
Semetler Köyü,Kocaeli’ne 75 km,Karamürsel’e ise 25 km mesafededir.Köy,komşusu olan İnebeyli köyünün yerlisi eski bir Rum’dan 6000 dönüm çiftlik satın alın 4 Boşnak aile tarafından 1887 yılında kurulmuştur. Köy ortalama 100 hane olup 450 civarı nüfusa sahiptir..Yalakdere,İnebeyli,Karadere,Fevziye,Çavuşköy,Aktoprak ve Kızderbent köyleri ile komşudur.Köy kahvesi,cami,cami lojmanı,çocuk parkı ve çeşmeleri mevcuttur.Köy 135 yıllık bir yerleşim alanıdır.Günde dört sefer ilçeye araba ile ulaşım yapılmaktadır.
Boşnak aileler,1878 tarihinde Avusturya-Macaristan’ın Bosna Hersek’i işgali nedeniyle göçlere başlamıştır.Zaman zaman farklı yer ve tarihlerde göçler olmuştur.İşte Semetler de 1887 tarihinde bu göçler sırasında buraya gelen Boşnak aileler ile vücud buldu.Slukac isimli yerden göçler (!) olmuştur.Boşnaklar önce bugunkü İhsaniye Köyü’nün olduğu yere göç etmişler,ancak burdaki yerel insanlar ile kavga ettikleri için bugünkü Semetler’in bulunduğu yere yerleşir.Burada mukim bulunan bir Rum’dan toprak satın alırlar.
Köyün tamamı Boşnaktır. Köy, Boşnak köyü olduğu için köylüler, Boşnak gelenek ve göreneklerine sahiptirler.Göçten sonra bir asırdan fazla bir süre geçmesine rağmen,Semetlerliler kültürlerini ve benliklerini kaybetmemişlerdir. Boşnakça hala yaygın
olarak kullanılmaktadır. Baslıca aileler Avdic- Duranbaşiç – Bjediç – Çatoviç- Pajoviç- Muyaçiç -Tutoviç -Spregoviç- Gosto-Ramiç- Nişiç ve Gümüşalan’dır.
123 yıl önce Bosna’daki Stolas’a bağlı Korneic köyünden göç edip, Karamürsel’e bağlı Semetler ve Taşağıl köylerine yerleşen Boşnaklar’ın isimleri şöyle:
Şükrü Akkanat, Nevzat Akkanat, Nazım Gümüşalan, Zaim Soyubelli, Fahrettin Özfidan, Şeref Yılmaz, Hüseyin Soyubelli, Galip Akkanat, Cavit Yılmaz, İbrahim Aslanpay, Emin Soygeniş, Muammer Yılmaz, Sabit Ekin, Sabri Yücebaş, Hüseyin Aygün.
Köyde eski Boşnakça konuşulmaktadır.Her Boşnak yöresinde olduğu gibi genç nüfus Boşnakça’dan uzaklaşmıştır.
Köyün geçim kaynakları sıkıntısı nedeniyle Semetliler çeşitli yerlere dağılmıştır.İstanbul,Bursa,İzmit ve Kocaeli belli başlı bulundukları yerlerdir.İznik-Karamürsel arası yoldaki 3-4 kahve Semetli Boşnaklara aittir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 8.641 dekarlık tarım arazisi üzerinde yer alan Semetler köyünde 1300 dekarlık sulama alanı vardır.
Köy muhtarı 2004 tarihinden beri Emin Soygeniş’ti
Kaynaklar:
-frmartuklu.org
-tr.wikipedia.com
-karamurselmuftulugu.gov.tr
-nedir.antoloji.com
-karamursel.gov.tr