Kolay değil içindekileri dökmek..Hele ki bunları yazıya dönüştürmek… Hani derler ya kalpte ne varsa dilimde o diye..
İşte bunu yazıyla ifade etmek hiç ama hiç kolay değil ama genç bir yeteneğimiz var ki bunu size hissettirerek okutmasını biliyor..
Zeynep İLBAY.. Pendik Boşnaklarından olan kızımız ile bunu nasıl başardığını konuştuk..
Keyifli bir röportaj oldu ve siz de keyif alacaksınız..
Buyrun okumaya…
Röportaj: ŞEVKET KOÇ
Zeynep merhaba..Kendini tanıtır mısın ?
30 Ağustos 1987 doğumluyum. İşletme mezunuyum. Kendimden sekiz yaş büyük bir abim ve erkek ikizim var. İstanbul doğumluyum. Pendik Sapanbağları’ nda ikamet ediyorum. Ben de Boşnak asıllı bir ailenin kızıyım. Abim evli. Bir yeğenim var. Annem, babam ve ikiz kardeşimle beraber yaşıyorum
Yazarlık hayatın nasıl başladı anlatır mısın?
Yazmaya ortaokul yıllarında amatörce başladım. Orhan Sinan Hamzaoğulları İlköğretim Okulu’ nda 6. Sınıftaki Türkçe öğretmenim tarafından yazdıklarım çok beğenilirdi. Bana günlük tutmamı tavsiye etmişti. Bir süre yazdım. Öğretmenimin tavsiyesiyle günlük tuttum. Fakat sonra bıraktım
Seni yazarlığa teşvik eden oldu mu ya da yönlendiren ?
26 yaşındayken tekrar yazmaya başladım. Kısa kısa notlar, sözler oluşturdum. Hemen sonra Suadiye’ de İngilizce kursuna başladım. Burada ressam Ayşenur Artar’ la tanıştım. Mimar Sinan Üniversitesi’nden ödüllü bir ressamdır. Bende ışık gördü. Beni yazmam konusunda cesaretlendiren, yüreklendiren, teşvik eden odur. Bu konuda ailemin, yakınlarımın da desteği çoktur.
Peki kitap yazma hikayeni anlatır mısın ? Yani bir kitaba nasıl başlıyorsun ve nasıl yazıyorsun ? Nelere dikkat ediyorsun ? Konu Seçimini nasıl yapıyorsun vb ?
Şu an anlattığım konular, karakterler ağırlıklı olarak Balkan insanları üzerine. İlk romanımda ailemin hayatını, büyüklerimi, göç etmiş Boşnaklar’ ı dinleyip kendi kalemim, hayal gücümle harmanlayarak bir roman oluşturdum. Bana çevremde Boşnak hayatını, ilk yıllarını, geçmişini anlatan çok fazla yakınım var. Hayatta en önemli şeylerden biri de; samimiyet bence. Yazarken içimden geldiği gibi yazıyorum. Doğallık, duygular bence bunların doğru aktarımı çok önemli. Hissiyatımla yazıyorum. Okuyucuların isteklerini genelleyerek yazamazsınız bence . Çünkü herkesin beklentileri, düşünceleri farklı.
İlk okuduğun kitap hangisi ?
Çocuk kitapları dışında, ilk okuduğum roman on yaşındayken Robinson Crusoe
İlk yazdığın kitap hangisi peki ?
Umuda Sarılanlar. Şu an yalnızca bir kitabım var zaten.
Şu an yazarlık yaptıgın süreli bir yer var mı ?
Hayır. Yok. Evden bağımsız yazıyorum. Bir de Pendik Gazetesi Websitesi’ ne yazılar yazıyorum.
Şu an çalıştıgın bir eser var mı ? Bahseder misin ?
Şu an bir öykü kitabı yazıyorum.
İlerdeki hedefin nedir ?
Araştırmak, kendini geliştirmek, iyi bir yazar olmak. Gerisini zamana bırakmak gerek.
Ülkemizdeki kitap okuma seviyesine baktığında ne dersin ?
Önceden daha iyiydi. Ama krizden dolayı kitap maliyetlerindeki artış, kitap fiyatlarının yükselmesi sebebiyle, kitap satın alımları azaldığından, kitap okuyan insan sayısının da azaldığını düşünüyorum.
