Boşnak Köyü Oluklu 'yu Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:39

Boşnak Köyü Oluklu ‘yu Tanıyalım

Boşnak Köyü Oluklu ‘yu Tanıyalım
Son Güncelleme :

02 Şubat 2024 - 16:45

KARAMÜRSEL OLUKLU BOŞNAKLARI

Hazırlayan: Şevket KOÇ-Tarihçi-Eğitimci

Kocaeli Karamürsel Oluklu Karamürsel Arası Kaç Km? | Harita, Yolculuk, Yakıt

 

Kocaeli’nin nüfusunun yüzde 50 civarı Boşnak olan ilçesi Karamürsel’in Boşnak köylerinden Oluklu’daki Boşnakları anlatacağız.

Oluklu’nun günümüz nüfusu 243 olup Kocaeli’ne 41 Karamürsel’e ise 7 Km uzaklıktadır.Anayola uzaklığı ise 6 km.dir.Köyün çevresindeki köyler; Hayriye, Karaahmetli, Merdigöz, İnebeyli, İhsaniye, Yalakdere, Kızderbent, Valideköprü, Karapınar, Suludere ve Akçat’dır.Köyün yerleşim şekli dağınıktır. 5 mevki vardır. Mezarlık Altı, Gaziler, Yukarı Çeşmeler, Merkez ve Varuplar

Köyün rakımı 380 metredir. Aşıklar tepesi, Stampiç tepesi, Sarpdere mevkii, Gökçedere, Karanlıkdere mevkileri vardır.

Stampiç; Hristiyan Rum bir şahıs ismi olup, bu isimle anılmaya devam etmektedir. Âşıklar tepesi: Bağboviç Boşnakça Babalar tepesi olarak ta bilinen tepenin ismi belediye tarafından değiştirilmiştir

Köyün hane sayısı 140’tır. Genelde yaşlılar kalmaktadır. Boşnakça lakapların soy isimlerinden oluşmaktadır. Çok olmasa da nadir lakabı olanlar var. Alık, Lazlar, Pala Belli gibi insanlara lakap takılıyor.

Karamürsel Oluklu Köyü Resimleri

 

Köyün Adı Nerden Gelmektedir ?

Oluklu ismi oluk çeşme isminden gelmektedir. Köyün eski ismi Glavisa köyünde bir sürü yolda oluklar vardı ondan sonra köyün adına oluklu denmiştir.

TARİHÇESİ

Köyün kurucusu 2.Abdülhamid döneminde silahşör olarak görev yapan Boşnak Kamil beydir. Padişahın kendisinden bir isteği olup olmadığı sorulduğunda kendisi Bosna Trebinjeli olduğunu ailesini Trebinje’den getirtmek istediğini söyler. Padişah da bu isteği kabul eder ve 1889 yılında bir vapurla hem ailesi hem de Çerimagiç, Şehoviç, Biyediç, Begoviç sülalelerini getirmiş ve köy kurulmuştur. Başka bir kaynakta ise 1885 yılında 39 Hane 126 erkek 92 Karamürsel Oluklu köyünde iskan etmiş Bosna muhacirlerinin kendilerine verilen arazi koru ve ormanlık olduğu için bir iki sene buraları açıp ekime uygun hale getirmek için uğraştıkları yazar.

Muhacirler ancak bu sürecin sonunda mahsul elde edebildikleri halde yerli halk gibi kendilerinden aşar ve diğer vergilerin talep edildiğinden bahsederek kendilerini toplayıncaya kadar bu vergilerden muaf tutulmalarını rica etmişlerdir. Karamürsel kaymakamlığı, eski kaymakam tarafından bu muhacirler hakkında zorluk çıkarıldığını, bu muhacirlerin iki senede yerleşebildikleri ve üçüncü yıl ziraat edebildiklerini ve muafiyete layık olduklarını bildirmiştir.

1895 yılında da 5 kişi daha iskan edilir.Gelen Boşnak muhacirler genelde Bosna kökenli Boşnaklardır.

