Köyleri İle Tüm Sivaslı Boşnaklar Hakkında Bilgiler... » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 16:49

Köyleri İle Tüm Sivaslı Boşnaklar Hakkında Bilgiler…

Köyleri İle Tüm Sivaslı Boşnaklar Hakkında Bilgiler…
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2016 - 17:42

SİVASLI BOŞNAKLAR…..SİVÇANİ

Türkiye’nin büyük illerinden ve aynı zamanda İstanbulun da nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Sivas İç Anadolu Bölgesinde yer alan ve 16 ilçesi ve 1245 köyü ile önemli bir idari yapıya sahiptir.
2022 yılına göre nüfusu 634.924 olan ilimizin yüzölçümü 28,488 km² lik yüzölçümü ile Türkiye’nin toprak bakımından ikinci büyük ilidir.
Sivaslı Boşnaklara İstanbul’da Sivçani denir.SİV,Boşnakça Sivas’ın kısaltılmışı
demek.Sivçani ise Sivaslı demekmiş..Sivasta Boşnaklar ; Zara,Gemerek ve Hafik ilçelerinde
dağınık halde yaşarlar.İstanbulda ortalama 2500 Sivaslı Boşnak yaşamaktadır.

Sivas’a Gelen Boşnaklar ve Tarihçesi
Sivasa yerleşen Boşnaklar 1800’lü yılların sonlarından başlayarak 1900’lü yıllarda da devam eden zulüm ve baskılardan dolayı başta Sancakta bulunan Kolaşin bölgesinde bulunan yurtlarından baskıların artmasıyla beraber Bijelo Polje civarına yerleşmişlerdir.Bu bölgede de oluşan baskı yüzünden 1920’li yıllarda Anadolu’ya göç etmişlerdir.
Anadoluya ilk geldiğinde farklı illeri dolaşmalarına rağmen kendi yaşam tarzları ; tarımcılık ve hayvancılık için uygun bir yerleşim yeri aramışlardır.Dönemin devlet politikası gereği ilk başlarda toplu bir şekilde yaşama imkanları olmamıştır.Bir kısmı o dönemlerde var olan ağaların ve çiftlik sahiplerinin yanlarına bir kısmı ise diğer köylere dağıtılmışlardır Boşnakların bir kısmı Sivas ili Zara İlçesi Kayadibi ve Dereköy Köyü’ne yerleşmişlerdir.
Başlarda bu köylerde bir kısmı Boşnak ,bir kısmı Erzurum civarından göç eden ailelerden oluşmuştur.Zamanla Erzurumdan gelenler bu köylerden göç edince Sivas’ta 2 adet sadece Boşnaklardan oluşan köy olmuştur.
Diğer köylere yerleşen Boşnakların bir kısmı yerleştirildikleri köylerde kalmayı tercih etmiş bir kısmı da bu iki köye gelmiştir.Bir kısmı da Adana,İzmir,Samsun ve İstanbul’a göç etmişlerdir.
Tespitlerimize göre Sivas’taki Boşnakların yaşadıkları yerler şu şekildedir:
Gemerek İlçesine bağlı Burhan Köyü ,Dendil Köyü , Karagöl,Tekmen Köyü ,Zara İlçesine bağlı Alişir,Armutçayırı,Deredam,Dereköy,Kayadibi ,Şerefiye,Göktepe,Müslümabat ve Sivas Merkez.
Kayadibi dışındaki köyler karışıktır. Sivasta yaşayan Boşnak sayısı 1500 civarındadır. Bu köylerden Kayadibi Köyü’nün derneği Mart 2016’da tüzük değişikliği yaparak ismini Sivas Bosna Sancak Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak değiştirmiş hizmetlerini diğer köylerdeki akraba ve dostlarına götürme kararı almıştır.

