Yerel Yönetimler Ve Boşnaklar » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 06:45

Yerel Yönetimler Ve Boşnaklar

Yerel Yönetimler Ve Boşnaklar
Son Güncelleme :

27 Aralık 2014 - 20:21

YEREL YÖNETİMLER VE BOŞNAKLAR

Yazan: Şevket KOÇ

İnsanoğlu bu dünyada tek yaşamayan,başta ailesi daha sonra toplumla ve yaşadığı yerle ilgili hayat süren varlık.Bir kere dünyaya geldiğinden dolayı rahat,huzurlu,istek ve ihtiyaçlarının karşılanması en tabii isteklerinden..

Toplum hayatının temel yapılanması mahalleler ve mahallelerin bir araya getirilmesiyle beraber ilçeler ve ilçelerin birleşimiyle iller oluşturulmuştur.Bu idari yapı içerisinde hayata bir kere gelip mutlu bir yaşam ve en temel insani ihtiyaçlar olan iş,eğitim,ekonomi,çevre düzenlemesi,kültürel hayat vb. Karşılanması da yerel idarelerle ilgilidir.

Yerel idarelerde belediye başkanı en temel sorumlu olan kişi,bundan sonrasında ise yardımcıları,belediye teşkilatı ve belediye meclisleridir.İşte bu hiyerarşik yapı az önce saydığımız temel insani ihtiyaçları karşılanmasında en etkili organlardır.

İşte bu yapılanma içinde o çevrede yaşayanlar da teşkilatlanmalara katılımı ihtiyaç hissederek yönetime talip olarak bu yönde çalışmalara katılmakta ve böylece hem kendini oraya ait hissetme hem de ait olduğunu hissettiği yöreye hizmet etme amacı düşüncesindedirler

İşte bana bu konuyla ilgili yazı yazdıran ise bu konu bağlamında elime geçen bir anket çalışması.. Çok değerli kardeşim ve aynı zamanda hemşehrim olan Ersin YENİÇARE’nin YEREL YÖNETİMLERDE BOŞNAK HALKININ KATILIMI VE SANCAKLI BOŞNAKLAR adlı Pendik ve yöresine ait çalışması ..

Malumunuz biz Pendikli Boşnaklar ortalama 1954 yılından itibaren peyderpey gelerek bu bölgeye yerleşmeye başladık.İlk zamanlarda fabrika hayatına yönelen halkımız daha sonra eğitim çıtasını yükselterek her alanda boy göstermeye başladılar.Zamanla Pendikte Sapanbağları ve Yeşilbağlar’ı kendilerine ait hissetmeye ve burayı kendi memleketleri olarka görmeye başladılar.Yani buralar adeta bir Tutin,Novipazar ve Sjenica’ydı onlar için..Nitekim ankete baktığımızda “ Kendinizi bulunduğunuz çevreye ait hissediyor musunuz ?” sorusuna %82 oranında “evet “ cevabı verilmiş.

“ Oturduğunuz çevreden memnun musunuz ?” sorusuna verilen cevap ise %96 oranında “ Evet “ olmuş.

Kendini bulunduğu çevreye ait hisseden ve memnun olan insanların memnuniyeti bu bölgeden Muhacir olmaları ve burayı sevmelerinden kaynaklanıyor.Gelmeyenler için söyleyeyim,Pendik Boşnakları’nın bulunduğu mahalleler gerçekten çok güzel ve yaşanası yerler.

Ancak bu güzellikler yanında olumsuzluklar da yok değil.Mesela” Sokak ve caddelerin yaya uygunluğu “  sorusuna %58 oranında olumsuz  cevap verilmiş.Özellikle de Birahaneler Caddesi oalrak adlandırılan Mimar Sinan Caddesi en fazla olumsuzluğun dile getirildiği yer.Bunun yanında araç parkı sorunu olma derecesi ise % 66..

Peki kendini buray aait hisseden Boşnaklar,karşılaştığı sorunları ve istek ve ihtiyaçları nasıl gidermekte? Genel cevap  Mahalle Muhtarı ( %59) ve belediye ( % 32)

Sorunlarını Mahalle muhtarı ile çözmeye çalışan halkımız bulunduğu mahalleye yeterince Belediye Hizmeti alamadığını söylüyor.( %61.5 yetersiz,% 27 Hayır )

Pendik’i seven ama yeterince hizmet alamadığını düşünen bazı Boşnaklar da Yerel Yönetimlerde aktif olmaya çalışmışlar.Mesela benim şu an itibarıyla bildiğim birkaç Belediye Meclisi üyesi Boşnak var.Ve onlar da yerel yönetimlerde özellikle de bu sorunları çözme adına çalışma yapmaya çalışıyorlar.

Çalışıyorlar diyorum çünkü biliyorsunuz ki Meclis kararları sadece Belediye Başkanı’nın isteğiyle değil, mecliste yapılan oylama ile oluyor.

Peki yeterli mi temsil? Boşnak halkı bu temsilcilerini biliyor mu? Ankette bu soru da var.  ( %47 si meclis üyesi olduğunu biliyor,( %45 i) bilmiyor, ( %8 i ) ise Belediyede Boşnak Meclis Üyesi Yok diyor.

