U Sarajevu živi oko 120.000 Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 06:11

U Sarajevu živi oko 120.000 Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka

U Sarajevu živi oko 120.000 Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2015 - 19:31

Zvanične podatke sa posljednjeg popisa stanovništva još nemamo, ali oni preliminarni govore da u našoj zemlji živi oko 3.790.000 stanovika.

Među njima je veliki broj onih koji vode porijeklo ili su čak rodom iz Sandžaka, a koji su svoj dom pronašli u BiH. Procjene govore da ih u BiH ima oko 200.000. Najviše ih živi u Sarajevu, negdje oko 120.000. Ekrem Lekić je predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, jednog od najbrojnijih udruženja u našoj zemlji.„Negdje oko tridesetak hiljada aktivnih članova ima Udruženje, koje je organizovano po teritorijalnim jedinicama“, tvrdi Lekić.
 
 Biti građanin BiH, a voditi porijeklo sa Sandžaka, prema mišljenju našeg sagovornika, nosi posebnu težinu. Lekić priznaje da ta posebna težina nerijetko zna biti i negativna slika Sandžaklija u našoj zemlji.„Ima tu kod nas, ne možemo da kažemo da smo svi idealni. Jedino mogu da kažem da nema prosjaka, a kriminala i lopova ima u svim sredinama.
 
Taj jaz na neki način, ali ove nove generacije već to ne primjećuju“, tvrdi Lekić.Ta negativna slika im naročito smeta uzimajući u obzir i njihov doprinos u odbrani naše zemlje. Upravo je u Sarajevu početkom agresije osnovana Prva sandžačka brigada.
 
Kaže naš sagovornik da među Sandžaklijama nema prosjaka, a okolnosti kroz koje su prošli u historiji su ih naučile kako da se bore kroz život. (source.ba)

YORUM YAP