TANINMIŞ SİVASLI BOŞNAKLAR
Sivas kökenli meşhur Boşnaklar sayıldığında akla ilk olarak akla gelen .Enver Akova’dır.Akova ,Sivas Gemerek Boşnaklarındandır.Ecevit döneminin CHP’sinde milletvekiliği ve başbakan yardımcılığı yapmıştır.Televizyonların başında izleyip Boşnaklığıyla övündüğümüz ilk ünlüdür..
Diğer bir tanınan Sivaslı Boşnak ise bir zamanlar AKP’de milletvekilliği yapmış Hüseyin Kansu’dur.Kansu’nun bir diğer tarafı Ayvalık’tır.
Boşnaklar Sivas’a Cumhuriyet öncesi,Bijelo Pole,Kolaşin ve Novipazar’dan muhacir olarak gelmişler.Dillerini günümüze kadar sürdürmeyi başarmışlardır.İstanbul’un çoğu yerlerinde Sivaslı Boşnaklara rastlamak mümkündür..Benzin istasyonlarından benzin alırken Boşnağa benzer biri görürüseniz Sivaslı Boşnaklardanmısın? diye sorabilirsiniz.Sivçanlı Boşnakların çoğu benzin istasyonlarında çalışır..
Kayalar Otomotiv ve İnşaat,Vehbioğulları Otomotiv,Hançer Petrol gibi meşhur Sivaslı Boşnaklar da vardır

İSTANBULDA YAŞAYAN SİVASLI BOŞNAKLAR
Sivaslı Boşnaklar İstanbulda çoğunlukla Bayrampaşa,G.osmanpaşa,Esenler,Bağcılar ve Güngören’de yaşarlar.. Yıldırım mahallesinde yaşayan Sivçanlar asimile olmaktan kurtulmuş,Bu mahallede yaşayan hemşehrileri sayesinde Boşnak dili ve halk oyunlarını ve adetlerini çok iyi öğrenmişlerdir…İstanbulda ise 2000-2500 Sivaslı Boşnak yaşamaktadır..
Şimdi de Sivas’ta yaşayan diğer Boşnakları köy köy inceleyelim..

Sivas Kayadibi Boşnakları
Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Kayadibi köyüne yıllar önce göç ederek yerleşen Boşnak kökenli vatandaşlar, uzun yıllardır Boşnak kültürünü yaşatmaya devam ediyor.Yaklaşık 100 yıldır bu köyde ikamet etmektedirler.Kayadibi nüfusunun büyük çoğunluğu İstanbulda ikamet etmektedir.Köy nüfusu 2022 verilerine göre 42 erkek ve 45 kadın toplam 87 kidir.Toplam kayıtlı nüfus ise 1000 olduğu bilinmektedir.
Sivas’a 105, Zara ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Kayadibi köyü sakinlerini, ataları ıllar önce Kolaşin bölgesinden gelen vatandaşlar oluşturuyor.
Yaklaşık 28 haneden oluşan, büyük, küçük, kadın, erkek 7’den 70’e herkesin Boşnak
dilinikonuşabildikleri köyde, Boşnak böreği, Boşnak ekmeği gibi Boşnaklara
özgü yemekler sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.Köyde Sivas kültür ve
gelenekleri ile birlikte Boşnak motiflerinin bir arada olduğu Pita günleri
düzenlenmektedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Köyde ilköğretim okulu var
ancak kullanılmamaktadır.Köyün içme suyu şebekesi var ancak kanalizasyon şebekesi
yoktur.PTT şubesi olmamakla birlikte PTT acentesi vardır.
Boşnak kültürünün yıllardır yaşatılmaya devam ettiği köyde, Boşnakların kullandıkları
yöresel kıyafetler de gerçekleştirilen şenliklerde köy halkınca giyiliyor. Köy Muhtarı Vedat Çelebi, köy halkının Yugoslav göçmeni olduğunu, atalarının 1924 ılında Kayadibi köyüne geldiklerini belirterek, ”Oradan geldiğimizden bu yana aynı ade ve geleneklerimizi devam ettiriyoruz. Yemeklerimizde, giysilerimizde olsunher kültürel değerlerimizi aynen muhafaza ediyoruz ve devam ettirmeye alışıyoruz” diye konuştu.Köy sakinlerinden Hasan Dursun ise ellerinden geldiği kadar ültürlerini unutturmamaya çalıştıklarını söyledi.
Gencinden yaşlısına kültürlerini yaşatıyorlarKöyde yaşayan 24 yaşındaki Fatih Demir, köylerinin bir Boşnak köyü olduğu içinkendilerinin de gençler olarak ellerinden geldiği kadar Boşnak adetlerini yaşatmayaçalıştıklarını anlatarak, ”İnşallah hep böyle olacak. Büyüklerimizden gördüğümüzgibi biz de bu kültürümüzü devam ettirmeye çalışacağız” dedi. Demir, AnadoluAjansı’nın Boşnakça yayına başlamasından dolayı da teşekkür etti.
Köylülerden 60 yaşındaki Hilmi Çelebi de Boşnak olarak bölgede her yöndensevildiklerini, sayıldıklarını belirterek, ”Biz de herkesi sayar, severiz. Bu nedenle bizBoşnak olduğumuz için gurur duyuyoruz” dedi.

