıl savaş düşmanla değil ‘irtibat’ kurma girişimleri ile verildi. Mesela, Bosna’da en ucuz şey et, hayvan, buna rağmen silahsız Boşnaklar yıllarca aç yiyeceksiz kaldı. Mesela, Bosna dünyanın suyu en çok olan ülkesi, Boşnaklar susuz kaldı. Çünkü yüksek ve dik dağlarla çevrili minik kasabalarında keklik gibi avlanıyorIardı ve dünya bu büyük av partisini keyifle seyretti.
Bu yüksek dik dağlar Sırplar tarafından çevriliydi. Çevrili olmayan bir kaç kaçak küçük noktalara da mayın döşenmişti. Hem Saraybosna hem Gorozni hem Srebreniska ve hem de diğer Bosna kasabaları dik dağlarla çevrili sırp ordusuyla dolduruldu ve bu minik kasabalar topa tutuldu. Burayı iyi anlayalım. Bu dik ormanlık dağlar, küçük kasabaların etrafında gökdelen apartman gibi birden dikleşiyor. Buralara yerleşmiş sırp topları, keskin nişancılar, makineli tüfekler, stadyumun çim sahası kadar genişliğe toplanmış Boşnakları, çoluk çocuk demeden öldürüyor…
Bu minik kasabaların talihsiz coğrafyasını görmeden bu soykırım ve katliamların vahşiliğini anlamak mümkün değil. Ya nehre atlayıp geçeceksiniz, ki, nehirde taranıyorsunuz, ya mayınlarla döşeli ormanlıklara doğru bilinmez bir ölüm yolculuğuna gideceksiniz, ki, katliamların çoğu buralarda yapıldı…
Ve minik kasabalarının iki katlı evleri ve bir kaç camii duvarını siper yapmış Boşnak’ların dağlardan gelen top mermilerine karşı hiç şansı olmadı ve topluca öldürüldüler…
Bir yerde on binlik kasaba halkı, başka yerde üç binlik kasaba halkı tümüne yakını katledildi. Birkaç yüz kişi dağlara ölüm yolculuğuna çıktı ve çok az sayıda insan mucize kabilinden kurtuldu.
Boşnaklar bu savaşta iki yüz binin üstünde şehit verdiler ve hala ölülerinin sayısı bilinmiyor. Soykırım rakamları toplu mezarlardan çıkartılıp sayılanlar. Her gün yeni bir toplu mezar ortaya çıkıyor. Bu yüksek ve dik dağlarda daha kaç yüzlü toplu mezar var bilinmiyor. Ve ayrıca nehirlerde ölen binlerce kişinin cesetleri aranıyor ve akıbetleri hakkında hiç bilgi yok. Bir kelebek türü bulmuşlar, söylenti ye göre, sadece toplu mezarların üstündeki bir ot cinsine konuyormuş. İşte toplu mezar araştırmacıları bu kelebeklerin izini sürüp toplu mezarları ortaya çıkarıyor!..
Coğrafyanın yani soykırım alanının coğrafik yapısını yeniden tasvir edelim, çünkü her şeyi bu coğrafya anlatıyor ve bugün yeniden başlayacak bir iç savaşta aynı büyük vahşi tehlike söz konusu, çünkü, bu kasabalarda başka bir yol yok! sırp bölgelerinden geçmeye mecbursun. Coğrafyamız özetle şuna benziyor: Dik dağlarla çevrili minik kasabaları ortada bir saksı bir tepsi gibi düşünün. Yani, şimdi şehirdeki sokağınızın ortasına bir tepsi koyun, tepsinin içine yüzlerce Boşnak.. Ve apartmanların damları ve pencerelerinden bu tepsiye top atışları, keskin nişancılar, makineli tüfeklerle ateş açın ve yıllarca bu ateş sürsün.. Havadan karadan savunmasız, kuş değiller ki uçsunlar.. Üstelik dağların sık ormanları sırp ordusunun kamufle olmasını yani gizlenmesini sağlıyor.. İşte kutsal toprağımız Bosna’yı ziyaretimizde ormanlar içinde kasabaları soykırımdan geçiren bu tankları, makineli tüfeklerin yerleşim yerlerini gördük .. Sırplar bu av partisine esşiz zafer diyor. Masumları çocukları gırtlaklarından kesip öldürmenin adına kahramanlık diyor..
