Köseömer Köyü Boşnaklarını Bilir misiniz ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

14 Eylül 2024 - 12:34

Köseömer Köyü Boşnaklarını Bilir misiniz ?

Köseömer Köyü Boşnaklarını Bilir misiniz ?
Son Güncelleme :

01 Ocak 2016 - 21:12

KÖSEÖMER KÖYÜ BOŞNAKLARI,

Köseömer Köyü Boşnaklarını Bilir misiniz ? » Boşnak Haber

Köseömer Köyü,Edirne’ye bağlı Havsa ilçesinin bir köyüdür.Havsa’ya 8 ,Edirne’ye 35 km uzaktadır.2022 nüfusu 287’dir.Geçim kaynakları tarım,hayvancılık ve balıkçılıktır.
Kayıtlara göre Trakyada kurulan ilk Boşnak Köyüdür. Köyün eski adı 1901 yılı kayıtlarında Köseömer Çiftliği olarak geçmektedir.Köseömer Köyü, ilk çağlardaki yerleşim ile ilgili tam kayıt bulunmamaktadır. Ancak köyün etrafındaki Tümülüs ve Boşnak mezarlığındaki ilk çağ mezar taşı ile ilgili tam bir araştırma yapılmamıştır. Osmanlı döneminde ise köyün bulunduğu yer ile ilgili tam bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak şimdiki yerleşim yerinin güney-batısında yer alan Boyalık mevkii olarak bilinen yerde 1870’li yıllara ait Osmanlı mahalle kayıtlarında, Hasköy Nahiyesine bağlı olarak Boyalık Köyünün olduğu yazılmaktadır. Bu köyün salgın hastalık dolaysıyla yok olduğu bilinmektedir.
20. yy başında kısmen Bulgar yerleşimi, şimdi ise Rumeli göçmeni yerleşimidir. Aşağımahalle Bulgaristan Türküdür, Yukarımahalle ve Pişmanmahalle Bihac’lı Boşnaktır.Köy halkı yardımsever ve sıcakkanlıdır.Köyün gelenek ,görenek ve yemeklerinde Balkan ve Boşnak etkisi vardır.

Köseömer kayıtlarına ayrıca, Balkan öncesi Kırkpınar Ağaları listesinde de üç isim ile karşılaşmaktayız. Bunlar: 1-Halil Pehlivan (Köse Ömer Köyü) 2-Ali Pehlivan (Köse Ömer Köyü) 3-Sait Pehlivan (Köse Ömer Köyü) isimleri ile tam bir tarih yoktur.

BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ
1904 yılında Bosna’nın Krajina (Bihaç-Cazin-Velika Kladuşa- Buzim-Bosanska Krupa-Bosanski Petrovac)bölgesinden Osmanlı topraklarına göç eden Boşnaklar tarafından kurulmuştur. 1878 yılında Bosna Hersek bölgesinin yönetiminin Avusturyaya bırakılmasından sonra daha doğudaki güvenli olan Osmanlı topraklarına göçler başlamış 1904 yılında da Krajina bölgesinden 100,000 civarında insan kargaşadan kurtulmak amacı ile karayolu ile önce Selanik, ordan da Trakya ve Anadolu’ya göçmüşlerdir.Köyde Boşnakların yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristandan gelen muhacirler de vardır.
Köseömer Köyü 1904 yılında Osmanlı ordusundan emekli olan Ömer adında bir subaya ait Çiftlikte 700 hane civarında Boşnak ilk olarak bu çiftliğin etrafına yerleştiler. Kısa bir süre sonrada Boşnakların 200 hanesi Kırklareli Merkez Kocahıdır Köyüne, 200 hanesi de Edirne Süleoğlu Akardere Köyüne yerleştiler.(Bu iki köydeki Boşnaklar ve Köseömer’den 100 hane 1920 yılında Adapazarı’na göçmüştü. Kocahıdır ve Akardere’de Boşnak kalmamıştır.)
Başka bir bilgiye göre köy 1910 yılında Yugoslavya’dan gelen 200 hanelik göçmenlerle kurulmuştur.
Köseömer köyü Boşnakları Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar Balkan Savaşı ve Rum Bulgar Çetecilerin isgali sıralarında 3 kere daha (İlkinde Konya Ereğli’ye İkincisinde Tekirdağ’ya Üçüncüsünde Bursa İnegöl’e)yerlerinden göç edip geri gelmişlerdir.1912 yılında Köye Kolaşin’den 2 hane daha Boşnak gelmiştir.
Köye 1922 Yılında Bulgaristandan göçmenler gelmiş Aşağı Mahalleyi kurmuşlar uzun yıllar Yukarı Mahalle ve Pişman Mahallede yaşayan Boşnaklarla Aşağı Mahallede yaşayan Dağlılar birbirleri ile görüşüp karışmamışlardır. 1970 lı yılların başına kadar da aralarında soğukluk devam etmiştir. Köyüde şu anda bile Dağlılar ve Boşnaklar ayrı ayrı mezarlıklara gömülürler.
Köseömer Köyü konum olarak Havsa İlçesinin Kuzeydoğusunda yer alır İlçe merkezine uzaklığı 8 km dir. E6 Köy arazisinin içinden geçmektedir. Köseömerde genç Boşnak nüfusu yoktur. Ekonomik şartlardan dolayı 1950’li yıllardan başlayarak bugüne kadar başta İstanbul ve Lüleburgaz olmak üzere göç etmişlerdir Şu anda köyde 15-20 hane civarında Boşnak vardır bunlarda yaşlı çiftlerdir.