Sivas Burhan Köyü Boşnakları
Burhan Köyü ,Sivas iline 135 km Gemerek ilçesine 13 km uzaklıkta şirin bir köydür.Köyün Kayseri’ye yakınlığı (88 Km ) nedeniyle Kayseri’ye yerleşen Boşnaklar vardır.
Köy nüfusu 2022 nufus sayımına göre 354 olup karasal iklime sahiptir.Tarım ve hayvancılık temel geçim kaynaklarıdır.Köy kültürel olarak zengindir. 20. yy başında Ermeni yerleşimi, Kısmen Boşnak yerleşimidir. Yakındaki Dendil köyü gibi, Boşnaklar ekseriyet olup kısmen I. Cihan Harbi devrinde Erzurum tarafından gelen Sünni Türk nüfus da vardır

Koyde Çerkez, Türkmen, Dadaş, Kürt ve Boşnaklar yaşamaktadır. Boşnakların Köye yerleşmesi 1924 yılında Šahovoći ve Pavino Polje’de Boşnak Soykırımından kaçan Boşnaklar Türkiye’ye kaçar.Bunlarin bir kısmını Şile Yeniköy’de iskan ederlerken bir kısmı da Giresun ve Samsun üzerinden ,o dönem Şarkişla’ya bağlı olan ( günümüzde Sivas’ın ilçesi) ve Ermenilerden boşalan Burhan,Şendil,Tekmen, Karagöl,kayadibi, Erenköy, Meryem Ana ve Atakilise gibi köylere iskan edildi.

Bu yöreye yerleştirilen Boşnakların tamamı Güney Sancak yöresindendir.Yukarda adı geçen köylere otuzar hane olarak yerleştirilmişlerdir. Boşnak nüfusunu oluşturan sülaleler ; Ćokrlje,Dündar,Šahovići,Babajići ve Kajevići’dir. Köyde her sulaleleden sembolik olarak birkaç ev mevcuttur.Ortalama 20 hane Boşnak’tir. Burhan Köy’lu olup köyde yaşamayan Boşnaklar başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin hemen her yerine dağılmışlardir. bunun yanında Avrupa’ya yerleşenler de vardır. Köyde Boşnakça hemen her yerde olduğu gibi unutulmaya yüz tutmuştur. Ancak yemek kültürü yaşatılmaktadır Maslenica,Ribica,Tikvanik ve Boşnak böreği bunlardan bazılarıdır. Burhan köyünden kaymakam,doktor, mühendis, avukat, Öğretmen,polis ve müdür gibi çeşitli meslek kollarına mensup Boşnaklar çıkmıştır. Köylere ilgili son diyeceğimiz diğer Boşnakların yaşadığı köyler ve yakın illerdeki Boşnaklar ile ilişkileri devam etmekte olduğudur.

Sivas Karagöl Köyü Boşnakları
Yugoslavya parçalandıktan sonra yedi bölgeye (Bosna- Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Kosova, Karadağ) ayrılır. Daha sonra her bir bölge kendi bağımsızlıklarını ilan ederek ülke konumuna geçer. Bu yedi ülkeden biri Karadağ ülkesidir. Karadağ ülkesi sınırları içerisinde yer alan Bijelo Polje’ye bağlı Şahoviçi’de (şimdi Tomaşevo olarak adlandırılır.) tarihler 10 Kasım 1924’ü gösterdiğinde Sırplar tarafından Boşnaklara karşı büyük bir katliam yapılır. Bu katliamda Boşnaklara ait evler, ahırlar yakılarak yirmi dört saat içinde 750’nin üzerinde Boşnak öldürülür. O gün yapılan korkunç katliam, insanlık tarihinin en utanç sayfasında yer alır. Katliamdan sağ kalanlar ise şiddet ve baskıyla terk ettirilerek çoğunluğu anayurdu bildiği Türkiye’ye göç etmek zorunda kalır.