Bizdeki yazılan kitaplar sence insanlara yeterince hitap ediyor mu ?
Bence çok başarılı yerli yazarlarımız var, benim severek okuduğum. Bence hitap ediyor.
Beğendiğin yazarlar kimler ?
Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Orhan Kemal, Ayşe Kulin beğendiğim yerli yazarlardan bazıları.Dünya edebiyatında ise; klasikleri çok severim. Tolstoy, Dostoyevski, Amin Maalouf, Gabriel Garcia Marquez, Jose Saramago, Haruki Murakami, Paulo Coelho, Victor Hugo sevdiğim yazarlardan bazıları.
Anne ve babalar çocuklarına kitap okuma sevgisini nasıl aşılamalıdır ?
Bence kitap okumanın onları ne kadar geliştireceğine inandırmaları gerek. Kendi benliklerini edinmeleri için bunun gerekli olduğunu uygun bir dille anlatmak. Bunu nasıl yapabilecekle ise, bence çocuklu aileler daha iyi bilebilir.
Kendini yeterince başarılı buluyor musun ?
Ben kendimi bir ışığı olduğuna inanan, öğrenmeye çabalayan, hevesli istekli biri olarak görüyorum. Kendime öz eleştiri yapmam gerekirse eksik olduğum konular var. Daha profesyonel bir yazar değilim. Yine de geliştirilmesi gereken yazma kabiliyetim ve hayal gücümün olduğuna inanıyorum.
Yazarken çektiğin en büyük zorluklar neler ?
Sanırım o psikolojiye girmek. Aslında çok zevkli bir iş gibi gelir uzaktan bakınca. Tabii çok zor koşullar altında çalışan insanlar var. Bu sözlerimle onlara haksızlık etmek istemem. Fakat kitap yazmak zor bir iş ve sanılanın aksine o süreç çok eğlenceli geçmiyor. Yine de bu işi çok seviyorum. Yanlış anlaşılmak istemem.
Nasıl bir ortamda yazıyorsun? Sessiz bir ortam ya da sevdiğin müzik eşliğinde? Yazarken olmazsa olmazların var mı?
Odamda yazıyorum. Odam çok sessiz. Defterim, kalemim , laptopum, kitaplar. Bir de yanımda telefon olmazsa olmaz. Beynimi yormayacak videolar izlediğim oluyor Yotube’dan.
Ne Tür Kitaplar Seversin ?
Tarihi, geçmişi anlatan kitaplar çok severim. Edebi yönü ağır kitaplar tercih ederim. Çoğunlukla roman okurum. Romantik kitaplar da severim. Polisiye de okuduğum oluyor. Felsefe kitapları,siyasi kitaplar, tarihi belgelerle açıklayan kitapları da okurum.
Eğer bir kitap karakteri olmak isteseydin bu kim olurdu ?
Sonu acıklı ama Nastasya Filipovna
İleriye yönelik projelerin nelerdir ?
Daha çok kitap yazmak, daha çok araştırmak okumak, öğrenmek, kalıcı bir yazar olmaya çalışmak.
Peki Boşnak yazarlardan kimleri okuyorsun ?
Ayşe Kulin’ i çok beğeniyorum.
Boşnak kültürü ve tarihi deyince aklına ne geliyor ?
Boşnak kültürü deyince merhamet, yardımseverlik, çalışkanlık ve misafirperverlik görüyorum. Mahallemdeki Boşnak kültürünü çok seviyorum. Boşnak tarihini öğreniyorum ve araştırıyorum. Boşnaklar hakkında atalarımızı yaşadıkları tüm zorluklara rağmen güçlü insanlar olarak görüyorum.
Boşnaklar ile ilgili kitap yazmayı düşünür müsün ?
Şu an ağırlıklı olarak Boşnaklar’ ı anlatıyorum.
Boşnak edebiyatını inceleme fırsatın oldu mu ?
Açıkçası okuduğum kitaplar oldu. Ama geneline hakim değilim
Son olarak diyeceklerini alalım
Öncelikle bana kendimi açıklama fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Kitabımı okuyan, destekleyen herkese buradan da teşekkür ederim. Umarım keyifle okuyacakları bir röportaj olur.