Nehrin kenarına tepsi gibi yerleşmiş minik kasabaları çevirmiş bu yüksek ve karanlık ormanlık dağlara yerleşmiş sırp orduları, bütün Bosna kasabalarında aynı taktiği uyguladı. Kaçma şansı yok. Boşnakların yıkık harabe camii duvarına siper olmaktan başka hiç şansı yok .. Sırtlarını verecek bir duvar parçası bulamadılar, yüzükoyun yere yatacak, tam siper olacak bir küçük tümsek bulamadan katledildiler.
Savaş böyle sürdü, dünya seyretti. Bıldırcın, çulluk, ördek avları dahi daha zorlu daha yorucudur..
Ve bu çevirip yoketme hareketi yetmiyormuş gibi, sırp orduları savaşın belli bölümlerinde hücuma geçip kasabaların içlerine girdiler. Ne mi yaptılar? Tüm kasabaları kazıyarak kökünden yok ettiler. Önüne çıkan çoluk çocuk genç ihtiyar demeden herkesi vahşice öldürdüler. Ya hangarlara doldurup işkencelerle öldürdüler, ya kasabanın ortasında toplayıp topluca ve eğlenerek ve dans ederek öldürdüler..
Sırpların savaş taktiğini incelediğimizde tüm Bosna’yı kazıyarak, camisi, taşı, evi, çocuğu, yaşlısıyla, yani kökünden ve temellerinden kazıyarak imha hareketlerine girdikleri şimdi fotoğraflarla belgelerle ortada.
Öyle ki, on binlerce insanı öldürmekle kalmadılar, camileri yıkmakla kalmadılar, yıktıkları camiilerin temellerine kadar inip, her taşı kaldırıp attılar, bir gün burada bir cami vardı demesinler diye her taşı yok ettiler.. Şimdi bu taşların ya yerine ya karşısına hızla haç dikiyorlar.
Peki bu vahşi kazıma, yok etme, kökünden tüm Bosnalıları öldürme girişimine rağmen bazı Boşnaklar nasıl ayakta kaldı. Şöyle. Bazı Boşnaklar ölümüne ormanlık alanlara kaçtı, gizlendi, bazıları nehirlere atladı, bazıları son nefesine kadar savaştı..
Savaşan şehirlerin başında Sarayova geliyor.. Sarayova Bosna’da tek: ovası olan şehir, en büyük şehir. Fatih bu şehri, Trabzon ‘la aynı yıllarda fethetti. Ve bu ovanın güzelliğine hayran kalıp daha önce hiç yerleşim izi olmayan bu ovaya Sarayova şehrinin kurulmasını emretti. Bu şehir bir ova üzerine kurulu ve etrafı yüksek dağlarla çevrili. Bu ovanın büyükçe bir kısmını Sırpların eline geçti. Boşnaklar birkaç mahallede sıkışıp kaldı. Sarayova’yı çeviren dağların hepsi Sırpların elindeydi.
Ortada keklik gibi kalmış bir avuç Boşnak, her gün keskin nişancılar ve top ateşleriyle son ferdine kadar öldürüldü. Ama, bir avuç insan. Başlarında Aliya İzzet Begoviç .. Direndi. Bu direnişi akıl almıyor. İnanmak da mümkün değil. Ama gittik gördük. Bu direnişi ölümsüzleştirip mucizeyi imkan haline sokan bir tünel. Bir yaşlı teyzenin yıkık harabe evi içinden gizlice arkadaki dağlara sekiz yüz metrelik bir tünel inşa oldu. Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bu kutsal direniş işte bu gizli tünelden taşınan yiyecek, su, ilaç ve silahlar sayesinde mümkün oldu. Diğer kasabaların bu şansı olmadı!..
