Semetler Köyü Boşnaklarını Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Eylül 2024 - 18:40

Semetler Köyü Boşnaklarını Tanıyalım

Semetler Köyü Boşnaklarını Tanıyalım
Son Güncelleme :

21 Kasım 2016 - 2:28

KOCAELİ SEMETLER KÖYÜ BOŞNAKLARI

Semetler Köyü,Kocaeli’ne 57 km,Karamürsel’e ise 21 km mesafededir.Köy,komşusu olan İnebeyli köyünün yerlisi eski bir Rum’dan 6000 dönüm çiftlik satın alın 4 Boşnak aile tarafından 1887 yılında kurulmuştur. Köyde 60 hane olup genelde yaşlılar kalmaktadır. 244 nüfusa sahiptir.( 2022 nufusu ). Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ismi eskiden Sepetler köyüydü daha sonra Semetler olarak değişmiştir. Özel bir hikâyesi yoktur.

Köy Muhtarı 2004 ‘ten beridir Emin SOYGENİŞ.

Yalakdere,İnebeyli,Karadere,Fevziye,Çavuşköy,Aktoprak ve Kızderbent köyleri ile komşudur.Köy kahvesi,cami,cami lojmanı,çocuk parkı ve çeşmeleri mevcuttur.Köy 135 yıllık bir yerleşim alanıdır.Günde dört sefer ilçeye araba ile ulaşım yapılmaktadır.İznik Karamürsel arası yoldaki 3-4 kahve Semetli Boşnaklara aittir.Köye bağlı Valideköprü, Duranbaşiç (Boşnak sülale ismi) mahalleleri vardır.
Köyde göç 2000-2001 döneminde başladı en yoğun 2015 yıllarında oldu hala devam etmektedir.Genellikle emekli olanların özlemi olduğu için dönmektedirler.Genelde şehirde iş bulanlar işine daha yakın olmak için göç etmektedirler. Tahsil genelde ortaokuldur.Köyde göç eden aileler memur, işçi, kahve işletiliyor, fabrikalarda ve tersanelerde çalışılıyor.Göç edilen yerler, Karamürsel, Yalova, İstanbul, Altınova, Gölcük gibi yerlere göç edilmektedir.Göçten dolayı tamamen terk eden aileler var.

 

BOŞNAKLARIN YERLEŞMESİ
Boşnak aileler,1878 tarihinde Avusturya-Macaristan’ın Bosna Hersek’i işgali nedeniyle göçlere başlamıştır.Zaman zaman farklı yer ve tarihlerde göçler olmuştur.İşte Semetler de 1887 tarihinde bu göçler sırasında buraya gelen Boşnak aileler ile vücud buldu.Slukac isimli yerden göçler (!) olmuştur.Boşnaklar önce bugunkü İhsaniye Köyü’nün olduğu yere göç etmişler,ancak burdaki yerel insanlar ile kavga ettikleri için bugünkü Semetler’in bulunduğu yere yerleşir.Burada mukim bulunan bir Rum’dan toprak satın alırlar.

Her Boşnak muhacirin o dönemlerde iskanı veya iskanından sonar ortaya çıkan birtakım anlaşmazlık ve sıkıntılar Semetler Köyü’nde yaşanmıştır.3 Eylül 1910 tarihli Muhacir isimli gazetede 10 senedir muhacirlerin tasarrufunda bulunan arazi,bağ ve bahçelerin civar köy halkı tarafından mahkeme ve sahte belgelerle ellerinden alındığı yazılmıştır.Mahkemenin tarla ve bağlara jandarmalar sevkiyle ve ürünün toplanmasından sonra sahiplerine iade edilmesine karar verdiğini belirten gazete,sonunda Semetler Köyü muhacirlerinin haklı olduklarını ispat ettiklerini yazmıştır.

KÖYDE BOŞNAK KÜLTÜRÜ

Köyün tamamı Boşnaktır. Köy, Boşnak köyü olduğu için köylüler, Boşnak gelenek ve göreneklerine sahiptirler.Göçten sonra bir asırdan fazla bir süre geçmesine rağmen,Semetlerliler kültürlerini ve benliklerini kaybetmemişlerdir. Boşnakça hala yaygın olarak kullanılmaktadır.Köyde eski Boşnakça konuşulmaktadır. Her Boşnak yöresinde olduğu gibi genç nüfus Boşnakça’ dan uzaklaşmıştır. Köyün geçim kaynakları sıkıntısı nedeniyle Semetliler çeşitli yerlere dağılmıştır. İstanbul, Bursa, İzmit ve Kocaeli belli başlı bulundukları yerlerdir.Köyde isimlere lakaplar da verilmiştir.Mesela Mustafa’ya Muyo denir.Akkanatlar sülalesine ‘Dulçe kapı’ denmektedir. deniyor.

Köyde Poleştepe (Boşnakça isim) isimli Türkçesi uçan tepe olan tepe vardır.. Her zaman rüzgâr olduğu için bu isim verilmiştir.

Fotoğraf açıklaması yok.
Yöresel kıyafet eskiden 11 metreden oluşan şalvar ve simli gömlek giyilirdi.
Köyde Boşnak mutfağı canlıdır.Boşnak böreği,Kolaç,Pitorka,Mostlaritsa ve Hurmaşitsa gibi Boşnak mutfağına has yemek ve tatlılar yapılıyor.

Köyün Sosyal-Kültürel Özellikleri
Boşnak halayı tersten çekilir, eskiden gelin eve girerken başından poğaça denilen ekmek kırılırdı. Davul zurna ile gelin alınır, kınalarda heyamola ve küp kırılırdı. Köyde komşuluk ilişkileri güzeldir. Üzüntülü zamanlarda komşular birbirlerine destek olur. Eğlenceli zamanlarda yine tüm komşular bir araya gelirler.Aşure ayında her ev aşure yapar ve komşuya, fakire yardım eder aşure verir. Hıdrellezde ateşten atlanır ve salıncakta sallanılır.
Köyde Serdar erbaş ve Hasan Göbek Kıbrıs gazisi, Ramazan Gökdemir Kore gazisidir.

Bir 1 kişi ve bisiklet görseli olabilir
Köyde yaşayan başlıca aileler
Avdic- Duranbaşiç – Bjediç – Çatoviç- Pajoviç- Muyaçiç -Tutoviç -Spregoviç- Gosto-Ramiç- Nişiç ve Gümüşalan’dır.

123 yıl önce Bosna’daki Stolas’a bağlı Korneic köyünden göç edip, Karamürsel’e bağlı Semetler ve Taşağıl köylerine yerleşen Boşnaklar’ın isimleri şöyle:
Şükrü Akkanat, Nevzat Akkanat, Nazım Gümüşalan, Zaim Soyubelli, Fahrettin Özfidan, Şeref Yılmaz, Hüseyin Soyubelli, Galip Akkanat, Cavit Yılmaz, İbrahim Aslanpay, Emin Soygeniş, Muammer Yılmaz, Sabit Ekin, Sabri Yücebaş, Hüseyin Aygün.
.

Kaynaklar:
http://www.frmartuklu.org/
-wikipedia.com
-karamurselmuftulugu.gov.tr
-antoloji.com
-http://www.karamursel.gov.tr/kurumlar/karamursel.gov.tr/Hizmetler/Projeler/1-Derleme/Dokuman/semetler_mah2.pdf

YORUM YAP