Boşnak Öğrencilere Sahip Çıkan Bir Dernek... » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 00:02

Boşnak Öğrencilere Sahip Çıkan Bir Dernek…

Boşnak Öğrencilere Sahip Çıkan Bir Dernek…
Son Güncelleme :

23 Nisan 2016 - 13:31

Uluslararası Gazi Hüsrev Beg Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği

Derneğimizi, Bosna Hersek başta olmak üzere, yurtdışından Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak maksadıyla kurduk. Dernekleşme sürecinin evvelinde de bunu başarmaya çalışıyorduk ve naçizane bir şeyler başarabildiğimizi umuyorum. Projemiz kapsamında öncelikli olarak, Türkiye’de okumak isteyen fakat yurtdışında okumanın zorluklarından çekinen Boşnak öğrencilere ulaştık. Derneğimizin başkanı Benjamin Hindija’nın Boşnak olması bu aşamada işimizi kolaylaştırdı. Bu öğrencilerin Türkiye’deki ikametlerini temin etmek maksadıyla üç öğrenci evi açtık ve öğrencilere iyi yaşam şartları oluşturabilecek düzeyde evlerin eşyalarını aldık.

Ardından öğrencilerimiz için Türkçe kursu bulduk ve öğrencilerimizi bu kursa kaydettirdik. Birkaç öğrencimiz ise kısa bir Türkçe eğitiminin adına doğrudan fakülteye başladılar ve şu an FSM Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Bölümü’nde Arapça hazırlık okumakta olan öğrencilerimiz, sınıfları içerisindeki başarılarıyla göz doldurmaktadırlar. Türkçe kursuna devam eden öğrencilerimiz de, aynı şekilde başarılı bir eğitim süreci geçirmektedirler. Öyle ki şu ana kadar bir öğrencimiz dahi geçer not almamış değildir; bilakis gayet iyi puanlarla eğitimlerine devam etmektedirler. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz ki, bizim nazarımızda referans olduğumuz öğrencilerin başarılı bir eğitim hayatına sahip olması, projemizin temel kaidesidir ve motivasyon kaynağıdır.

Ayrıca, projemizi Bosna Hersek’le de kısıtlı tutmuyoruz. Halihazırda Yemen ve Filistin’den ülkemize gelen öğrenci kardeşlerimiz de derneğimizin sunduğu imkanlardan istifade etmektedirler. Projemize böyle başarılı bir başlangıç yapmamızın neticesinde, Bosna Hersek dahilinde üniversite eğitimini Türkiye’de gerçekleştirmek konusunda ciddi bir talep oluştu. Gelecek sene için de projemizi elimizden geldiğince büyütmek ve daha çok insana eğitim hususunda yardım etmek istiyoruz.

Eğitim asıl maksadımız olmakla beraber, Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki kardeşlik bağını kuvvetlendirici etkinlikler de düzenlemek istiyoruz. Hatta mümkünse gelenekselleştireceğimiz bir “Bosna Günleri” faaliyetini icra etmek istiyoruz ve bu husustaki araştırma ve geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Projemizin neticesinin, hem iki ülke için hem de öğrenciler için faydalı olacağına inanıyoruz. Bu proje sayesinde, Bosna Hersek gelecekteki kalifiye eleman ihtiyacını daha rahat ve daha organize bir şekilde sağlayabilir; Türkiye, uluslararası bir eğitim markası olmak yolunca çıktığı yolda daha başarılı olabilir; Boşnak öğrenci kardeşlerimiz de kaliteli ve güvenli yurtdışında eğitim imkanına daha kolay ulaşabilir diye düşünüyor ve bu umutla çalışmalarımızda kendimizi kuvvetli hissediyoruz.

Son olarak şunları söylemek gerekir:

Biz, Bosna Hersek ve Türkiye’yi iki farklı ülke, iki farklı kültür olarak görmüyoruz. Zaten tarihi olarak kardeş olan iki milletin, sahada da bu kardeşliklerini göstermek ve yaşatmaktır temel maksadımız. Dolayısıyla attığımız adımların tümünü Türk-Boşnak kardeşliğini geliştirmek, iki ülkeyi ve iki milleti birbirine mümkün mertebe yaklaştırmak ve sevdirmek amacıyla atıyoruz.

Cengizhan ONUR – Dernek Başkan Yardımcısı

YORUM YAP