Soykırım, katliamlar, acımasız insanlık dışı vahşet, burada, her şey ortada. Artık tarihin tartışacağı, karar vereceği bir şey yok. Tarihçilere pek iş düşmüyor, her şey ortada. Burada belgelerin yorumlanması diye bir şey yok. Burada siyasetler, baskılar, dayatmalar, gizlemeler, kandırmalarla dünyanın bu vahşeti gizleme imkanı da yok .. İşte vahşet ortada!. Yüzlerce toplu mezar.. On binlerce çürümüş ceset!.. Kaç kişi kaçtı kaç kişi kurtuldu bilen yok. Hesaplar şöyle yapılıyor, toplu mezarlardan çıkanlar sayılıyor ve bir de kasabanın önceki nüfusuyla oran kuruluyor.
Sırpların adı Hitler’in adıyla artık yan yana yazılıyor. Sırplar toplu mezarlar ortaya çıktıkça gaddar zalimliklerinin insanlıktan gizlenemeyeceğini anlayıp, yavaş yavaş durumu kurtaracak laflar etmeye çalışıyor. Ama hala ortaya çıkıp toplu mezarların yerlerini söylemiyorlar. sırp gaddarlığını anlatan sırp işkenceleri bütün müzelerde fotoğraflarda. İnsan inanamıyor. Sadece, görgü tanıkları, fotoğraflar değil soykırım izleri. Binde bir de olsa tuhaf olaylar oluyor. Mesela geçtiğimiz günlerde ölmekte olan yaşlı bir sırp, ölmeden önce, Müslümanlara yaptıkları zalimlikleri anlatmak istiyor. Ölüm korkusuyla son anda itirafa başlayan bu yaşlı sırp’ın anlattıklarına inanmak mümkün değil. İnsan denen varlık bu kadar zalim manyak nasıl olabilir. İşte Avrupa’nın insan hakları, Soroslar’ı, insani kurumları, oturup, çalışıp, sırp’ların bir insan nesli, yavrusu olarak bu kadar gaddar nasıl olabildi üzerine psikolojik çalışmalar yapması lazım. Ama Sırplar ve diğerleri, Almanya, Rusya tarafından korundu ve hatta silahla desteklendi..
Bu gaddarlık ötesi işkencelerin hepsini anlatabilecek durumda değilim, içimizde çocuklar da var, ama gün geçtikçe kitaplara yazılıyor, dergilere geçiyor. Her gün herkes yeni bir şeyler anlatıyor. sırp Faşistlerine Çetnik deniyor. Soykırımların başında bu adamlar var. Sembolik işaretleri kutsal haçın üçlemesi. Üç parmak işareti yapıyorlar. Şimdi otobüslerle sırp kasabalarından geçerken, minicik çocukları bize üç parmak işareti yapıyor. Ve aynı minik çocuklar otobüs penceremizden bize gırtlaktan kesme işareti yapıyor. Yani, katliamları ballandırarak minicik çocuklarına öğretmişler. Ve şimdi minik sırp çocukları, Müslümanları gördükçe, bakın, gırtlağınızdan nasıl kestik diye kahramanca böbürlenme işareti çekiyor. İnsan çocuğuna Müslümanları gırtlaklarından nasıl kestik, böyle kestik, diye öğretir mi? Üç yaşındaki bebeklerine gaddar bir kinle, hala zalimce katliam işaretleri yaptırır mı? Bu akıl almaz sahnelerin hangi birini anlatacaksın. Hayalarından iple bağlanıp, motosikletle sürüklenip çekilen Boşnak Müslümanları mı? Binlercesinin parmaklarından ikisinin kesilip üç parmak, yani kutsal işaret gereği, üç parmak bırakılan Boşnakları mı? Sandalyeye sıkıca bağlanan annenin önünde parçalanıp, kıyma makinesinden geçirilip ve etlerinin kavurma yapılıp annesine zorla yedirilen çocuğunun gaddar hikayesini mi? Bunlar söylenti değil, uydurma hiç değil, görgü tanıkları, fotoğraflar, ve binde bir de olsa imana gelip anlatan Sırplar hala orada!.
