Bosna'da Bektaşi İzleriyle Bezeli Blagaj Tekkesi » Boşnak HaberBoşnak Haber

5 Mayıs 2024 - 03:30

Bosna’da Bektaşi İzleriyle Bezeli Blagaj Tekkesi

Bosna’da Bektaşi İzleriyle Bezeli Blagaj Tekkesi
Son Güncelleme :

03 Şubat 2017 - 14:07

Zeynep Işıl Hamziç. (Blagaj) Blagay’ın ılıman ve Akdenize yakın bir iklimi olduğu için, bu şehrin ismi büyük olasılıkla Boşnakça’da ılıman anlamına gelen Blaga kelimesinden geldiği söylenmektedir Ünlü Blagay Tekkesi de Buna Nehri’nin kaynağında bulunmaktadır.

 

Tekke, Bosnalılar tarafından ulusal anıt kabul edilir. Blagay günümüzde Bosna Hersek’de en çok turist çeken noktalardan biridir

Bosna-Hersek’in Hersek-Neretva Kantonunda, Mostar havzasının güneydoğu bölgesinde yer alan bir kasabadır. Burası Bišće ovasının kenarında bulunan ve kent yapısı rahatlıkla Bosna-Hersek’in diğer yapılarından kolaylıkla ayırt edilebilen, Bosna-Hersek’in en değerli kentsel ve kırsal alanlarından biridir.Sarı Saltuk’un Türbesi de burada bulunmaktadır. 

Blagaj, Mostar’ın 12 kilometre güneydoğusunda yer alan bir kasabadır. Şehir merkezinden otobüsle buraya ulaşım yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Blagaj’da Osmanlı döneminden kalma camii, köprü, tekke gibi birçok önemli yapı bulunmaktadır.

Bunun dışında Elagicevina ailesine ait doğu esintileri taşıyan Bosna evleri de görülmeye değer yerlerdendir. 17. yüzyılda inşa edilen bu evler bölgenin tipik yapısını yansıtmaktadır. Geniş avlusu, bahçeleri ve bahçede yer alan havuzları bu evleri daha özgün ve özel kılmaktadır.

Sarı Saltuk Kimdir?

Kaynaklarda “mücahid-gazi, gazi-derviş, alp-eren, mübarek zat, ermiş” gibi sıfatlarla anılan Sarı Saltuk Sünnî, Alevî ve Bektaşî çevrelerince farklı yönleriyle benimsenmiş önemli bir isimdir. Anadolu ve Rumeli’nin Türkleşip İslâmlaşmasında etkin rol oynamasına rağmen bu yönü mitolojik kimliğinin gölgesinde kalmıştır. Hayatından daha çok menâkıbnâme türündeki eserlerde bahsedildiğinden tarihî kimliğini tespit etmek güçtür.

Hakkında kaleme alınmış müstakil eserlerin en önemlisi Cem Sultan’ın, onun türbesini ziyaret edip menâkıbını dinledikten sonra Ebülhayr Rûmî’ye yazdırdığı Saltuknâme’dir.

Hayatının 1297-98 kadar olan dönemi tarihî bilgilerle kısmen ilişkilendirebilmektedir; 1263 öncesine ait bilgiler muğlaktır.

 

Kaynak:Onedio

 

YORUM YAP