İNEGÖL ESENKÖY BOŞNAKLARI
Hazırlayan : Şevket KOÇ
Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı İnegöl’deki Boşnakların yaşadığı köylerden biri olan Esenköy Bursa’ya 58 km, İnegöl’e 13 km mesafededir.. Köy son büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşmüş ancak ondan öncesinde 3 mahalleden müteşekkil olmuştur. Bunlar Ruşantahtaköprü, Papuçluçayır ve Teleferik Çayı’dır.
Uludağ’ın dibinde sayılacak bir yerleşim olan Esenköy, İnegöl’e 13 km uzakta olsa da İnegöl’ü görmektedir.
Köy 202 nüfusa sahiptir. Köy kökenli olup burada yaşamayan Esenköylüler genelde Bursa ve İnegölde yaşamaktadırlar. Geçim kaynakları tarım,hayvancılık ve fabrika işçiliğidir. Meşhur Sultan Su ,bu köyden çıkmaktadır. Fabrikalar otomatik üretime geçtiği için işçi sayısı azalmış bu da köyden göçleri hızlandırmıştır.
BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ
Köy Boşnak yerleşimi olarka bilinse de sonradan Artvin ve Karadenizden gelip yerleşenler vardır.İlk olarak 1893 tarihinde Boşnakların köye gelip yerleştiği bilinmektedir.Yani ortalama 125 yıllık bir yerleşim vardır.
Köyde Boşnakça konuşulmaktadır.Boşnak örf ve adetleri gelenek görenekleri yaşatılmakta olup özellikle Pita en meşhur Boşnak yemeği olmuştur.Her yıl geleneksel pita şenliği yapılmaktadır.Şenlikleri genelde İnegöl Bosna Hersek Türkleri Derneği düzenlemekte ve Boşnaklar bu organizasyon ile kaynaşmaktadır. Gençler köyde durmamaktadır.Karışık evlilikler çoğalmıştır.Gençlerde Boşnak kültürü ve dili zayıftır.Eskiler ilkokula kadar Türkçe bilmezlerdi.İlkokulda Türkçeyi öğrenen neslin yerini Boşnakça bilmeyen bir nesil aldı.
Köyün Boşnakları Visoko ve Sarajevo yöresinden gelip yerleşen Boşnaklardan oluşur. Ašići, Babići, Bičići, Beganovići, Bejzići, Dizdarevići, Hercegovići, Hrbatčanići, Kestići, Kozlići, Kurtovići, Okanovići, Orišanići, Sultanovići, Sjeničanići, Novakovići, Adilovići, Tabudžčići, Zerdići, Lutići, Giganovići, Nurbegovići, Bašagići, Blagajčići, Fočakovići, Tamhičići, Hasanovići, Begići, Šerići, Hegičovići, Ustići, Malkići, Miršići, Mašići, Mezilčići, Sjananći, Čitići, Velkići. sülaleleri köyde yaşayan belli başlı Boşnak sülaleleridir.
ÇİLEKİ YÖREYE GETİREN İLK KİŞİ BOŞNAK ŞÜKRÜ AMCA..
Bursa yöresinde çilek üretiminde ilk gübre dağıtımı yapan ve çileği yöreye getiren Boşnak Şükrü Aco’dur.Yaptığı çalışmalarla Hollanda’dan uzman getirterek patates üretimini de 2.5 tondan 8 tona çıkarmıştır.Bursa Ziraat Odasının da kurucusu Sjenicalı Boşnaklardan olan Şükrü Kansu’dur.
Kaynaklar:
-Mehmet Zeren ( Esenköylü Boşnaklardan)
-Wikipedi
–