Samsun'un Boşnak Belediye Başkanını Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

5 Mayıs 2024 - 08:15

Samsun’un Boşnak Belediye Başkanını Tanıyalım

Samsun’un Boşnak Belediye Başkanını Tanıyalım
Son Güncelleme :

12 Mart 2016 - 21:21

İki ayrı dönem görev yapmış Samsun belediye başkanı ve tüccardır.

Haziran 1924’te ilk kez göreve gelen Boşnakzade Ahmet Resai Bey, Şefik Avni Bey’den sonra cumhuriyet döneminde göreve gelen ikinci Samsun belediye başkanıdır.

1 Mart 1925 tarihinde kadar görevde kalan Resai Bey bu tarihten sonra görevi Şefik Avni Bey’e devretmiştir. 1930 Türkiye yerel seçimlerine Serbest Cumhuriyet Fırkası’ndan Samsun Belediye başkan adayı olarak giren Ahmet Resai Bey seçimleri kazanmış ve seçilerek bu göreve gelen ilk başkan olmuştur. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılmasından sonra Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal tarafından istifaya davet edilse de bu talebi reddeden Ahmet Resai Bey’in başkanlığı 8 Mart 1931 tarihinde 1930 yerel seçimlerinin Danıştay’da bozdurulması üzerine düşmüştür.

Olayın Detayı…

SCF kapatılınca, onun adayı olarak belediye başkanlığı kazanan kişiler de ya istifaya zorlanmış yahut CHF’na alınmışlardır. Yalnız  Samsun Belediye Başkanı Boşnakzâde Ahmet Bey, fırkası kapandıktan sonra da ve Gazi’nin emrine rağmen, başkanlıkta ısrar etmiştir. Daha sonra onu başkanlığa getiren seçimi -kendi önerisi ile- ancak Danıştay’a bozdurarak görevinden alabilmişlerdi. Bu cesareti gösteren Boşnakzade Ahmet Bey, gerçekten bir demokrasi kahramanı olarak milletçe anılmayı hak etmiştir.

(Gazi Samsun’da A.Hamdi BAŞAR, Vali Kazım Paşa ve SCF’li Belediye başkanı ile sofradadır. Serbest Fırka’yı Fethi Bey’e nasıl ve niçin kurdurduğunu anlatmış ve sözü o fırkanın kapatılış sebebine getirmiştir.)

A.Hamdi BAŞAR şöyle anlatıyor:

Gazinin verdiği izahata göre; sonraları Serbest Fırka’nın beklenen işlere giremeyeceği, memlekette irticaın ve inkılap dışı cereyanların bundan istifade edeceği anlaşılmıştır ve Serbest Fırka lağvedilmiştir. Bütün bu izahatı, sofra konuşması şeklinde, ara sıra esprilerle süsleyerek, araya başka bahis karıştırarak veren Gazi, sonunda  Belediye Reisine döndü ve:

 -Şimdi, Reis Beyefendi; zatıaliniz de artık feshedilmiş olan bir fırkanın belediye Reisi olarak vazifenizde devam etmek istemezsiniz değil mi? İstifa ediniz; yeniden intihap yapılsın; belki yine zatıaliniz seçilebilirsiniz, dedi.

 Emir kat’i idi. Belediye Reisine “Emir buyurursunuz” demekten başka söz kalmamıştı. Fakat Reis öyle yapmadı:

-Paşam; bendeniz Serbest Fırkayı tanımıyorum ve Reisliğe de o fırkanın namzedi olarak seçildiğimi kabul etmiyorum. Bu intisap halkın şahsıma karşı bir itimadı şeklinde tecelli etmiştir. Mesele sırf seçimin serbest olmasından ibarettir. Eğer bu vaziyette istifa edersem halkın bu teveccüh ve itimadına karşı küfranı nimette bulunmuş olurum.. Eğer bendenizin bu işte kalması arzu buyurulmuyorsa, hükümetin elinde kuvvet vardır, Şur’ayı Devlet (Danıştay) vardır, intihabı fesheder. Bendeniz de o zaman halka karşı mahçup vaziyette kalmam.

 Bu beklenmedik cevap Gazi’yi sinirlendirmedi. Deminki kadar sakin bir sesle:

 “Düşündüğünüz doğru… Arzu ettiğiniz gibi olsun.” dedi.

Sofrada mevzu eski hatıralara, günlük meselelere doğru yayılıyor, kadehler biraz daha sık içiliyor. Bu zahiri sükunete rağmen, yakında fırtına kopacağı hissediliyordu. Bunu Reis Bey hissetmiş olmalı ki, biraz sonra, yarın görülecek mühim işleri olduğu bahanesiyle, Gazi’den  müsaade istiyor; ve Buyurunuz emrini alınca  kemâli hürmetle eğilerek sofradan kalkıp gidiyor!…

 Bir iki dakika nefes bile almadan korkarak sustuk. Sonra Gazi’nin sesi gürledi:

 – Vali Paşa hazretleri; Belediye Reisi diye seçtiğimiz bu adamın yaptıklarını gördün mü? her şeyden evvel terbiyesiz. Şehirlerine misafir geliyoruz. İçki ikram ediyoruz içmiyor, sonra da bir Reisi Cumhur sofrasında biz kalkmadan sofradan kalkıp defolup gidiyor. Reisinizin hareketlerini beğendiniz mi?

Vali Kâzım Paşa’nın haşlanması ve bahsin devamı sabaha kadar sürdü. İki gün sonra, Dahiliye Vekaleti namına seyahate iştirak eden mülkiye müfettişi Necati Bey bazı sebeplerle Vali’ye işten el çektiriyor. Bittabi Belediye seçiminin de feshi ve yenilenmesi de kararlaştırılmış olunuyor. Bu hadiselerden sonra yine Samsun’da bir gece sofrada latife olsun şunları söylüyorum:

 -Bakınız Paşam, Necati Beyin yaptıklarına. Misafir olarak geldiğimiz bir şehrin valisine işten el çektirmiş!…
Gazi, bu mevzuda latifeye müsaade etmiyor;
– Onu bizim emrimizle yaptı; diye bahsi kapatıyor.

Boşnakzade Ahmet Resai Bey: 20 Ekim 1930 tarihinde Serbest Cumhuriyet Fırkası adayı olarak Samsun Belediye Başkanlığına seçilmiştir. Osmanlı Döneminde 1910 yılında Samsun’da kurulan ilk futbol kulübü olan Tenvir-i Efkâr’ın başkanlığını yapmıştır. Döneminde Samsun’da modern bir itfaiye örgütü kurulmuştur. 25 Nisan 1932 günü yaşamını yitirmiştir.

Kaynak: wikipedi

samsun01.blogcu.com

http://www.samsunkenthaber.com/haber/samsun-haber/ataturk-samsun’a-geldi,-belediye-baskaninin-istifasini-istedi/70975.html

YORUM YAP