Arnavutluk "Ergiri" Taştan Şehir » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 10:19

Arnavutluk “Ergiri” Taştan Şehir

Arnavutluk  “Ergiri”  Taştan Şehir
Son Güncelleme :

10 Mayıs 2017 - 9:18

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde, Ergiri olarak bilinen Cirokastra, Osmanlı döneminde bu isimle anılıyordu. Adı Antik Yunan’dan kalma olan ve anlamı gümüş şehri olan Ergiri, ortaçağ hayranlarını daha ilk görüşte kendine aşık etmektedir. Zira şehir, ortasındaki kalesi, taş evleri ve konakları ile Ortaçağ Britanya kasabalarını andırıyor.Arnavutluk’un güneyinde, iki katlı evleri,Osmanlı’nın Balkanlar’a miras bıraktığı bir şehir Ergiri.

Enver Hoca’nın da doğum yeri olan Ergiri 1960 yılından itibaren koruma altına alınmış ve bu sebeplede 2005 yılında UNESCO  Dünya Mirası Listesindedir.

Ergiri veya Ergirikasrı, Arnavutluk’un Ergiri ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Şehir, Gjera Dağları ile Drino Nehri arasındaki bir vadide yer almaktadır.

Şehir ayrıca ”taş şehir” olarak da biliniyor. Bunun sebebi, evlerin ve sokakların sadece taşlarla inşa edilmesi nedeniyle.

TAM BİR OSMANLI MİMARİSİ ETKİSİNDE

Ergiri de gezilecek yerler arasında Ergiri kalesi, evleri, kaldırımlı dar sokakları yer alıyor.Nüfusu  yaklaşık 41 bin civarında ancak yazın gelen turistle birazda artış göstermektedir.

Şehrin en önemli simgesi olan kalesi tüm ihtişamıyla şehre gelenleri selamlayor adeta, 1336’da inşa edildiği biliniyor.

Kale, dönemin prenslerinden Gjin Bue Shpata tarafından yaptırıldığı yazılı kaynaklarda yer alıyor.Kalede ilk dikkat çeken eserlerden biri de saat kulesi. Kulenin Osmanlı döneminde yapıldığı ve özellikle de namaz vakitlerini göstermesi amacıyla inşa edildiği biliniyor. Saat kulesinin şehre hakim bir tepede konumlanması, kalenin önemini daha da artırıyor. Turistik ziyaretlere, festivallere ev sahipliği yapan kale, gece de manzarasıyla ziyaretçilerini büyülüyor.a Çarşısı da, tipik bir Osmanlı çarşısı olarak göze çarpmaktadır.

BOŞNAK MEDYA

 

 

 

YORUM YAP