Bosna'da Dönüş Projesi İçin İmzalar Atıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 20:21

Bosna’da Dönüş Projesi İçin İmzalar Atıldı

Bosna’da Dönüş Projesi İçin İmzalar Atıldı
Son Güncelleme :

26 Ocak 2016 - 22:44

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Göçmenler Bakanlığı ile ülkedeki 19 belediye arasında, savaşta yurtlarını terk eden ve hala dönemeyen kişilerin kullanımına sunulmak üzere 438 konut inşa edilmesini öngören projenin imzaları atıldı.

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Göçmenler Bakanı Semiha Borovac ile ülkedeki 19 belediye başkanı, Bosna’daki son savaşta yurtlarını terk eden ve hala dönemeyen kişilerin kullanımına sunulmak üzere 438 konut inşa edilmesini öngören projeyi imzaladı.

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasının idaresindeki bütçeden finanse edilecek konut projesikapsamında, 338’i ülke içinde 100’ü ise ülke dışında ikamet eden 438 aile için savaştan önce ikamet ettikleri şehirlerde konut inşa edilecek.

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Göçmenler Bakanı Borovac, imza töreninde yaptığı açıklamada, seçilen 438 ailenin ekonomik koşulları kötü olan ve 20 yıldır başlarının üzerinde bir çatı için bekleyen aileler olduğunu belirterek, ilgili belediyelerden projenin uygulanmasında tam katılım beklediklerini söyledi.

Proje kapsamında inşa edilecek tüm konutların mülkiyetinin belediyelerde olacağını anımsatan Borovac, projenin en büyük bağışçısı olan AB’nin desteği olmadan bu projenin hayata geçirilemeyeceğini ifade etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bosna Hersek Misyon Şefi Jonathan Moore da Bölgesel Konut Projesi’nin, Bosna Hersek‘in yanı sıra Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan‘ı da kapsadığına işaret ederek, söz konusu ülkelerin birlikte çalışarak yıllardır süregelen göçmen sorununu çözebileceğini kaydetti.

– Toplam 27 bin konut inşa edilecek

Bölgesel Konut Projesi kapsamında Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ’da dönüşler için 27 bin konut yapılması öngörülüyor. Yaklaşık 600 milyon avroya mal olacak projeyle, 74 bine yakın göçmenin savaşta terk etmek zorunda kaldıkları yurtlarına dönmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa edilecek tüm konutların 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Bosna Hersek‘te 1992-1995 yılları arasında meydana gelen savaşta, 2 milyona yakın kişi evini terk ederek ülke içinde ya da ülke dışında göçmen konumuna düşmüştü. Savaşın ardından geçen 20 yıla rağmen hala yüzbinlerce insanın yurduna dönmediği biliniyor.

 

KAYNAK: http://beyazgazete.com/haber/2016/1/26/bosna-da-donus-projesi-icin-imzalar-atildi-3086090.html

YORUM YAP