Karadağda Asgari Ücret Ne Kadar ? İş İmkanları Nelerdir ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 14:24

Karadağda Asgari Ücret Ne Kadar ? İş İmkanları Nelerdir ?

Karadağda Asgari Ücret Ne Kadar ? İş İmkanları Nelerdir ?
Son Güncelleme :

18 Temmuz 2023 - 13:17

Karadağda Asgari ücret , 2022 yılı itibarı ile 332 euro civarındadır. Karadağ’da asgari ücret, en alt seviyedeki çalışanlara verilen sektördeki taban ücretlerdir. Genellikle çalışanlar, ek ödeme ve ek işler yaparak aylık ortalama 500 euro civarı kazanç elde edebilirler. Karadağ’da asgari ücret, diğer ülkelerin asgari ücretlerine oranla oldukça azdır. Fakat şöyle de bir durum vardır ki, Karadağ’da yaşayan ve çalışanların alım gücü oldukça yüksektir.

Karadağ’da asgari ücret, en son açıklanan rakamlara göre 332 Euro civarındadır. Fakat bu tutarla çalışan ve geçinen insan çok fazla değildir. Genelde ülkede farklı iş ve sektörlerde çalışan kişilerin ortalama aylık kazançları, 500 euro ile 700 euro arasında değişiklik gösterir.

Karadağ ekonomisi, her ne kadar 2005’te yaşanan siyasi çalkantılardan etkilenerek zayıflamış olsa da, 2022 yılı itibarı ile ekonomisini oldukça fazla güçlendirmiştir. Karadağ’da refah seviyesi de diğer ülkelere göre yüksektir. Bu nedenle yurt dışı işlerde çalışmak isteyenlerin çokça rağbet ettiği ülkeler arasında en başlarda gelir. Hollanda’da, büyük bir ekonomi ve sanayiye sahip olmasından dolayı, her sektörde ve her meslek grubundan çalışanlara ve iş gücüne ihtiyaç vardır.

 

Karadağ’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Karadağ’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, çalıştıkları saate ve yaşanılan bölgeye göre de değişiklik gösterecektir. Asgari ücret, tam zamanlı olarak çalışanlara verilebilecek en alt seviye ücretlerdir. Karadağ’da zorunlu çalışma saatleri günlük 8 saat olarak belirlenmiştir. Karadağ’da mesai genellikle 08:00 ile 16:00 arasındadır. Haftalık zorunlu çalışma saati ise 40 saattir.

Karadağ’da çalışanları hak ve sorumlulukları, kanunlar tarafından korunur. Karadağ’da haftada 40 saati aşan her saat için fazla mesai ücreti ödenir. Ayrıca fazla mesai saati haftada en fazla 10 saat olmalıdır. Fazla mesai 10 saati, yani haftalık toplam çalışma saatinin 50 saati aşmaması gerekir. Karadağ’da çalışanlar, resmî tatiller haricinde yıllık 22 gün izin kullanabilirler.

 

Karadağ’da asgari ücret, diğer ülkelere kıyasla daha düşüktür. Fakat Karadağ’da alım gücü yüksektir ve temel ihtiyaçlar, asgari ücretle karşılanabilecek düzeydedir.

Karadağ’da Asgari Ücretle Yaşam Şartları Nasıldır?

Karadağ’da asgari ücretle geçinenlerin hayat şartları, ülkede alım gücü yüksek olduğundan, asgari ücretle de geçirebilmek mümkündür. Karadağ’da asgari ücret ile çalışan kişiler, ortalama bir hayat yaşayabilirler.

Karadağ’da emlak fiyatları da pek yüksek değildir. Bu nedenle yüksek harcamalar yapmadan barınma ihtiyacı ortadan kalkar. Ayrıca Karadağ’da göçmenler ve gezginler için ücretsiz konaklanacak tesisler de mevcuttur.

 

Karadağ’da mutfak harcamaları da çok yüksek seviyelerde olmayacaktır. Karadağ’da gıda fiyatları, pek çok ülkeye kıyasala daha düşüktür. Örneğin kırmızı etin kilosu 4 euro ile 5 euro arasında değişir.

Karadağ devlet politikası olarak sosyal devlet ilkelerini benimsemiştir. Bu nedenle ülkede sağlık ve eğitim hizmetleri yurttaşlara ücretsiz olarak sağlanır.

Karadağ’da yaşamak ve çalışmak için, dil bilmek çok önemlidir. İngilizce yanında birkaç dil daha bilmek Karadağ’da iş bulma konusundaki şansınızı arttıracaktır.

Karadağ’da En Çok Aranan Meslekler Hangileridir?

Karadağ’da en çok istihdam edilen ve iş gücü açığı olan meslek grupları, özellikle ülkenin geçim kaynağı olan inşaat ve turizm sektöründe çalışanlardır. Karadağ’da çalışmak isteyenlerin mutlaka dil bilmesi ve kendilerini mesleki açıdan geliştirmesi gerekir.

Karadağ’da asgari ücret ile çalışarak Türkiye’den daha iyi yaşam koşullarına sahip olmak pek mümkün değildir. Karadağ’da da yerli halk arasında da işsizlik sorunu vardır. Karadağ’da iş bulmak ve rakiplerin önüne geçmek için belli beceri ve eğitimlere sahip olmak gerekir.

Kaynak: https://www.kamupersoneli.net/273184/karadagda-asgari-ucret-ne-kadar-is-imkanlari-neler/

YORUM YAP