Bijelo Polje’nin farklı köylerinden binlerce Boşnak aile, Kolaşin’den gemiye bindirilip Türkiye’ye gelir. Boşnak aileler, Türkiye’nin farklı illerine yerleştirilir. Bu illerden biri de Sivas’tır. Sivas’ın Gemerek ve Zara ilçelerinin köylerine yerleşirler. Gemerek ilçesinin Karagöl, Dendil, Tekmen, Burhan köylerine ve Çepni kasabasına yerleştirilir. (Bir süre sonra Çepni kasabasına yerleştirilen Boşnak ailelerden bazıları Karagöl, Dendil, Burhan, Tekmen köyüne; bazıları da Adana, İstanbul, İzmir gibi illere göçer. Şimdi Çepni kasabasında yaşayan Boşnak ailelerden kimse yoktur.)

KARAGÖL KÖYÜ HAKKINDA BİLGİ
KARAGÖL KÖYÜ (Gemerek/Sivas) | Karagöl Köyünün İlk Web Sitesi
Karagöl köyü, Kayseri- Sivas illeri arasında yer alan Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Bir dönem Şarkışla ilçesinin bir köyü iken 1953 yılında Gemerek’in ilçe olmasıyla birlikte Karagöl köyü, Gemerek ilçesine bağlanmıştır.
Karagöl, Sivas’a 103 km, Kayseri’ye 94 km, Gemerek ilçesine 15 km, Şarkışla ilçesine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. 23.000 metrekare bir alan üzerine kurulmuş olan Karagöl köyü, bir zamanlar nüfusu yaklaşık 2000 kişi iken, zaman içerinde çevre illere göçler sonucunda 2022 yılında nüfusu 320 kişiye kadar gerilemiştir.
Köyün meydanında, Ermenilerden tarafından yapılmış “Büyük Çeşme” diye adlandırılan dört oluklu bir çeşme vardır. Bu çeşmenin olduğu alanda, çok eski zamanlarda bir göl olduğu rivayet edilir. Bu gölün zamanla bataklığa dönüşerek kuruduğu söylenir. Bu gölden dolayı köye, Karagöl ismi verildiğine inanılır.
Geçmişte bir Ermeni köyü olan Karagöl köyü, Osmanlı döneminde tehcirle birlikte bu köyde yaşayan Ermeniler köyden ayrılmak zorunda kalmıştır. Dokuz kışla diye tabir edilen çevre köylerden, Kars’tan “Şark Muhaciri” diye adlandırılan aileler köye yerleştirilir.
10 Kasım 1924’te Şahoviçi katliamından sonra 1925 yılında Türkiye’ye gelen Boşnaklardan yaklaşık 70 hane başka bir kaynakta ise 135 hane, 1936 yılında da Bulgaristan’dan gelen yaklaşık 120 hane göçmen köye yerleştirilir. 2021 yılı itibariyle köyde Boşnak ailelerden iki üç hane, göçmenlerden de iki hane yaşamaktadır.
Karagöl köyüne yerleştirilmiş Boşnak sülaleler şunlardır. Rîtoviç, Haliloviç, Mustaâ Begoviç, Kriviç, Muşoviç, Nişiç, Hociç, Çehoviç, Bedoviç, Baran, Gazap, Muhoviç, Hacoviç, İmşoviç, Kurbegoviç, Hasan Begoviç, Baglabar (Baglabaç).