BU 650 TABUT GECE OLMADAN NASIL GÖMÜLECEK
Srebrenica’ya giderken bir Müslüman köyden geçtik ki, orada Müslüman Sırplarla Müslümanlar iç içe yan yana yaşıyor. Ama sahneye bakın, gözümüzle gördük. Üç yüzün üstünde Müslüman Boşnak köylüsünü zalimce öldürüyorlar. Bugün yeniden inşa olunan camiinin önüne Boşnaklar bu üç yüz kişinin adını yazıp anıt diktiler. Dua ettik ve hüngürdeyerek ağladık. Bir yaşlı amca geldi. Bu katliamlarda hiç kimse kurtulamamış. Amca katliam sırasında hangi deliğe gizlenip nasıl ayakta kalmayı başardığını anlattı. Ve ona, peki bu Sırplar nereden geldi, hangi yönden geldi dedik. Amca, yan komşu evi gösterip, orada oturuyorlar, bu gün hala orada oturuyorlar, komşularım yaptı dedi.. İşte Bosna’nın trajedisi, akılalmaz öyküsü bu, gaddar katliamları yapanlarla hala yan yana yaşamak zorundalar.
Bugün, bu soykırımı gerçekleştiren Sırplar, bu soykırımlarla boşalttıkları köylerde oturuyorlar ve hızla kilise, haç inşa ediyorlar. Soykırımdan ayakta kalmış, beş, on Müslüman Boşnak aralarında sessizce ve-gerginlik içinde bekliyorlar. Hiç konuşmadan. Her an Boşnakları boğazlayacaklarmış gibi. Görüşme hiç yok. Ama komşular. Aynı küçük köy, aynı küçük kasaba içinde her an patlayacak ve her an yeniden başlayacak bir iç savaş geriliminde ve hala kurbanlık koyun gibi bekliyor Boşnakları. Bu köylerde, bir kaç Müslüman Boşnak, canını dişine takmış, bekliyor, camisini bekliyor, köyünü toprağını, Osmanlının mirasını bekliyor. Sırpların tam ortasında yaşamaya çalışıyor. Bizler, otobüslerle geçerken kapıya çıkıp bizi selamlıyor. Bize sarılıyor. Bir kaç Müslüman genç, yaşlı, önümüze çıkıp bizi karşılıyor. Birçok zengin Boşnak batıya kaçıp yerleşti, ve on binlerce mülteci bu korkudan hala tapusu kendinde olan toprağına yerleşemiyor. Ama bir, çok Boşnak, burası atalarının toprağı, camim burası, köyüm burası, öldürseler de katliamlardan geçirseler de toprağımı bırakmam diye direniyor.
Sırplar da işte bu direnişe dayanamıyor. Nerde cami görseler gidip karşısına kilise, haç dikiyorlar, Boşnaklar’ın toprakları üstünde hak iddia edebilmek için, kökleşmek için.
Daldık gittik, vakit geçiyor. Hızla Srebrenica’yı anlatayım. Boşnakların dünyaya iki büyük isyanı var, iki şikayet. Dünya bu soruların cevabını veremedi. Birincisi silah ambargosu. Çünkü Sırpların silahı vardı. Silah ambargosuyla zaten silahsız olan Boşnaklar, tam teçhizatlı sırp ordusu karşısında eli kolu çaresiz bırakıldı. Bu ambargo uluslararası bir tuzaktı. Ve Boşnakların bıldırcın gibi avlanmasına yaradı. Sırplar Yugoslav ordusunun silahlarına sahipti. Dünya bu silah ambargosunun savaşın tam ortasında uygulanmasının ne anlama geldiğini biliyor.
Avrupalı ve Amerikalı, Bosna’ya sessiz kalmaları yetmedi, bir de, zavallı, çaresiz, mağdur, katledilmekte olan bir halkın kendini savunması için, su, ilaç, gazlı bez gibi hayati ihtiyaçları tedarik etmesi dünya tarafından engellendi. Yugoslavya ordusunun silahlarına karşı Boşnaklar şofben demirlerinin borularından tuhaf ilkel silahlar yapmaya kalkıştı..
