Muriç Sülalesi- Geçmişleri ve Kolla » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:39

Muriç Sülalesi- Geçmişleri ve Kolla

Muriç Sülalesi- Geçmişleri ve Kolla
Son Güncelleme :

02 Şubat 2024 - 17:41

MURİCLER HAKKINDA

HAZIRLAYAN: Şevket KOÇ

MURIĆ soyadının anlamı: Nereden geliyor?

MURIĆ soyadının da diğer soyadlar gibi kendi anlamı ve kökeni vardır. MURİÇ soyadı denilince akla ilk gelen, gerçekte nerede ortaya çıktığı ve nasıl yayıldığıdır.Birçok kaynağa göre MURİÇ soyadı, lakap kökenli soyadları kategorisine girmektedir.

 

Bu bağlamda MURIĆ lakabı Latince “duvar” anlamına gelen “murus” kelimesiyle ilişkilendirilebilir. Yani geçmişte takma adlar çoğunlukla birinin sahip olduğu bir özellik veya karakteristikle ilişkilendirilirdi. Bu durumda MURIC takma adı, bir duvarın yakınında yaşayan veya duvar gibi çok güçlü olan biriyle ilişkilendirilebilir.MURIC soyadının kökeni hakkında konuşurken farklı teoriler ortaya çıkıyor.

Muriç soyadının Bosna Hersek kökenli olduğu söylenmektedir.. Ayrıca MURIC soyadının Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ gibi diğer ülkelerde de bulunabileceğine dair veriler var.MURIC soyadı, diğer soyadlar gibi kendine özgü bir hikaye ve tarih taşıyor.

Muriçler aslen SKADRA civarından (kuzey ARNAVUTLUK) KLIMENTI kabilesindendir. 18. yüzyılın sonlarında göç ederek Plav (Karadağ) yakınlarındaki MURINO’ya, oradan ĐEK STANISAJ RUGOVA’ya (Kosova) ve kardeşi LAKO ise ROZAJ (Karadağ) yakınlarındaki Jablanica’ya gitti.

Katoliktiler, sonra Müslüman oldular. Akrabaları da Plav’daki Topuzovici’dir. Bu Muricler arasında Tahirovici, Fetahovici, Selimovici ve Ahmetovici yer alıyor. 19. yüzyılın ortalarında Muria/Kuzey Arnavutluk’tan 80 kadar Murica ailesi göç ederek Novi Pazar çevresindeki köylere ve önemli sayıda Novi Pazar’a yerleştiler. Birçoğu eski soyadlarını korudu, ancak diğerleri yeni soyadlarını aldı.

BACA’daki Muriçler; Hasan Topuz adında birinin Murin’den geldiği ve 5 oğlu olduğu söyleniyor: bunlardan Bac, Besnik, Grahovo, Jablanca ve Klanac’ta Murici. Ugl’da ve Pestera’da Breza’da (Hasanovići) akrabaları var. Novi Pazar’daki Nokici ve Catovici’nin ondan olduğu söyleniyor.
LOVNICA’daki Muriçler; Buraya ilk taşınan kişinin Lec’ten olduğu söyleniyor. Leca’nın torunları Fetah, Elez ve İslam Hoca kardeşlerdi. Fetah ve Elez, kuzenleri İkic ile köpek yüzünden kavga ettikleri için Klanac’a gitti. Üçüncü kardeş İslam Hodz ise Lovnica’da kaldı.

MURICLERİN YAŞADIĞI KÖYLER:
””””””””””””””””””””””
BAC, BESNIK, GRAHOVO, JABLANICA, KLANAC, LOVNICA, STUPA, (Karadağ)
RUGOVA, KOSUTANI, (Kosova)
BRACAK, COSOVIC, GNJILA, SPILJANI, KRCE, LUKOCRIJEVO, GURDIJELJE, BREZA

(Sırbistan)MURICI kökenli aileler:
”””””””””””””””””””””’ ””””””” ””””””””
ALJUSEVIC, AHMETOVIC, BESNICANIN, CATOVIC, COSOVIC, DEMCOVIC, DUDUK, FETAHOVIC, GORUZDIC, HASANOVIC HUSEINOVIC, IKIC, MUCOVIC, NOKIC, RUSTIC, TAHIROVIC, SELIMOVIC, SELMANOVIC, ZEKIC,

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çok sayıda insan, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin zengin, eğitimli ve siyasi nüfuz sahibi vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda MURICA’nın yaşadığı TÜRKİYE’ye göç etti. Çoğunlukla İSTANBUL’un BAYRAMPAŞA, GAZİOSMANPAŞA, PENDİK ve KARTAL belediyeleri ile BURSA ı SAKARYA (Adapazar) şehirlerinde yerleşiktirler.

Bugün Hırvatistan’da 120 hanede yaklaşık 270 Murić yaşıyor. Geçen yüzyılın ortalarında yaklaşık 130 kişi vardı, yani sayıları iki katına çıktı.
Neredeyse tüm Hırvat ilçelerinde, 39 şehirde ve 36 küçük yerleşim yerinde mevcutlar; bunların çoğu Slunj yakınlarındaki Komesarcta 40 Rijekada 25, Ocurada 20, Zagrebde 20 ve Lepoglava’da ( 20).

Sancak bölgesindeki Muriçler  Rozajede Grahovo’dadır. Bilinen en eski atası Maksut Murić’tir, 1901’den 1977’ye kadar yaşamıştır.

Murić’in bir kolu uzak geçmişte (13.-14. yüzyıl) Portekiz’e ait Azur Adaları’na göç etti. Dünya üzerinde 105.631 Muriç var.4431 kişi de bu soyadını taşımaktadır.

KAYNAK:

-https://www.facebook.com/Aktivnost/posts/o-muricimamurici-su-porijeklom-iz-okoline-skadra-sjeverna-albanija-od-plemena-kl/562627363922063/

-https://www.arz.hr/znacenje-i-porijeklo-prezimena-muric/#google_vignette

-https://actacroatica.com/hr/surname/Muri%C4%87/

-https://forebears.io/sh/surnames/muri%C4%87

-bosniakdna.com

 

YORUM YAP