Ritoviç sülalesi ağırlıklı olarak Dendil köyüne yerleştirilmiş. Karagöl köyüne sadece Yusuf Bey (Üzel) ve hanımı Dudu yerleşmiş. Kendisi köyde yirmi yıl muhtarlık yapmıştır. Köyde en uzun muhtarlık yapan kişi Yusuf Bey olmuştur. Yusuf Bey’in Zulâ, Murat, Münir, Hânâ, Ayşe, Azime adlı çocukları vardır.
Haliloviç sülalesinden Abdulgâni ile hanımı Cekâ, çocukları Kara İbrahim, Hakkı Çavuş, Âdil, Bahtiyar (Bahtô), Elmâsâ, Tetka Devliye, Emin Bey ( İstanbul’da kalmayı tercih ederek köye hiç gelmemiştir. Emin Bey, İstanbul’da hanımı ve bir kızı ile verem hastalığına yakalanarak ailece verem hastalığından vefat etmiş.) Aganâ (çocukları İslam ve Hacı Rıfat) Abdullah (oğlu Hamdi. Hamdi’nin oğlu Davut Yılmaz), Alika, Hamdi (Küçük Hamdi)

Mustaâ Begôviç sülalesinde Beş Kardeşler diye adlandırılan Emin, İsmail Çavuş, Nail, Hüseyin, Selim, ayrıca Ömer (Omerko), Zekeriya (Zekô), Abit, Osman (Halauk), Recep (Recô, Zaim ve Hamit (Hâmô)’in babası.), Arif Yılmaz, Adil…

Kriviç sülalesinde Murat Çavuş, Saatçi Ömer, Lütfü Hoca (Kendisinin takvâ sahibi olduğuna inanılır), Avdô, Asim, Âliyâ Kriviç

Mûşôviç sülalesinde İlyas, Gâni Efendi, Hasan Efendi, Mâlikâ (Kızı Nuriye ile olan ünlü yazar Orhan Kemal’in kayınbabasıdır. Yazarın Cemile adlı romanda da konusu geçer.

Nişiç sülalesinde Yusuf Çavuş, Mehmet Çavuş, Tetka Zûla (İslam amcanın eşi) Hasniye Teyze (Beş Kardeşler’den Selim’in eşi), Ömer (Şakir Hoca’nın babası)

Hociç sülalesinde Muharrem, Deşô, Nâzif (Köyde geçimini bakkal işleterek sağlamıştır.), Hacı Zêkô (Marangozluk yapmış, bir dönem köyde berberlik yapmıştır. Ritôviç sülalesinden Yusuf Bey’in damadı.), Aydın Usta (Çok asabi; ama iyi bir marangoz ustasıymış), Cemâil, Kara Derviş.

Çehôviç sülalesinde Şahin, Nail (Enver Kaya (köyde elektrikçilik yapmış) ve Nusret Kaya’nın (polis) babası), Süleyman, Şaban, Paşanâ (pâşô), Hazir, Mahmut Çavuş.

Bedôviç (Beyti) sülalesinde Eyüp Çavuş, Bedô

Barani sülalesinde Asım Günaydın (Yusuf Bey’in kızı Ayşe ile evlidir.), Nazif, Etô, Arif Çavuş

Gazap sülalesinden tek aile vardır. Sarı Derviş (kızı Ülfete vardır.)

Muhôviç sülalesinde Hacı Usta, Muşan (Vahide ablanın kocası) Deli Hakkı, Hayrullah (Tetka Bahtuşa’nın eşi), Raşit Güven (Emin Yılmaz’ın kayınbabasıdır.), Hacı Usta (İki ayağı kesik olmasına rağmen çok iyi bir marangozmuş. Eşinin ismi Muhrâ’dır.)

Hâcôviç sülasinden Şemsô (Hazir’in eşi.), Mustaâ Begoviç sülalesinde Osman’ın (Halauk) eşi Fâtemâ.
İmşôviç sülalesinde Mûmin, Nâhut.

Kurbegoviç sülalesinde Arif Baykurt (Muhtar Arif Efendi diye söylenir. Köyde muhtarlık yapmıştır.)
Hasan Begoviç sülalesinde Rasim Çavuş, Osman Amca (Ôrle), Selim, Cuğla (Memlekette ölmüş.) Cemile (Çâmâ, Deli Hakkı’nın eşidir.)

Baglabar/ Baklabaç sülalesinde köyde tek bir kişi var. O da Nuri Uyan’dır. (Astsubaylık yapmış, Köyde bir süre bakkal işletmiştir.)