Boşnakların ikinci büyük isyanı: Srebrenica! Dünya Srebrenica’nın cevabını veremiyor. Çünkü Sırplardan kaçmakta olan on binlerce çoluk çocuk anne Birleşmiş Milletler’in askeri birliğine bizi korurlar diye sığınmak istiyor. Dünyanın barış gücüne kendilerini emanet etmek istiyor. Ancak, Hollandalı komutan; Sırpların esir aldığı kendi askerlerini kurtarmak için, on binlerce Boşnak’ı Sırplara yem olsun diye hediye ediyor, Hollandalı komutan Sırplada aynı karargahta içki içip eğlenirken Sırplar işte bu sırada on binlerce çocuk yaşlı nineyi soykırımdan geçiriyor. Bu sahne Srebrenica’da gerçekleşiyor. İşte bu yıl bu soykırımın onuncu yıldönümüydü ve bizler Srebrenica’nın yeni kazılan mezarlığındaydık. Kofi Annan da oradaydı. Wolfovitz de oradaydı, İngiliz Dışişleri Bakanı, Türk Dışişleri bakanı Abdullah Gül de oradaydı. Protokol yerinde iki yüz kişilik yabancı heyet vardı ve hepsi timsah gözyaşları döküyordu. Bu gaddar soykırım onların gözleri önünde yapılmış ve hepsi susup beklemişlerdi.
Konuşmacı devlet bakanları utanmadan yine konuşmaları içinde ‘insanlık‘ gibi kelimeler kullandılar. Sonra, Boşnak çocukların hüzünlü acılı şarkıları başladı. ‘baba anne nerdesiniz, nereye baksam yoksunuz’ cümleleri ile başlayıp, tören alanına toplanmış elli binin üstündeki insanın ciğerlerini delip geçen.. Sonra öğle namazı.
Peşinden cenaze namazı. Mezarlığın hemen arkasındaki çayırlı tepeye on binlerce Boşnak köylüsü geldi. Tören alanında toplam ellibine yakın insan vardı. Srebrenica’nın onuncu yıldönümünde bir de yeni açılmış bir toplu mezardan çıkarılıp DNA testleri yapılmış 650 ceset tabutlara koyulup defnedildi.
Oradaydım, törende! Bu mezarlığa daha önce açılmış toplu mezarlardan cesetler gömülmüş. Mezarların üstlerindeki çimenler yeni fışkırmış. Ama şimdi 650 adet yeni mezar açıldı. Hepsini başında anneler babalar yakınları.. Törenin, namazın bitip tabutların gelmesini bekliyorlar. Ama yüzlerce tabutun sahibi yok. Çünkü, tüm yakınları öldürülmüş..
650 tabut yan yana koyuldu. İnsanlar tabutların yanında hıçkırarak hatıra fotoğrafları çektiriyor. Boşnaklar, daha önceki toplu mezar törenlerinden dolayı deneyimli.
Yani bu 650 tabut gece olmadan nasıl gömülecek. Şöyle, mikrofondan hızla cesetlerin isimleri okunuyor. Tabutların hepsi düz yeşil çuhaya sarılmış. Bir de onlarca genç kıza beyaz melek elbiseleri giydirip açılan mezarların etrafında dizildiler. Tabutların yere dizildiği yerle mezarlık arasında yüz metrelik bir mesafe var.
Tabutlar buradan alınıp mezarlığa götürülmüyor. Tabutlarla mezarlık arasında insanlarla bir tünel/koridor oluşturuldu. Yangına su taşımak için elden ele kasabalının dizilişi gibi. Tabutlar tünelin ucundan kaldırılıyor ve herkesin elleri üstünden mezarlığa doğru tabut tünel de yola çıkıyor.
Mezarlığın sert çamuru ve yağmur durmaksızın yağıyor. Mezarların her biri derin ve geniş kazılmış. Yüzlerce mezarın başında aileleri sabahtan beri çökmüş bekliyor. Tek bir mezarın, toprağının üstüne atılıp kapanması yirmi dakikayı buluyor. Bir çok tabutun sahipleri, tabutun altına giriyor ve başıyla tabutu kaldırıyor ve bu insan tüneli içinden geçip mezarlığa götürüyor.
Hayatımda ilk defa bir seferde bu kadar tabuta el uzattım. Hayatımda ilk defa bu kadar tabuta dokundum. Ben de bu insan koridorunda sıraya girdim. Her gelen tabuta el atıyor, yanındakine doğru itiyorsun, hafif ilerleyen sıkışmış trafik gibi.
