Halilbeyli ve İstanbul'da ki Okullarda Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli Dersler Başladı » Boşnak HaberBoşnak Haber

30 Nisan 2024 - 02:05

Halilbeyli ve İstanbul’da ki Okullarda Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli Dersler Başladı

Halilbeyli ve İstanbul’da ki Okullarda  Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli Dersler Başladı
Son Güncelleme :

27 Aralık 2017 - 20:55

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya 

Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye’de yaşayan dilleri ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ortaokul öğrencilerine yönelik başlattığı seçmeli “Yaşayan Diller ve Lehçeler” programı kapsamında, İzmir’de nüfusunun büyük kısmı Boşnaklardan oluşan Halilbeyli Köyün’deki öğrenciler Boşnakça ve Arnavutça öğreniyor.

Kemalpaşa ilçesine bağlı 2 bin 200 nüfuslu Halilbeyli Mahallesi’nde nüfusun yüzde 98’i, 19 YY da Bosna’dan göçmeye başlayan ailelerden oluşuyor. Aile büyükleri halen aralarında Boşnakça konuşuyor. Ayrıca evlilik gibi nedenlerle Arnavut kökenliler de bulunuyor.

MEB’in “Yaşayan Diller ve Lehçeler” programının başlamasıyla mahalledeki Alija İzetbegoviç Ortaokulu öğrencileri evde kullanılan ancak kendilerinin anlamadığı dilleri öğrenmeye başladı.

“Veliler de öğrenciler de memnun”

184 öğrencili okulda, 6-7. sınıflara seçmeli olarak Boşnakça, 8. sınıflara da Arnavutça dersi verildiğini söyledi.

Boşnakçayı 94, Arnavutçayı 44 öğrencinin seçti. 

“Bu dersi seçme nedenlerinin başında, köyün demografik yapısı. 2 bin 200 nüfusu var, bunların yüzde 98’i Boşnak kökenli. Evlerde eskiden Boşnakça konuşulurken zaman içerisinde unutulduğunu gözlemleyen velilerimizin böyle bir talebi üzerine okul Müdürü Emre Uygura başvuruduğu ve gelen talepler doğrultusunda sene başından hemen sonra önce Boşnakça sonra da Arnavutçaya başladı.”
Boşnakçayı okulda matematik dersine de giren Boşnak kökenli öğretmen, Arnavutçayı da yine matematik öğretmeni olan, aile yakınlarında Arnavut bulunan öğretmen öğretmekte, Arnavutçayı desteklemek amacıyla Turgutlu Arnavutlar Derneğiyle protokol imzalandı ve Arnavut vatandaşı Stela Can’da haftasonun da takviye kursu vermekte.

İstanbul Pendik’te de İki Orta Öğretim Okulunda Boşnakça Dersleri Başladı

İstanbul’da da Pendik Atatürk Kılıçaslan ve Mehmet Akif İnan Ortaöğretim okullarında seçmeli ders olarak Boşnakça başladı Boşnak Medya sitesi Yönetim Kurulu başkanı Şevket Koç (Kuçeviç ) ve Envera Sallar Salpat hn derslere girmekte.Şevket bey Boşnakça ve Arnavutça’nın daha fazla okulda başlatılması için çalışmalar yaptığını ve yeni öğretim yılında bizlerin örnek çalışması ile Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli derslerinin artacağını umut ettiğini bizlere aktardı. 

Şevket bey gençlerimizin ilk etapta çok zorlandığını ancak zamanla Boşnakça derslerini çok sevdiklerini hatta gençlerin aralarında toplanarak Boşnak etkinlikleri çalışmalarına başladığını bizlere aktardı.

“Yaşlı veliler gençlerin bu dili konuşmalarından memnun. Çocuklar da evde büyüklerin konuştuğu dili anlamanın mutluluğunu yaşıyor. Bazı öğrenciler, Bosna’ya  gidip Atayurtlarını ziyaret etmek istiyor. Bu dersleri alan öğrenciler aile büyükleriyle iletişim kurabiliyor. Bu dersler sayesinde okuldaki öğrencilerimiz artık dedeleriyle nineleriyle iletişim kurmaya başladı.”dedi

 
 

YORUM YAP