Karagöl Boşnakları ile ilgili “Düğünleri 40 gün sürerdi.ve çok oyunlu olurdu. Gençler ;kız ,erkek karışık oynarlardı. Genelde düğünlerini içe dönük ,kendi aralarında yapmayı tercih edelerdi. Düğün ve cenazede ev sahibine çok iş düşer, çay ve sigara ikram etmeyi ihmal etmezlerdi. Küçükler ,büyüklerine karşı ,hiçbir zaman yalan söylüyon ,yalan diyemez, bu söz onlar için en büyük hakarettir.” şeklinde yazan yerel araştırmacı Ömer Tural “İşin başında çok çile çeken Boşnak komşularımız. Köye ilk geldikleri yıl, yağmurların yağmasıyla ekinler insan boyu olarak ,ürün bol olmuş. Karagöl köyünü bolluk ,verimli bir yer olarak gören bu insanlar, burlar bize göre demişler. Devlet sulak ve düz ovadan tarlalar verince, bu etnik grup Karagöle yerleşip kalmış.” şeklinde makalesine devam etmektedir.

Hazırlayan: Oktay Üzel – Şevket Koç
( Kendisine Boşnak Medya olarak teşekkür ederiz)

Sivas Dendil Boşnakları

Eski ismi Denden ve Tentil olan Dendil ,Sivas Gemerek ilçesine bağlıdır.Guncel nüfusu 151 olan köy Sivas merkeze 136 Gemerek ilçesine ise 15 km uzaklıktadır. 110 hanesi olan köy nüfusu yazın 250’ye çıkmaktadır. Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktir..Köyde meyve de yetiştiriliyordu ancak soğuk ve don meyve üretimine engel olmaktadır. Köy Ermeni zorunlu tehcirinden önce öyle zengin ve güzelmiş ki ” 2.Paris ” deniyormuş. Köye Boşnaklar yerleşmeden önce Ermeniler yaşamaktaydı.
Son yıllarda iş şartları nedeniyle genç nüfus oranı oldukça düşmüştür, yaz aylarında nüfus artar, Köyde okuma yazma oranı yüksektir, köy emekli köyü olarak adlandırılabilinir. Dendil köyünün inkar edilemez bir gercegide nüfusunun tamamina yakin bir kisminin egitim düzeyinin diger köylere göre yüksek olmasidir.
Boşnakların Köye Yerleşmesi

Köy mevcut haliyle yüzde 50 Boşnaklar yüzde 50 de Şark macirlari ,Selanik göçmenleri ve Kürtler’den oluşmaktadır. Boşnakların Köye yerleşmesi 1925 yılına kadar gitmektedir.Koye iskan edilenler genelde Kolašin ve Bijelopolje kökenlidir.Koye iskan edilenler 1924 yılında meydana gelen ve Vali Boško Bošković’in öldürülmesinden sorumlu tutulan Boşnakların Šahovići ve Pavino Polje’de katliama maruz kalıp kaçanlardir. Dendil’e iskan İstanbul üzerinden Samsun’a oradan da köye olmuştur.Devlet 30 hane vermis ve her hane basina 15 dekar arazi tahsis ederek Bosnaklarin gecimine yardimci olmustur. Köye ilk yerleşen ve ortalama 450 kişiden oluşan grup arasında İdrizović,Hasanbegović,Muslić,Hadžović,Zeković,Šahović,Kajović ve Mehovićler yer alır.. Günümüzde ise köyde Muslić,Čorić,Bahor,İmšović,İdrizović,Baglamaši,Hodzić,Hadžović ve Zeković sülaleleri yaşar. Dendil kökenli olup köyde yaşamayan Boşnaklar ise daha çok İstanbul, Ankara,İzmir ve Kayseri’de meskundur.

Gemereke iskan edilen Boşnaklardan Kayseri merkez,Kayseri Yeşilköy Başköy ,Niğde Uluağaç köyü,Niğde Aktaş kasabasi ve Yozgat Boğazlıyan’a yerleşenler de olmuştur. Dendil koyu Bosnaklarinin okuma yazma oranı yüksektir.Enver Akova en çok tanınan Bosnaktir.Kendisi 14-15 ve 16.donem TBMM milletvekilliği yapmış hatta 42.kabinede bakanlık görevi üstlenmiştir. Köyde en belirgin Boşnak kültürü yemeklerde gözükür.Pita,Ribica,Kačamak,Hurmašica tatlisi,Potoplika,Birjan,Masenica ve Tikvanik belli başlı yemeklerdir.