Tabut taşımaktan kollarım kırıldı. Dayan Nihat, dedim, birazdan biter. Yorulan hali kalmamış kollarımı arada bir indirip, hafif kültür fizik dinlendirip yeniden tabutların altına giriyorum, tabutlar bitmiyor.
BUNDAN SONRA ADIM NİHAT GENÇ DEĞİL, NİHADA GENÇ DİYORUM
Hayatımda ilk defa, çocukluğumdan beri merak ettiğim Boşnak dağ köylülerini izliyorum. Müslüman Boşnak kadınlar aralarında anlaşmış, hepsi beyaz tülbent giymiş. On binlerce köylü kadını. Hepsi Anadolu’nun herhangi bir köyündeki anneIerden hiç ama hiç farkları yok. Hepsi yakınlarını görmeye törene gelmiş. Ve annelerinin yanında, on binlerce genç kız. Genç kızlarının hepsi uzun boylu, biçimli. İnce fizikleri, şaşırtıcı kadar güzel. Moda dergilerinde arasan bulamayacağın güzellikte on binlerce birbirinden şık ve güzel genç kızı toplu mezar töreninde buldum. Bir kaç mezara kürekle toprak atayım derdine düştüm. Ama etrafımda binlerce genç kız. Her biri ağlıyor, tabuta sarılıp öpüyor, kokluyor, yere yıkılmış, çökmüş, için için gözyaşı döküyor.
Burası bir toplu mezarlık ve matem törenindeyiz. Ama bu kadar güzel kızı yan yana görünce. Bu güzellik mesleğim olur. Kızları izlemekten kendimi alamıyorum. Demek böyle oluyormuş Boşnak dağlı köylü kızlar. Her birinin gözleri küçük ve gözleri derinde. Her biri Rumeli türküleri, şarkıları gibi hüzünlü. Gözleri elmas yüzük taşları gibi, renkli ve ışıldıyor. Zarif ve asil bir havaları var. Bunlar, köylü diyemiyorsun. Şehirlilerden daha güzel giyinmişler. Boyları posları kıyafetleri ne kadar biçimli. Her biri ağbisine, babasına kardeşine gelmiş. On binlerce kız. Ama erkek yok. Erkek nüfusu işte gömüyoruz. Ve işkence hikayeleri bu kızlara yapılan gaddar ve manyakça tecavüzlerden yüzlercesini anlatıyor.
Tabutlar kalabalığın ellerinin üstünden geçiyor. Yüksekçe bir tümseğe kurulmuş dünya TV’leri. Bizim tabut koridorumuzu çekiyor. Daha iyi çekebilmek için TV, vinç gibi hareket eden kameralar inip çıkıyor. Tabutlar hızla ve peşpeşe geliyor. Yüzlerce tabut hızla ellerinin üstünden geçiyor, yoruluyorsun. Arada bir koridordan çıkıp dinleniyorum. Çünkü kollarımda hiç güç kalmıyor. Bazı tabutlar kolların güçlü değilse düşecek gibi oluyor. Tabut düşer mi, ödüm kopuyor, hemen altına giriyorum. Sağa sola bakıyorum, yardım ister gibi, bazıları da el atsın diye.. Bütün erkekler tabut koridoruna dizilmiş. Sonuna kadar duracağım diyorum inatla.
Ve mikrofondan isimler söyleniyor, Mehmet, Ramize, Abdullah, Mümin .. Ve en çok da Nihat adı … Tabutların önünde isimleri yazılı, geldikçe tabutlar önünden okuyorum. Ellerimin üstünden geçen tabutların isimlerini okuyup yorgunluğumu unutmaya çalışıyorum .. Çocukluğumun mahallesindeki tüm isimler burada, dergideki arkadaşlarımın isimlerini arıyorum hepsinin ismi burada.
