Bosna'daki Ahmiçi katliamının 23. yıl dönümü » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 12:16

Bosna’daki Ahmiçi katliamının 23. yıl dönümü

Bosna’daki Ahmiçi katliamının 23. yıl dönümü
Son Güncelleme :

16 Nisan 2016 - 15:07

Bosna-Hersek’in Vitez şehri yakınlarında bulunan Ahmiçi Köyü’nde, HVO bünyesindeki birlikler tarafından 16 Nisan 1993’te katledilen 116 Boşnak sivil, katliamın 23. yıl dönümünde törenle anıldı.

VITEZ

Bosna-Hersek’in Vitez şehri yakınlarında bulunan Ahmiçi Köyü’nde, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) bünyesindeki birlikler tarafından 16 Nisan 1993’te katledilen 116 Boşnak sivil, katliamın 23. yıl dönümünde törenle anıldı.

Kurban yakınlarının katılımıyla Ahmiçi Köyü mezarlığında düzenlenen törende, Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Daha sonra şehit mezarları ziyaret edildi ve çiçek bırakıldı.

Katledilenler arasında eşi ve kuzenleri bulunan Habiba Ramic, iki çocuğuyla birlikte yalnız bir yaşam sürdürmeye mahkum edildiğini belirterek, “Çocuklarım büyüdü ama eşim onların büyümelerini göremedi. İsmimiz farklı diye bizi öldürmek istediler.” dedi.

Yaşananlar sırasında annesinin karnında olan Amina Ahmiç de “Baba kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyorum. Her yıl burada başta annem olmak üzere hayatlarındaki tek dayanak olan eşlerini kaybeden kadınları görünce yüreğim sızlıyor.” ifadelerini kullandı.

“Oğlum karıncayı bile incitmezdi”
Ahmici katliamında eşi ve oğlunu kaybeden Azemina Pecer ise 16 Nisan günü eşi Sakib ile oğlu Mevludin’in ne olduğunu anlamak için dışarı çıktıkları sırada öldürüldüklerini ifade ederek, kendisinin diğer üç çocuğuyla sağ kalmayı başardığını anlattı.

Eşi ve oğlunun öldürüldüğü anı dün gibi hatırladığını dile getiren Pecer, “Oğlum karıncayı bile incitmezdi. Sabah saat 5’te bir şeyler duyduk. Eşim ve 18 yaşındaki oğlum neler olup bittiğini anlamak için dışarı çıktı. Bahçemizdeki ahırın hemen yanında vuruldular.” dedi.

Anma töreni kapsamında ayrıca, Travnik Medresesi ve Visoko Lisesi öğrencilerinden oluşan “Elçi İbrahim Paşa” Korosu da “Ahmiçi’nin gözyaşları” konulu konser verecek.

Hırvat Savunma Konseyi özel birlikleri, 16 Nisan 1993’te Vitez yakınlarındaki Ahmiçi Köyü’nü basıp, 43’ü kadın ve çocuk olmak üzere toplam 116 sivili katletmişti.

 

Kaynak: AA http://aa.com.tr/tr/dunya/bosnadaki-ahmici-katliaminin-23-yil-donumu/556110

YORUM YAP