27 Ağustos 1388 tarihinde, Karadağ-Sırp çetelerini yanına alan Osmanlı kuvvetleri Bosna Krallığı toprakları olan Hum bölgesine (Hersek) saldırmıştı.
Osmanlı Komutanlarından Lala Şahin Paşa, Sırpların Karadağ’daki beylerinden ve Sırp prensi Lazar’ın eniştesi, Curac Straçimiroviç Balşiça’nın yardım talebi üzerine, emrindeki Osmanlı birlikleri ile Bosna’ya saldırmıştı.Osmanlı birlikleri ile Curac’ın çeteleri, Bosna Krallığının Hum bölgesinin Ünlü beyi Vlatko Vukoviç Kosaça komutasındaki Boşnak ordusu tarafından büyük bir yenilgiye uğratılmıştı.Kayıp sayısı bilinmemekle birlikte, Lala Şahin Paşa savaş meydanında canını zor kurtarmıştı.
Osmanlıların, Balkanlardaki ilk yenilgisi olan bu savaş, Bosna Kralı Tvrtko I’in döneminde yaşanmıştır. Ancak bu karşılaşmadan sonra Osmanlılar ile Bosna Devleti arasında, Kosova savaşı hariç, uzun süren bir barış dönemi yaşanmıştır.
Vlatko Vuković Kosača; Boşnak asilzadesi olup, Hum (Hersek) Dükalığı’nın beyi idi. Bosna Krallığı’nın ünlü ve ilk Kralı olan 1. Tvrtko’nun en iyi ordu komutanlarından biridir. Vuk Kosaca’nın oğlu ve Kosaca Hanedanlığının yani Hum bölgesi yöneticisi olan bu ünlü Bosna Krallık Beyi, Bosna Krallığının ordusu komutanı olarak Bileća Muharebesi’nde 7.000 savaşçı ile 18.000 savaşçısı olan Lala Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı ve Sırp kuvvetlerini mağlup etmişti.
Bu savaştan cesaret alıp hayallere kapılan Papa derhal bir haçlı ordusu toplamaya başlamış ve bir yıl sonra 1389 yılında Kosova’da, Sırp prensi Lazar komutasında, Osmanlı ordusu ile savaşa tutuşmuştur.Vlatko Vukovic 1389 yılında Osmanlıya karşı Kosova savaşında Sırp Prensi Lazar’ın yanına haçlı koalisyonunun bir parçası olarak I. Tvrtko tarafından gönderilmiş ve Boşnak ordusuna komuta etmiştir.
Kosova savaşında tek yenilmeyen birlikler Boşnak birlikleri olmuş, savaşta dağılan Haçlı ordusunu gören Boşnaklar geriye, Bosna’ya çekilmişlerdir.Papa ve haçlı dünyası büyük bir hüsrana uğramış ama, asıl kaybeden Sırp prensliği olmuştur. Osmanlılar Sırp prensliğini kendilerine, vergiye bağlamışlardır.
Boşnak beyi Vlatko Vuković’in mezarı, Stolac yakınlarındaki Boljuni köyü yakınlarındadır. Mezarın’da şöyle yazmaktadır; “Ase leži dobri junak i čovjek Vlatko Vuković” / “Burada iyi bir adam, iyi bir kahraman yatıyor, Vlatko Vuković.”
NUSRET SANCAKLI