Ve Nihat ismi ne çok var. Kimi tabutlar çok hafif.. Muhtemeldir ki cesedin sadece bir parçası bulunmuş, bir bacağı ya da kafası. Belki kimi bebektir. Kimi tabutlar çok ağır .. Saatler geçiyor tabut koridorundan hızla akan tabutlar bitmiyor. Az kaldı Nihat, dayan, diyorum …
Gücüm dermanım kesildi ve koridordan çıkmaya karar verdim, o an, tabutun numarası gözüme ilişti, 159!.. Yani, daha 159‘dayız, geride 400 tabut daha var .. Kenara çekilip biraz dinleniyorum, yeniden koridora giriyorum, önümden geçen bir tabutun ismini okuyorum: Nihada yazıyor..
Tamam, yoruldun ama Nihat diyorum, bak, senin ismin, hadi yeniden gir koridora, uzan üstüne Nihada yazan tabuta, diyor, yeniden koşuyorum koridora!..
Nihada‘nın tabutu geliyor, taşımakla kalmıyor; okşuyor, dokunuyorum .. Kimdir Nihada!..
Nihat Genç adımı Nihada olarak değiştirmek istiyorum. Boşnak bir arkadaş buluyorum.
Bundan sonra adım Nihat Genç değil, Nihada Genç diyorum. Mezarın başında tebessüm ediyor, Ağbi, Nihada burada kızlara verilen ad.. Küçük bir şaşkınlık yaşıyorum, ama vazgeçmiyorum, olsun, adımı Nihada koyacağım, bu küçük kızın adını alacağım.. Nihada’nın tabutunu takip ediyorum, önündeki yazıya bakıyorum, yedi yaşında… Tabutu nasıl hafif, sanki içinde kuştüyü var, sanki tabut bomboş, sanki Nihada’nın cesedini bulamamış bir eli bir başı belki yalnız ayaklarını taşıyoruz şimdi…
Nihada! Tabutun üstünde yaşı, ismi. Yedi yaşında. Sırplar Osmanlı izlerini yok etmek için savaşı başlattıklarını söylüyor. Yani Nihada bir Osmanlı izi, son Osmanlı izi.. Yani, Fatih’in şimdi yaşayan en son kızı, en küçük kızı. Ama Nihada cumhuriyet de bilmez, Osmanlı da bilmez .. Nihada hiç konuşmamış … Nihada’nın tabutu altına giren yok, o halde, Nihada’nin da kimsesi kalmamış .. Nihada’yı taşımak için Türkiye’den iki otobüs gittik. Dönüp Türkiye’ye anlatayım Nihada’yı. Bir dahaki sefere yüz otobüs, bin otobüs, yüz bin otobüs gidelim. Anadolu, Türkiye, İstanbul hepimiz gelip Nihada’nın bu sahipsiz tabutunu kaldıralım.. Tabutlar karışıyor, yüzlerce mezarın arasına dalıyor, Nihada’nın mezarını arıyorum.. Nihada’nın başında bekleyenleri bulmak istiyorsun, belki, sonra gelir onlarla tanışır, Bosna’ya uğradıkça onlara uğrar, Nihada’nın evine girip çıkar bir yakını olurum. Nihada’nın sahibi yok. Nihada’nın tabutunu ben yerleştireyim. Nihada’nın üstüne toprağı kürekle ben atayım. Nihada’nın başında ağlayanı ben olayım. Nihada’nın mezarı etrafında yırtınıp parçalanıp ağlayıp çamurlar içinde kendimi kaybedip paralanayım .. Nihada!.
Nihada, onlarca yıldır yazıyorum bu sütunda ama, senin tabutunu toprağa verebilecek sadece iki otobüs insan bulabildik. Burada yoklar. Avrupalılar yok, Diyarbakır’a koşan insanlık kurumları yok, Avrupa kıtasının hukuku yok, vicdanları yok. Hakimleri, yargıçları yok .. Boşnakların savaş müzesinde gördüm, ünlü bir Rus şairi Sırplara destek için gelmiş ve elinde tüfek, keskin nişancılık yapıyor ve yaparken poz verip fotoğraf çektiriyor.. Boşnak müzesinde gördüm, elinde tüfek keskin nişancı, tepeye içki masasını kurmuş, tüfeğini kasabaya doğrultmuş ve yanında yarıya kadar soyunmuş sevgilisine yumulmuş ve şehvetli zevk sarhoşluğuyla kızı yalarken tüfeğiyle Boşnaklılara ateş ediyor .. Nihada bizi kim öldürdü? Sırplar mı, dünyalılar mı? Birleşmiş Milletler mi, Avrupalılar mı?