Sivas Tekmen Köyü Bosnaklari
Tekmen ,Sivas’ın Gemerek İlçesine bağlı bir köydür. Köyün nüfusu 2022 yılı verilerine göre 209’dur.Ancak köyün nüfusu yaz mevsiminde gerek yurtdışından gelenler,gerek memurlar ve gerekse . emeklilerin köye gelmesiyle artar.Köyün adı 1902 ve 1926 yılına ait kaynaklarda Tekman olarak geçmektedir.
Köy Sivas’a 130 , Gemerek ilçe merkezine 15 km mesafededir. Köyün geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktir. Yurtdışında yaşayan Tekmen köylüleri Almanya, Hollanda ve Avusturya’da hayatlarını sürdürmektedir.Köy muhtarı Selehattin Koç.

Boşnakların Köye Yerleşmesi
Köy esasında eski bir Ermeni köyüdür.Cumhuriyet sonrası Ermeniler köyü boşaltacak ve yerlerine 1925 yılında Bosnaklar iskân edilecektir. Buraya iskân edilen Bosnaklar genelde Karadağ yöresinden Şahoviçi Katliamı sonrası göç edenlerdir. Köyde Boşnaklarin yanı sıra Bulgaristan ve Şark muhacirleri de yaşamaktadır.
1925 yılında köye ilk iskan edilen Bosnaklar takriben 25-30 hane idiler. Bunlar Karadağ Sancak bölgesinin Kolasin ve Biyelpolye ( Akova ) yöresinden ve Biyelpolye’nin Grab köyü ve civar köylerinden gelenlerdi. Günümüzde ise köyde 10-15 hane Boşnak yaşamaktadır. Yurtdışında yaşayanlarin haricinde Sivas, Kayseri ve Adana illerinde yaşayan Tekmenli Bosnaklar vardır. İlk gelen Boşnaklar arasında Abdullah Öztürk,Ömer Kaya , Zekeriya Kaya ve Emin Öztürk vardı ve hepsi vefat etmiştir.
İskan edilen Boşnaklara devlet tarafından geçimlerini sağlamaları için toprak verildi. Böylece devlet hem Boşnaklarin geçimlerini hem de boş kalan tarım arazilerinin işlenmesini sağlıyordu. Başlarını sokmaları için de Ermenilerden kalan evler tahsis edildi.
Tekmen Boşnaklarının eğitim seviyesi yüksek olup kızlar dahi okutulmuştur. Bu eğitim sonucu Boşnaklardan öğretmen,avukat,polis,hemşire,asker, mühendis, ve doktor gibi çeşitli meslek dallarına mensup insanlar çıktı.

Köyde Yaşayan Boşnak Sulaleleri
Sinanoviç , Müminoviç , Nasufoviç ve Dolaç .
Hazırlayan : Şemsettin Öztürk (Eğitimci)
Düzenleme : Şevket Koç

Kaynaklar:
-(AA)
-Wikipedi
-http://www.nufusune.com/29778-sivas-zara-kayadibi-koy-nufusu
— bosna-sancak.net
–Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Gazetesi sayı 1 Mayıs 2016
-Erol Sevim Sivas Bosna Sancak Derneği Başkanı
– Sabahattin Bulduk – Kayseri Bosnak Dernegi Başkanı
-Nufusune.com
-Bošnjaci u Turskoj ,Amir Hadzic-Mirsat Kalajdzic,Sarajevo 2014
-https://www.koylerim.com/gemerek-karagol-koyu-298574h.htm
-https://nisanyanmap.com/?eth2=bo
-Kayseri Boşnak Derneği başkanı Sabahattin Bulduk
-Dendil Köyü Muhtarı Yavuz Yükselişin
-paros.com.tr
-Turkcebilgi.com
– Öğr.Gör.Zahide Şahin,Gemerek Sivas yöresinde yaşayan Bosnaklarda halk kültürü ve el sanatları sunumu
-https://turkmentarihi.com/?p=923
-https://www.turkcebilgi.com/dendil,_gemerek#post
-https://www.wikiwand.com/tr/Tekmen,_Gemerek

 

YORUM YAP