Bu bize şunu gösteriyor: Meclis Üyesi Boşnak kardeşlerimiz Yeşilbağlar ve Sapanbağları halkına yeterince kendilerini göstermemişler ya da varlıklarını hissettirememişler.

Aslında burada onlara önerim şu :

1-Ayda bir veya 15 günde bir mahalle toplantıları yapmalı ve sorunları dinlemeli

2-.Bunun yanında Boşnak halkı ile iç içe olmalı. Mesela önemli günlerde ( Sünnet,cenaze,bayram vb) iç içe olmalı

3-Başta BOŞNAK MEDYA olmak üzere Boşnak Yayın organları ile halka ulaşmalı.

4-Yaklaşık 40 Bin civarında olduğu söylenen Pendik ve Kartallı Boşnak halkının belediyelerde sesi soluğu olmalı.

5-Gerekirse ev ev ziyaret yapılmalı.Bu olması imkansız bir olay değil.Çünkü seçimlerde ev ev dolaşan insanları gördük

Sevgili Boşnak meclisi arkadaşlarımız. Size şu üzücü tabloyu bildirmek istiyorum.Maalesef Pendikli Boşnaklar % 59 oranında yerel yönetimlerde temsil edilmediklerini düşünüyorlar. % 27 oranında ise BİLMİYORUM cevabı var.% 98 yerel yönetimlerde güçlü olunmalı diyorlar.% 47,5 Mahallenizi temsil eden Boşnak Siyasi temsilcimiz var mı yok mu BİLMİYORUM diyor.% 12 si ise sizin varlığınızdan haberdar değil..

Bu tabloya baktığımızda şu karşımıza çıkıyor.Pendikli Boşnak halkımız oturduğu çevreyi sevdiği ve kendini ait hissettiği – ki sonradan gelip yerleştikleri için kendini ait hissediyor diyorum-, problemleri olduğu ve çözmek istedikleri halde pek de yerel yönetimlerde yer almıyor veya  almak istemiyor.Çünkü “ Sivil Toplum Kuruluşlarına Üye misiniz ? “ sorusunda bile % 67 oranında HAYIR cevabı çıkmış.

Madem ki bu çevrede yaşıyoruz ve madem ki dertlerimiz var o zaman daha etkin olmamız gerekmiyor mu? Yanlış anlaşılmasın burada SİYASET YAPMIYORUM.Zaten yazımız da partiler üstü gördüğünüz gibi.Biraz meselelere eğilsek,biraz daha duyarlı olsak? Birileri nasıl olsa çıkar birşeyler yapar diye bakmasak da kendimiz veya çocuğumuz veya en yakınlarımızdan başlayarak tanıdıklarımız işin içine girse…Sapanbağlaı ve Yeşilbağları daha da yaşanır hale getirsek?

Mesela Boşnak halkımızın ilk gelen kuşakları dışında oluşan Kültür dezenfarmasyonuna çare bulsak? Yerel yönetimlerde etkin olunduğunda mesela Boşnak Kültür Merkezleri açılmasını sağlasak? Ya da var olan Semt Konaklarında Boşnak Kültür Birimi oluşturarak kendimizi anlatsak?

Bunun yanında Eğitim sorunumuza el atsak? Boşnak öğrencileri daha fazla okutmaya ve onlara destek olmaya teşvik edici çalışmalar yapsak? Boşnak halkı arasında bilinmeyen Tarihimizi anlatma faaliyetleir yapsak? Böylece Boşnak Milli Kimliğini muhafaza etme çalışmaları yapsak?

Ayrıca ihtiyaç sahibi olan hemşehrilerimizi sevindirsek,hayatlarını düzenlemeye yardımcı olsak böylece? Biliyorsunuz belediyelerin ihtiyaç sahiplerine yönelik çalışmaları var..

Spor alanlarını arttırarak hayatlarının en dinç çağlarını yaşayan gençlerin hem boş vakitlerini güzelce değerlendirmelerini hem de kötü alışkanlıklardan uzak tutmasını sağlasak?

 

Unutmayalım  ki kimse bir işin içine girmezse gerektiği gibi sahiplenmez.Bu bölgede yaşayan 40.000 civarındaki insanın sıkıntıları belli.Herkes bir beklentide.Amma meşhur bir atasözü var.EL ELİN EŞEĞİNİ TÜRKÜ ÇIĞIRARAK ARARMIŞ.Burada var olan belediyeleri kötülediğimiz manası çıkmasın.Ben sadece henşehrilerimin anket sonucu ortaya çıkan PROBLEMLERİMİZİ ÇÖZMEDE YETERSİZSİNİZ mesajını aktarıyorum.

Not: Bu yazım Pendik Boşnakları üzerinden yapılan çalışmaya dayandırıldığı için buna göre değerlendirilmiştir.Bu yazıda geçen tekliflerimin tamamı Türkiye’de yaşayan tüm Boşnaklar için de geçerlidir.

Saygılarımla…

YORUM YAP