Kütahya İlindeki Boşnakları Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Eylül 2024 - 04:35

Kütahya İlindeki Boşnakları Tanıyalım

Kütahya İlindeki Boşnakları Tanıyalım
Son Güncelleme :

31 Aralık 2015 - 16:17

Kütahya İlindeki Boşnakları Tanıyalım

İç Anadolunun şirin ili Kütahya ,özellikle merkezinde çok sayıda Boşnak hemşehrimizin yerleşim yeridir.Sayfalarımızda yer verdiğimiz ve göç öyküleriyle dolu hayatlarını dinlediğimiz hemşehrilerimizin tanımak üzere bu sayıda Kütahya’yı ziyaret ediyoruz.

Kütahya merkezde Selvi ve Yeni mahallede çok sayıda Balkanlardan göç etmiş kardeşimiz var.Selvi mahallesinde Hacızaimefendiler,Hacıhafızefendiler,Bobik vePapiç aileleri kalabalık sülale isimleri Mostar  Tajiyani’den göçen hemşehrilerimizden Hacı Hasan Muştoviç sayfalarımız aracılığı ile herkese saygı ve sevgilerini iletmemizi istiyor.

Selvi mahallesinde bir kahvehanede görüştüğümüz Sancak’tan göç etmiş Ekrem Papiç ise aynı şekilde tüm hemşehrilerine selam gönderirken ,özellikle amcazadesi Enver Pakiş’e selamalrını iletmemizi istiyor.Sevgi ve dostlukla aldığımı zselamlarını iletmek üzere sözleştiğimiz hemşehrilerimizden Hacı Hasan Muştoviç Muştu,Kütahya’ya bağlı 3 köyde tamamen Boşnak hemşehrilerimizin yerleştiğini söylüyor.Akşamın geç saatleri olmasına rağmen bu köyleri ziyaret etme isteğimizi Muştoviçle birlikte Parmakören ve Akköprü ( Yenibosna) köylerinin kar nedeniyle kapalı olması yüzünden Çayca Köyü’ne doğru yola çıkıyoruz. Mustovic,ailesinden Sn Asım Muştu’nun kapısını çalıp kendisini tanıttığımızda ,Sevgi ve hasretle bizleri içeri buyur ediyorlar.Misafirperverliklerini göstererek hemen pişirilen Boşnak Usulü yandan çarklı kahvelerimizi yudumlarken ,sohbete başlıyoruz.

Çayca Köyünün  150 hanelik bir köy olduğunu öğreniyoruz.Sohbetimizde ancak bu kadar hanenin sadece 50 tanesinde hala oturan Boşnak var.Çünkü çocukları büyük şehirlere okul ya da iş nedeniyle göçen aileler köyden uzakta yaşamak zorunda kalmışlar.Ancak yaz tatillerinde köye dönen köy sakinleri,döndükleri zamanda oldukça hoş günler geçirirler .Dönüşlerine dek ,elbirliğiyle büyükşehirdeki evleri için kışlık yiyecekleri hazırlayıp dönerlermiş.Asım Muştu’nun babası sekiz kardeşler.En küçükleri de amca Hacı Hasan Muştu..Asım beyin amcası Zaim,Bosnada kalmış ..Asım Muştu’nun büyükdedesi Mostar Belediyesi’nde komiser iken Türk bayrağı yüzünden çıkan bir tartışmada bir Sırp’ı öldürdüğü için kaçarak Osmanlıya sığınmış.Sınır kavramı yok iken Bursa’ya yerleşen Dede Mustovic ,Bursa’dan Kütahya’ya göçmüş.Kütahya karakol komutanı tarafından aileye uygun bir köyde yerleşme olanağı sağlanmış ve böylelikle Çayca’da 110 yıl önceden gelen bir göçün tohumları atılarak Muştu ailesi olarak yaşamlarını devam ettiriyorlar.

Göçün ilk yıllarını Tütün,Domates,Biber,Kavun,Karpuz ve Patates üretimi ile geçiren köy halkı ,sonraki yıllarda Taşocağına yönelerek çiftliği terk etmiş.Halen taşocağı ve Kumculu Köyün geçim kaynağı olup,şu an köyde 40 kamyon bu işi yapmaktadır.

Köyde okuma yazma oranı çok yüksek hatta ilk göç ettiklerinde bile Hacı Hasan Muştovic’in annesi Sn Cula Hanım ,ortaokul öğrencisi olduğundan okuma yazmayı tüm köye o öğretmiş.

Köyde herkes Boşnakçayı herkes biliyor.( Hatta Boşnak olmayan gelinler bile.)

Gelenek ve göreneklerin bazıları yok olmaya yüz tutsa da Çayca hala Boşnak köyü olarak anılmaktadır 110 YILLIK TARİHİNDE hiç cinayet işlenmemiş olan köyde sevgi , saygı ve hoş görünüm ön planda olduğunu hissederek mutlu oluyoruz 

Birkaç sülale bir arada yaşayan Çayca’da Haydaroviçler,Krayişnici,Kırvavci ,Skikiçi,Begoviçi, Kolaşinci, Muhovici ve Nametak aileleri var.

İlginçtir ki hiç kimse Bosnaya veya Sancaka ziyarete gitmemiş. yalnız yıllar önce Mostar dan prof . aliyanametag köyü ziyarete geldiğinde tüm Çaycalılar çok mutlu olmuşlar. 

Sofra geleneklerinivde devam ettiren Çaycalılar’ın etli ve patatesli kol böreği , Cicvara, peynir tatlısı, masinica , un helvası, mısır unundan kaçamak ve Hacımakule yemekleri hala mutfakların gözde yemekleri arasında

Derneğimizin İstanbul’da kurulu olduğunu bizden  öğrenen Çaycalılar en kısa zamanda ziyaretimize gelmek istediklerini bildirip tüm hemşehrilerine en derin sevgi ve saygılarını gönderdiler

Hazırlayan :Habip GÜNAY

Kaynak: Mektup Dergisi Nisan 2000 sayısı ,sayfa 23-24

 

YORUM YAP