Bosna'da da Tarım ve Süt Krizi Başladı » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 02:39

Bosna’da da Tarım ve Süt Krizi Başladı

Bosna’da da Tarım ve Süt Krizi Başladı
Son Güncelleme :

24 Haziran 2022 - 12:58

Artan petrol ürünleri fiyatları ve genel enflasyon, Bosna-Hersek’te normalde kırılgan olan tarımsal üretim üzerinde sert bir düşüş gösteriyor. BHF Çiftçiler Derneği ve SC Tarımsal Süt Ürünleri Üreticileri Derneği, hayatta kalmanın eşiğinde oldukları konusunda hemfikir.

Bosna Hersek’teki çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, şu anda hayvan yemi için saman hazırlanmasında kullanılan tarım makinelerinde kullanılacak “mavi dizel” şeklinde bir rahatlama olmadığına dikkat çekiyorlar.

Ayrıca sütün düşük alım fiyatının da altını çiziyorlar, bu da mevcut akaryakıt ve yem fiyatlarının yanı sıra, kurulması savaşın bitiminden bu yana süren üretimi korumak için çiftçileri kırmızıda çalışmaya zorluyor.

“Şu anda çim silajı ya da kuru ot biçme ve toplama çalışmaları yapılıyor ve buna akaryakıt fiyat indirimi konusunda bir desteğimiz yok. Sadece geçen yılın fiyatını karşılaştırırsanız ve şimdi iki kez çalıştığımızı görürsünüz. Pahalı giriş fiyatları olarak, mandıra çiftçiliği söz konusu olduğunda sadece birkaç pfennig ve 20-30 pfennig et üretiminde. Tarım şu anda her tarafta tehlikede, “diyor Bosna Hersek Federasyonu.

Her bir çiftlik, hem çiftliklerin günlük hizmetlerinde hem de gıda üretiminde daha büyük miktarlarda kullandığından, dizel fiyatının özellikle çarpıcı olduğuna dikkat çekiyor. Mavi mazot fiyatının, çiftçilere üretimde güvenlik sağlayacak şekilde eyalet veya kuruluş düzeyinde yasal olarak düzenlenmesini talep ediyorlar.

“Geçen yıl en çok süt üretimi etkilendi. Mineral yakıt fiyatlarında artış, gıda fiyatlarında artış, mazot ve tarım makinelerinin diğer tüm parçalarında daha yüksek fiyatlar gördük. Süt fiyatında geçen yıl yaklaşık 7 kuruş arttı. geçen yıl ve satın alma. uyum sağlayamıyoruz. Çiftlikteki süt üretiminin fiyatı şu anda satıştaki fiyattan daha düşük ve üretimi korumak için hepimiz kırmızıyla çalışıyoruz, “diye uyarıyor Kahriman, süt üretimindeki zor durum .

Kanunla tanımlanan düzenli teşviklerin geldiğini ancak tüm piyasa durumu dikkate alınırsa bunun çiftçilerin ayakta kalması için yeterli olmadığını söylüyor. Ancak teşvikler prensipte yetersiz olsa da her şeyin devletten talep edilemeyeceğine dikkat çekiyor.

Kahriman, “Tarımsal üretimi korumanın tek kurtuluşu, ürünlerimizin alım fiyatlarının artmasıdır. Alıcılar mecbur olduklarının farkında olsalar da bundan kaçıyorlar, uzatıyorlar ve biz de boğuluyoruz” dedi.

Ancak Kahriman, bunun son kullanıcı için sütün litresi başına belki 10 pfennig’lik bir artış olduğunu, ancak bu şekilde süt üretiminin ve 20 yılı aşkın süredir gelişen çiftliklerin kurtarılacağını vurguluyor.

Çiftçiler için büyük bir sorun, fiyatı 50 pfennigden bir markın üzerine çıkan konsantrenin fiyatındaki artıştır. Konsantre üretiminde geçen yılki üretimden elde edilen tahıllar kullanıldığı için çiftçiler bu tür fiyat artışlarının haklılığından şüphe duymakta ve 2022 hububat kullanıldığında fiyatların ne olacağını merak etmektedirler.

Sırp Cumhuriyeti Tarımsal Süt Ürünleri Üreticileri Derneği başkanı Vladimir Usorac, her iki taraftaki tarım üreticilerinin sorunlarının aynı olduğunu ve tarımı destekleyecek bir stratejinin eksik olduğunu söylüyor.

Usorac, “Tarımda tam üretim kırmızıda. Gübre 1,90 KM veya 2 KM’de ödeniyordu ve şimdi buğday için 50 pfennig sunuyorlar. Pahalı ekimimiz, ucuz hasatımız vardı ve bir yıl boyunca kimse ekmeyecek” diye uyarıyor. tarımda zor durum..

Beş yıldır politikacılardan mavi mazot istediklerini, hiçbir olumlu tepki görmediklerini söylüyor. 3,50 KM’lik bu yağ fiyatı ve 50 pfenniglik buğday hasadı ile bir litre yağ için 7 kilogram buğdaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Usorca, “Bizi hayal kırıklığına uğrattılar, taraf bakanlıkları bir şeyler veriyor ama çözüm bu değil. Tarımda sistematik bir çözüm yok ve tarımda buna ulaşılması gerekiyor.” dedi.

Usorac, mevcut çim miktarında sorun olduğunu ve kış için yeterli miktarda çavdar ve buğday biçmek zorunda kaldığını söylüyor.

“Çim güzeldi ama azdı, seyrekti ve yeterli verim yoktu. 300 dönüm çimende 10 dönüm daha çavdar ve buğday biçmek zorunda kaldım. Soru mısıra ne olacak, kuraklık büyük ve en kötüsü olacak. Olur, eğer bunu Temmuz’da yaparsak, “, diye yakınıyor Usorac.

Kaynak:https://www.klix.ba/biznis/privreda/visoke-cijene-goriva-tesko-pogadjaju-poljoprivredu-u-bosni-i-hercegovini/220622105

YORUM YAP