Karamürsel Boşnak Köyü Karapınar'ı Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 01:37

Karamürsel Boşnak Köyü Karapınar’ı Tanıyalım

Karamürsel Boşnak Köyü Karapınar’ı Tanıyalım
Son Güncelleme :

19 Şubat 2016 - 0:21

KARAMURSELİN BOŞNAK KÖYÜ KARAPINAR..

Kocaeli iline 40 km, Karamürsel ilçesine 4 km uzaklıktadır. 2022 yılı istatistiklerine göre toplam 581 kişi yaşamaktadır.
Köyün Eski tapu Osmanlı kayıtlarında Şevketiye olarak geçmektedir. Köy halkı Rus-Osmanlı savaşlarında Bosna Hersek’ten göç ederek buraya yerleştirilmiştir. Karapınar köyü çok eskiden gelmektedir. Nereden geldiğine dair bir bilgi elimizde yok. olup Baş pehlivanlardan Mehmet Yılmaz buralıdır.
Köyün iklimi, Türkiye’de Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık konusunda Karamürsel in en etkin bölgesidir. Özellikle Kurban Bayramlarında köye olan ilgi inanılmaz derecede artış göstermektedir. Bunun yansıması sonucu Karamürsel de bulunan kasap esnafının %90 nı Karapınarlılar oluşturmaktadır.
Köyün muhteşem konumundan dolayı özellikle İstanbul bölgesinden gelen insanlar sayesindeköyde yeni yapılaşmalar oluşmuş ve köy nüfusunda mevcut köy halkı dışında “İstanbullular” olarak anılan bir nüfus ortaya çıkmıştır. Yaz aylarında daha belirgin bir şekilde İstanbullu nüfusu artış göstermektedir.
Karamürsel köyleri arasında 3 adet Camisi ve 3 imamı olan tek köydür. Merkez camisi Karamürsel merkez camisinden daha modern durumdadır.Merkez camiinde başka Karşı Mahalle camii, Alt Mahalle camii vardır.
Karapınar köyü 1999 Depreminden sonra önemli değişiklikler göstermiştir. Özellikle köy halkının Karamürselde yaşayan nüfusunun büyük bir bölümü depremden sonra Karapınar Köyündeki arazilerine konutlar ve villalar yaparak köyün çehresinin değişmesine büyük etken olmuşlardır. Doğal olarak bu etki sonucu köyün nüfusunda artış olmuştur. Gelir düzeyi olarak Karamürsel köyleri arasında en üst düzeyde olan köylerden biridir.

BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ
1878-1893 yılları arası Yugoslavya’nın Travnik,Trebinje ve İhlivna’dan guruplar halinde Türkiye’ye göç edip, şimdi kurulu olan yer Pazarköye aitti. Bir kısmını Pazarköy halkından satın alıp bir kısmı devlet arazisine yerleşmiştir. 1893 tarihinde köyde 277 Boşnak iskan ettirilmiştir.İskan olunan aileler Fatımiç ( 30 Hane),Plaviç ( 20-30 hane) ve Ştal aileleridir.1915 yılında 18-35 yaşları arasında erkekler askere alındı. Çoğu şehit oldu. Kayıtları bulunamadı

KÖYDE BOŞNAK KÜLTÜRÜ
Köy tipik bir Boşnak mahallesidir.Gelenek, görenek ve yemekleri Boşnak börekleri meşhurdur. Köydeki Boşnaklar , kültürlerini korumuşlardır.Köy halkı halen Boşnakça’yı yaygın bir biçimde kullanmaktadır.Düğün ve nişan geleneklerine bakıldığında eskilerden pek birşey kalmadığı görülmektedir.Evlilik deyince daha çok Boşnakların uyguladığı Kızın Kocaya kaçması görülür.Önceden kır düğünü yapılırdı düğünler çarşambadan başlardı büyük ve yemekli olurdu, Cuma günü ise düğün biter, gelinlik giyilirdi ve davullu zurnalı düğünler olurdu. Düğünlerde içerde kadınlar dışarıda ise erkekler otururdu. Şuan köy düğünleri genelde şehirde salonda yapılır. Onun dışında köyde düğün yapanlar var.

Kadınlar, erkekler aynı ortamda bulunurlar ama oynamada aynı anda oynamazlar erkekler kapıda düğünü izler.

Kız kendi çeyizini hazırlar. Kanaviçe, dantel gibi düğünde çeyiz sermesi yapılır. Çeyizi kızken hazırlarlar ve düğün yaklaşımına eksikler varsa alınır. Eksik olan eşyaları yakınlar hediye alarak tamamlarlar. Çeyiz, düğün yaklaşınca bir ya da iki hafta önce kızın evine konvoy şeklinde çeyiz almaya gelirler. Çeyizi almaya girdiklerinde kadınlarda gelir. Onlara bir şeyler dağıtılır. Çeyizin bulunduğu odanın kapısında para isterler. Kapıyı açmak için bir de kızın çeyiz sandığı vardır. Sandığın üzerine kardeş ya da bir başkası oturur sandıktan para ister kız ve akrabaları da kızın evine gidip çeyizi sererler.
Kına geceleri vardır genelde kız evinin önünde yakılır. Kızı sandalyeye oturtup etrafında insanlar döner şarkılar söylerler. Kızı ağlatmaya çalışırlar kınayı kızın teyzesi yakar kına yakılacağı sırada gelin elini açmaz kaynana gelip altın koyar o zaman elini açar kına yakılır. Testi kırılır, gelinin başından şeker atılır. Oynamaya devam edilir.

