Kosova'dan Malatya ya Uzanan Bir Göç Hikayesi :Gönülal (Hamiti) Ailesi » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 06:04

Kosova’dan Malatya ya Uzanan Bir Göç Hikayesi :Gönülal (Hamiti) Ailesi

Kosova’dan Malatya ya Uzanan Bir Göç Hikayesi :Gönülal (Hamiti) Ailesi
Son Güncelleme :

03 Nisan 2018 - 8:45

Gönülal (Hamiti) Ailesi :

Dedem Mustafa Gönülal 1915’te Kosova’nın Ferizaj ilinin Zaskok köyünde doğdu. Yaşadığı dönemde yaşanan siyasi olaylar ve Sırpların soykırım, göçe zorlama ve zulmünden dolayı göç etmek zorunda kalmış. Göç etmeden önce Sırplar kendini esir almış ve bir kampta toplamış, dedem kamptan kaçarken bir Sırp çetniği öldürmek zorunda kalmış ve ardından kamptan kaçarak yaklaşık 3 ay ormanda kalıp ormanlarda yolculuk yaparak bir trene binmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’ne göç etmiş.

İlk olarak sınırdan geçtikten sonra Tekirdağ’ a gelmiş ve ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuş ve devlet tarafından çalışması ve barınması için Malatya Sultansuyu Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne işçi olarak gönderilmiş. İlk olarak bir lojman tahsis edilmemiş bakımını yaptığı jokey atlarının yanında ahırda samanların üzerinde uzun bir süre barınmak zorunda kalmış. Bu nedenle astım hastası olmuş ve ağır işlerde çalıştırılmış.

Malatya ya geldiğinde elinde bir çantası üzerindeki elbiseler varmış. Malatya ya vardıktan sonra annesi ve abisine Malatya ya geldiğini haber vermiş ve bunun üzerine annesi ve abisi de Malatya ya gelmişler.

İlk başta görevli geldiği yerde çok dışlanmış, dedem Arnavutça dışında dil bilmediğinden dolayı insanlar 1 ekmeği şuan ki değer olarak 1.000 TL ye satmış ve değişik isimler takarak çağırmışlar, sonra dedemi tanıdıkça değer vermiş ve aralarına kabul etmişler.

Dedemin babası ise yıllarca Sırpların yüzünden zindan da kalmış ve zindandan çıktıktan 1 gün sonra vefat etmiş mezarı Kosova da. Annesi ve abisi ise bir süre sonra abisinin isteği üzerine İstanbul Kadıköy’e yerleşmişler.

Dedem ise Malatya insanının kendisine saygı, sevgi ve değer verdiklerinden dolayı Malatya da kalmaya karar vermiş. Sonra babaannem Hanife ( İvak) Gönülal ile 1941 yılında Arnavut oldukları için tanışmış ve evlenmişler ve 5 çocukları dünyaya gelmiş. Böylece Malatya da köklü bir yerleşim olmuş ailece halen Malatya da yaşamaktayız. Babaannem Hanife ( İvak) Gönülal ise Arnavutluk’un İşkodra ilinden tahmini olarak 1927 yılında babası, annesi ve kardeşi ile birlikte ilk olarak sınırdan geçip vatandaş olduktan sonra Tekirdağ ilinin Şarköy iline göç etmişler. 1938 yılına kadar orada kalmış babası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarında işe başlamış ardından babasının tayini çıkması üzerine Diyarbakır da kısa bir süre görev yaptıktan sonra Malatya ya göç etmişler ve devlet tarafından iskan politikası sonucu bir ev bir arazi verilmiş. Babaannem Malatya da o dönemde eğitim veren ebelik ve hemşirelik okuluna gitmiş ve bir süre sağlık ocaklarında ve doğum evlerinde hemşirelik ve ebelik yapmış.

Babaannemin annesinin mezarı Diyarbakır da, babasının mezarı ise İzmir de bulunmaktadır. İki Arnavut’un zor, kötü ve hüzünlü göçleri sonucunda bizler hala Malatya da yaşıyoruz ve asla geçmişte atalarımızın çektiği zorluk ve acıları unutmuyor ve geçmişimizi bilerek geleceğimize yön veriyor, milli benliğimizi yitirmemek adına ve kültürümüzü unutturmamak adına bireysel olarak ve dernekler ölçüsünde varlığımızı idame ettirmeye çalışıyoruz…

Yazar: Mustafa Uğur Gönülal (Hamiti)

YORUM YAP