Muratça Köyü Boşnakları » Boşnak HaberBoşnak Haber

3 Mayıs 2024 - 19:40

Muratça Köyü Boşnakları

Muratça Köyü Boşnakları
Son Güncelleme :

07 Şubat 2017 - 0:54

Muratça Köyü ,Bilecik iline 76 km, İnhisar ilçesine 20 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı 1800 yılların başında Yozgat-Kayseri yöresi Ermenileri nin isyanı sonunda isyancılar tehcire (yer değiştirmeye) tabi tutulurlar.Bu tehcirde Bilecik’e (Ertuğrul Vilayeti) sürgün edilen Ermeniler, birbirleri ile irtibat kuramamaları amacıyla,birbirinden uzak ve sapa yerlere yerleştirilirler. Yerleştikleri yerlerden birisi de Muratca Köyüdür. Muratça Köyü’ne gelen Ermeniler yaşlılardan nakledilen bilgilere göre gelen Ermenilerin büyük bir kısmı sanatkardır. Köyün sarraflar çarşısının olduğu çok bilinen ve nakledilen bilgilerdendir. 19.yüzyılda köyde çok önemli bir kanalizasyon sistemi yapıldığı görülmektedir.Köyde işlenmeyen en küçük bir arazinin kalmadığı , dağların ve taşların müsade ettiği en sınır noktaya kadar ziraat yapıldığı nakledilmiştir.Ağaç ve taş işçiliğinin çok önemli bir geçim kaynağı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda tüm yamaçlarda çok sayıda bağ olması üzüm yetiştirilmesi hem ticari amaçlı hemde şarap üretimi ve ticareti yapıldığına dair bilgi vermektedir.Genel su çeşmelerinin yanında çok sayıda 10-15 mt derinlikte su kuyuları açtıkları görülmektedir. Elde edilen bilgilere göre 1915 tehcirinde Ermeniler 1919-1920 yıllarında tehcire tabi tutulduktan sonra, Muratça Köy’ ünden tehcir edilen Ermeniler Halep ve Musul a gönderilmişlerdir. Ve onların yerine Muratça Köyü ne o tarihlerde Yugoslavya toprağı olan, mübadele olarak bilinen, “Sancaklı , aslen Boşnak olan göçmenlere Ermenilerden boşaltılan evler tahsis edilir. Sancaklı Boşnak göçmenlerden bir kısmı önce Bursa Karacabeye verilir oradan da bir müddet sonra Bilecik Muratça köyüne yerleştirilirler, Köyün 1915 li yıllardan sonra yeni mukimleri artık Boşnaklar olmuştur. Muratça köyüne Boşnakların yerleştirildikleri zaman köyde 2 tane kilise 2 tane okul bulunmaktadır. Kiliselerden bir tanesi ve en büyük olanı Astvadzadzin kilisesi olup bugüne kadar ancak 2 duvarı ulaşabilmiştir.Zira komşu köylerden olan Samrı köyünde Cumhuriyetten önce Arapça ile eğitim camide yapılırken, yetersiz kalınca Kurtuluş Savaşı ‘ndan sonra dini eğitimin devamı maksadıyla Muratça Köyü’ndeki kilise yıkılıp keresteleri köye getirilmiş ve çevrenin imkânlarıyla hemen caminin yanı başına bir bina yapılmıştır.

Muratça köyündeki Kiliselerden diğerinin Protestan Kilisesi olduğu nakledilmiştir, Boşnakların yerleştiği zamanda ki yeri bilinmekte fakat daha sonra bu kilise tamamen yıkılmış olduğu için 21 . yüzyıla enkazı dahi ulaşamamıştır. Köyde 2 tane önemli mağara bulunmaktadır. Bir tanesi yalçın bir kaya da bulunan Kurt ini diğeri de Kocain. Kurt ini dağın içinden yaklaşık 3 km uzaktaki komşu köye kadar uzanan müstesna bir doğa varlığıdır. Her iki mağarada tarihte köye hakim bir noktada yaşama , gizlenmeye imkan sağlamıştır.  

 

Boşnakların köye yerleşmesi sonrası ağırlıklı olarak köylünün geçim kaynakları tarım, üzüm bağları ile ipek böceği yetiştiriciliği , hayvancılık olmuştur.Son yıllarda ceviz ve kiraz yetiştiriciliği de daha ön plana çıkmıştır. 1970 li yıllarda köyden kente göç furyası ile genç nüfusu şehirlere yerleşince nüfusu gittikçe azalınca köy 17 haneye kadar inmiştir.2012 nüfusu 20’dir.

YORUM YAP