Köy Boşnak köyüdür. Bosna’dan gelmişlerdir. Çerimagiç, Şehoviç, Biyediç, Begoviç gibi büyük aileler kurmuştur. Köyde Demiroviç,Çerimagiç, Şehoviç, Biyediç, Begoviç ve Haciç gibi aileler yaşıyorlar..

BOŞNAK ADET VE YAŞAM

Köyde herkes Boşnakça bilir.. Türkçe ise normal şehirli Türkçesidir. Boşnakça şarkılar bilinir. Köyde halk şiirleri söyleyen vardı. Hem çalar hem söylerdi. Örneğin Zaim diye biri hem Boşnakça şarkı söyler hem de Gusla denen Boşnak çalgısını çalardı.
Boşnak yemekleri de var.Boşnak Böreği ve Hurmica yapılır.Boşnak Halayı bu yörede oynanmakta bu halay sola doğru çekilir. Hala gençler özel günlerde oynar. Köyde Boşnak halayları var.

KÖY HAKKINDA

İzmit körfezinin ve Karamürsel’in en güzel seyredildiği köy olarak dikkati çeken Oluklu, seyrek evlerin oluşturduğu yerleşim alanıyla meyilli ve çok büyük bir alan içinde yer almıştır. 65 hanelidir. Köye 1968 yılında su getirilmiş, yine aynı yıl Oluklu-Dere köy yolu hizmete girmiştir. 1970 yılında elektriğe sahip olmuştur. Köyde yerleşim sülale olarak ayrı ayrı yerlerde kurulmuş. Geçim kaynakları çiftçilik, küfecilik, meyvecilik, domates, fasulye, kiraz vb yetiştirilip satılmış ve geçimini sağlamıştır. İlerleyen zamanlarda köyün bir kısmı inşaat işçiliği ile geçimini sağlamıştır daha sonraları şehre göç başlamıştır. Genellikle inşaat usta ve kalfaları gelişmekte olan Karamürsel’e taşınıp burada hayatlarını sürdürmüşlerdir. Köyün ileri gelenlerinden Cenmagiç Muharrem Akın inşaat işlerinde kendini geliştirmiş ve Karamürsel merkez camiinin plan proje ve kalfalığını yapmıştır daha sonra Kayacık camini yapmıştır.

Köyde aile hayvancılığı ve sebzeciliği ile arıcılık yapılır.

Karamürsel-İznik yolu köyün içinden geçmektedir. Köy halkı, hayvancılık dışında buğday, ayçiçeği ve mısır yetiştirir. Yerleşim konumu çok dağınık olduğundan alt yapısı gerçekleşmemiş köylerimizdendir.
Köyde hanelerin geçimini sağlayan kişiler genelde SGK, Tarım BAĞ-KUR veya esnaf kefalet emeklisidir. Tersane, fabrika ve memurluktan emekli olan insanlar köyde yaşamını sürdürmektedir
Kurtuluş savaşında ve Kore savaşında Mehmet AKBABA, Yaşar ÖZKURT, Serdar ERBAŞ gazi olmuşlardır

Piknik Ve Mesire Alanları

Oluklu Tepesi Mesire Alanına Kavuşuyor - Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi

İzmit Körfezi ile Marmara Denizi’nin bir bölümünün en güzel izlendiği noktalardan başlıcası olan Oluklu Tepesi, bölgeye hâkim en yüksek alanda olması yüzünden büyük ilgi çeken bir sahadır. Aynı adı alan köyün sınırları içinde bulunan Oluklu Tepesi, deniz güneş ve temiz havanın bir arada oluşması sebebiyle halk arasında Âşıklar Tepesi olarak da anılmaktadır. Romantizmin en güzel yaşanabileceği köşe olarak vasıflandırılan Oluklu Tepesi’nin değerlendirilmesi halinde çok aranılan bir dinlenme merkezi olacağı ortadadır. Oluklu Tepesi, Karamürsel İznik devlet karayolu üzerinde olup, Karamürsel’e 7 km mesafededir.

Kaynaklar:
-nufusune.com
-Wikipedi
-karamursel.gov.tr

 

YORUM YAP