Nihada! Fatih’in kızı olduğun için öldürdüler seni.. Nihada! Ardından ne dua okumak istiyor canım, ne ilahiler söylemek, ne de yakarmak .. Nihada! Büyüyecek, bir genç kız olacaktın. Sana burada atalarının şarkılarını söylemek istiyorum.
Aşkımızın, ortak kültürümüzün şarkıları. Büyük üstadımız Dede Efendi’nin genç kızlar için yazdığı, neşeli bir bahar şarkısı… Dinle Nihada!.. Bak ne güzel ne neşeli şarkı, büyüseydin, aşıkların söyleseydi sana. ‘kolların boynuma dalala canım … baharın zamanı geldi/ yavru ceylan gel gidelim/ yollarımız yeşillendi/ yavru ceylan gel gidelim..
Gel, gidelim buralardan Nihada!.. Gel gidelim yavru ceylan. Nazlı nazlı sekip gitmedin. Ah güzel ceylan. Ah şirin ceylan. Dönüp dönüp arkana, aşıklarına, bakıp gitmedin. Kalmışım gurbet ellerde/ a canım, kimsem yoktur, ağlar bana!..
Bir daha bakıyorum Boşnaklı köylü güzellerine. Hepsi yarim. Servi gibi! Şimdi indi dağlardan hepsi salınarak. Ah Nihada. Aklıma başka şarkılar gelmiyor.. Şimdi mezarına son defa sarılıp dokunacağım.. O Osmanlı kaleleriyle süslenmiş tepelere yürüyüp, toprağına biraz daha derinden gömülmüş Osmanlı’nın sarıklı mezar taşlarına dokunup hüngür hüngür ağlayacağım!
Geceye doğru gideceğim buradan Nihada! Ne insafsız memleketmiş buraları Nihada! Ölen yalnız sen misin Nihada!. Çeçen çocuklarını da öldürüyorlar, Irak’ta Felluce‘de de öldürüyorlar. Nihada, üçüncü dünya savaşı çoktan başladı. Kim derdi üçüncü dünya savaşı Müslümanlara karşı olacak. Üçüncü dünya savaşı Müslümanları yok etmek için başlayacak. Ve üçüncü dünya savaşının cepheleri Osmanlı mirasına saldırıyla, yok etmekle kazımakla başlayacak.. Dur Nihada!. Sana birkaç şarkı daha söyleyeyim .. Selahattin Pınar’ dan mı bilmem .. ‘Hasta kalbinde açılmış kanayan bir yarasın Seni ölsem de unutamam bana son hatırasını kaybolan cismini gönlüm nerelerde arasın/ Seni ölsem de unutamam Nihada, bana son hatırasın … Dur Nihada, sizin buralardan Dramalı Hasan Efendi’ den bir şarkı geldi aklıma …
‘of of of goncalar açtı/ Bahar oldu yine gülmedi gül! beni güldürmedi alemdel Yok olsun bu gönül.. Ey melek ölmez isem sen ne elem çek ne üzül! beni güldürmedi alemde
Yok olsun bu gönül!.. Yokolsun bu gönül Nihada!.. Yokoluyoruz Nihada!. Dudaktan kal be akan bu aşk pınarları yok oluyor …
Nihada! Birazdan otobüs kalkacak. Toprağına sarılıp bir şarkı daha söylesem.
Ağlamadan söyleyebilsem .. Dizlerine kapansam kana kana ağlasam O güzel saçlarını ben çözüp ben bağlasam. Bir daha geleceğim bu mezarlığa Nihada! O güzel saçlarını ömrüm oldukça ben çözüp ben bağlayacağım … Bir dahaki sefer o güzel saçların bir büyüsün .. Örmeye geleceğim!
Söz! Bir dahaki sefere ağlamaya değil, şarkılar söylemeye geleceğim …
Anadolu’dan küçük kız kardeşlerini buraya getireceğim, kelebekler gibi mezarına konacağız.
Odatv.com
https://www.odatv4.com/guncel/nihada-bizi-kim-oldurdu-119340