Kız odada bekler kapıyı açmazlar. Abisi ya da erkek kardeşi kızın belinden üç kez kırmızı kuşak geçirir ve daha sonra damat tarafı kapıyı açmak ister. Kız tarafından biri kapıda durur ona para verirler. O kişi kapıyı açar.

Damat kızı alır. Kız büyüklerin annenin babanın elini öper evin kapısından çıkmadan dua edilir. Kız evden çıkar. Dua edilir. Damatla birlikte bazen aşağıda davul zurnada olur. Biraz oynanır. Gelin üzerine şeker bozuk para atılır. Çocuklar atılan şekerleri paraları yerden toplar. Daha sonra hep beraber salona geçilir.

Köydeki düğünlerde davul, zurna, def gibi çalgılar çalınır. Düğünlerde çalınan çalgılara göre ayrım yapılmaz. Daha çok davul, zurna, org gibi müzik aletleri kullanılır. Eskiden davul zurna ile oynanırdı. Mızıkayla Boşnak halayları çekilirdi. Akordeon mızıka gibi aletler çalınırdı.Düğün sonrası gelin ve damat kendi evlerine giderler ve orada dini nikâh kıyılır. Gelin geldiğinde başında poğaça diye adlandırılan ekmeğe benzer bir türde poğaça kırılır. Komşular, akrabalar eve toplanır ama gelin bir süre sonra kaynanasıyla gezmeye götürülür. Gelin akrabalara haberli götürülür. Gittiği yerlerde başından aşağı şeker atılır.

. Köyümüzdeki yer ismi olarak bazı sülalelerinin adları ile isimlendirilir. Örneğin; Bahirova,Zahiroviç, Bavralar, hakişler. Mahalleleri adlandırmışlardır. Sunni Baba, Âşıklar Tepesi, Zaimoviçler isim üzerine bu ismi vermişlerdir yukarı ki mahalleye Babralar denir.

Köyde Boşnak yemeklerinden Geleneksel olarak Boşnak böreği livaça (patatesli çörek), yavusa,kulukuşa, poğaça, ijlevak, boşnak mantısı, poğaça, kaldırak, pokva, maslina,obaruşa, pupa,sütlü böreği-paruş,Hurmaşitsa ve Kaçamak yapılır.

Oyun olarak ise Boşnak Halayı, Boşnak Çiftetelli ve payduşka oynanır.

KÖYÜN SOSYAL KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ
Gelenek ve göreneklere bağlılık var. Bunların dışına çıkılamıyor. Bayanlar dış giyimlik ferace giymek zorunda.Düğünler, ziyaretler, asker uğurlama, karşılama, akraba büyüklere saygı misafirperverlik büyüklerle aynı evde yaşama gibi Boşnak adetleri vardır. Bohça âdeti, çeyiz âdeti vardır. Köyden bir kız evlenende damat köyün gençlerine bir miktar para verir (500-600 civarı) bu paraya toprakbastı denir. Yaşlılarda okuma yazma bilmeyenler çok. Köyde her cuma toplantılar olur. Eskiden eğlenceler yapılırdı. Birbirlerinden elişi öğrenirlerdi ve küçük yaşta evlilik vardı.

KÖYDE BULUNAN BOŞNAK AİLELER
Zaimovic,Mrako,Penava,Busovlag,Fatimic,Dudic,Sulkic,Hasanagic,Hokic( Bilgiçler ),Agi
ç(Daimoviç),Zaimoviç,Ştalo(Şahmanoviç),Biyediç(Dikkuş),Tırgoviç,İsmailoviç,Me
mişoviç(Bosovljak),Cino,Hajriç,Vraço,Rubiç(Soytürk),Alajbegoviç,Novaliç,Vizok,S
eyfiç(Aslanagiç),Nuhbegoviç,Krepek,Begoviç,Bavro,Karaosmanoviç,Mujagiç,Softiç,Avdiç,Karaliç,Jerkoviç,Karabeg,Penava,Bilal( Bilaller ),Naziç( Altınbaş),Koneviç,Pilaviç( Yavuzlar ),Rosiç( Altındeğer ),Musiç,Agan,Hociç,Eminoviç ,Megiç ,Ramiç,Barabezi ( Karabeyler ),Brizine (Baysağdıçlar),Galaşiçler ( Turgutlar),Beçkiç ( Turgutlar ),Musalavke ( Güvenaltın ),
(Köyümüze aynı anda çok sayıda aile girdi ve hala soyları devam etmektedir. Güvenaltınlar, Akkuşlar, Akbağlar, Özalaylar, Altınlar, Soyaltınlar, Türkerler)

Kaynaklar:
– Mustafa Çiçekfidan Facebook sayfası
-wikipedi
-Boşnakların Türkiye’ye Göçleri,Fahriye Emgili
-http://www.karamursel.gov.tr/kurumlar/karamursel.gov.tr/Hizmetler/Projeler/1-Derleme/Dokuman/karapinar_mah2.pdf
-nufusune.com

-Mustafa Çiçekfidan

YORUM YAP