KÖYDE BOŞNAK ADETLERİ
Köseömer’de Boşnak adetleri yıllarca sıkı sıkıya korunmuştur.Türkiye’de doğup büyümelerine rağmen 1960’lı yıllara kadar özellikle kadınlar Türkçe bilmezlermiş. Köseömer’de Boşnakça’nın Krajina (Hırvatçaya yakın) lehçesi kullanılır. Örneğin Ekmek- Kruh, Fasulye -Grah. Konuşmak – İlglenişidir.
Boşnak mutfağının unutulmuş yemeklerine Klukuşaya Şkrle’ye ve Obaruşa’ya hala Köseömer’de rastlamak mümkündür.Köyün yaşlılarından Mujo ve Halil’in hikayelerini ve Krajina yöresine ait Zaplakala stara majka Dzafer begova, Vezak veze Adem Kada, U Cazinu Bijela Kula gibi sevdalinkaları dinlemek mümkündür.
KÖYDE YAŞAYAN BOŞNAK SÜLALELERİ
Köseömer Boşnakları arasında Paiç, Çavuşeviç, Kekiç, Kendiç, Pilipoviç, Cerimoviç, Rahmanoviç, Durmiç, Sariç, Mauşiç, Muşiç, Memiç, Kraleviç, ve adını unuttuğun birkaç aile daha vardır. Köseömer Boşnaklarının özellikle yeni nesli arasında eğitimli insan sayısı oldukça çoktur. Öğretmen, Mühendis, İmam, Astsubay, Sporcu,Doktor, Doçent, Emniyet Müdürü, Milletvekili yetişmiş haklıda vardır. Örneğin 1983 te SODEPten Edirne Milletvekili Seçilen Muhittin YILDIRIM ,Florida Üniversitesi (ABD) de görev yapan Yard.Doç.Dr. Mesut YAVUZ ve Çorlu Emniyet Müdürü Muhittin SERT Köseömer Boşnakları’ndandır.
Köseömer Boşnakları şu anda Lüleburgazda 200 hane, Çorluda 30 hane,Gaziosmanpaşa ile Bayrampaşada 250 hane civarında yaşamaktadır.Köseömer Boşnaklarının yüzde 90’nı Boşnakça bilmektedir.
Kaynaklar:
-Boşnak Medya
-koseomer.gg.tr
-trakyanet.com
-koseomerliyiz.gg.tr
-wikipedi
-https://nisanyanmap.com/?yer=11389&haritasi=k%C3%B6se%C3%B6mer
-https://www.koylerim.com/havsa-koseomer-koyu-300270h.htm

YORUM YAP