Veliki protest u Rožajama 12.avgusta » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mayıs 2024 - 20:47

Veliki protest u Rožajama 12.avgusta

Veliki protest u Rožajama 12.avgusta
Son Güncelleme :

06 Ağustos 2016 - 2:02

Veliki protest u Rožajama 12.avgusta

Danas su izabrali 10 članova koji će organizovati okupljanje

Rožaje – NVO iz južnog Sandžaka, majke troje ili više djece koje se bore za penziju po tom osnovu, roditelji djece koja ne mogu da ostvare pravo na dječiji dodatak, bivši radnici, ivalidi rada i penzioneri organizovaće veliki građanski protest u Rožajama 12.avgusta u 14 sati. Ne isključuju ni dalja okupljanja ako im se ne ispune zahtjevi.

“Protesti se organizuju zbog ignorisanja i ne stavljanja na dnevni red inicijativu 6200 građana sa biračkim pravom, shodno poslovniku rada Skupštine Crne Gore, kojom se traži da se donese izmjena i dopuna zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti i svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu obezbijedi dječiji dodatak, ako su im roditelji nezaposleni i ne primaju nikakvu socijalnu ili materijalnu naknadu. Drugi uslovi su da se ispune zahtjevi majki, koje ne mogu da ostvare svoje pravo po osnovu rođenja troje i više djece”, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO sa Sjevera zemlje, uz napomenu da su danas izabrali 10 članova koji će organizovati okupljanje.

Kako su naglasili, majke traže da  Vlada Crne Gore donese uredbu kojom će priznati pravo svim majkama, koje posjeduju bilo kakve dokaze, da su se preko 15 godina vodile kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje.

“Takođe, da se istom uredbom dozvoli svim majkama koje imaju preko 65 godina, ali su morale silom zakona da se maknu sa evidencije za nezaposlena lica, da im se odobri pravo na naknadu, jer su se vodile na Zavodu za zapošljavanje preko 15 godina, kao i sve ostale majke. Jednoglasni smo svi, da se ne odustane od bilo kakvih vidova protesta, do ostaviravanja svih naših prava koja su nam svima i zakonom i Ustavom zagarantovana”, kazali su iz NVO.

Traže i da se penzionerima sa Sjevera povećaju penzije, kao i da se bivšim radnicima “ponište stara rješenja, izvrši revizija istih, koji su nakon stečaja stekli uslov za privremenu starosnu penziju i da im se isplate penzione otpremnine u visini od tri najniže cijene rada ,na koje imaju pravo po opštem kolektivnom ugovoru”.

Demos, URA i Demokrate da odgovore šta je sa predatim potpisima

Iz NVO,,Euromost” su podsjetili da su, zajedno sa “Manjinskm akcionarima Gornji Ibar”, dostavili 25.marta 6.200 potpisa građana Crne Gore poslanicima Demosa,URA-e i Demokrata, koji su obećali da če inicijativu građana dostaviti Skupštini.

“Od tada je prošlo četiri mjeseca, niko se od njih nije više javljao, niti smo dobijali bilo kakav odgovor do prošle sedmice, nakon komunikacije Alternative sa predstvnicima u Skupštini Crne Gore, političke partije Demos, koji su nakon njihovog upornog traženja odgovora šta je sa inicijativom gradjna, tek u petak dobili odgovor, da nije ušla u proceduru Skupštine”, saopštili su.

Oni su pozvali te poslanike da im odgovore šta je sa potpisima 6.200 građana, kojima je traženo da se svoj djeci, koja idu u osnovnu i srednju školu, a čiji roditelji su nezaposleni i ne primaju socijalnu, ni bilo koju drugu naknadu, dodijeli dječiji dodatak.

“Svima je poznato da će tu naknadu dobiti 70 odsto djece sa Sjevera Crne Gore i želimo da znamo ko je protiv toga? Takođe pozivamo Skupštinu Crne Gore i poslanike kao i njihove političke partije, da stave na dnevni red u avgustu, zajedno sa zakonom o konverziji kredita u švajcarskim francima, i izmjenu i dopunu zakona koju su predložile 6200 gradjana shodno poslovniku Skupštine”, kazali su iz NVO.

YORUM YAP