Bosna Hersek'te "Devlet Günü" Kutlanıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 08:56

Bosna Hersek’te “Devlet Günü” Kutlanıyor

Bosna Hersek’te “Devlet Günü” Kutlanıyor
Son Güncelleme :

25 Kasım 2015 - 14:15

Bosna Hersek’te, 1943’ten bu yana kutlanan “25 Kasım Devlet Günü” dolayısıyla başkent Saraybosna’da etkinlikler düzenlendi.

Bosna Hersek’te, 1943’ten bu yana kutlanan “25 Kasım Devlet Günü” dolayısıyla başkent Saraybosna’da etkinlikler düzenlendi.

Kutlamalar kapsamında başkentte, İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan ve “sönmeyen ateş” olarak adlandırılan anıtın önünde tören gerçekleştirildi.

Törene Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komsic’in yanı sıra üst düzey yetkililer katıldı. Anıta çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Komsic, burada yaptığı konuşmada, 25 Kasım tarihinin Bosna Hersek için son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, gelecek nesillerin de bu tarihi hatırlamaları temennisinde bulundu.

Devlet günü kutlamaları kapsamında daha sonra, Bosna Hersek’in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in başkent Saraybosna’daki Kovaçi Şehitlik Mezarlığı’nda bulunan kabri ziyaret edilerek aynı şehitlikte bulunan Bosna savunmasında hayatını kaybeden şehitler anıtına çelenk bırakıldı.

Törene katılan Bosna Hersek Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Sefik Dzaferovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Kasım’ın ülke tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Bugün Bosna Hersek, içerisinde yaşayan üç halkı (Boşnak, Hırvat ve Sırp) barındıran bir devlet halini almıştır” dedi.

– 25 Kasım 1943

Bosna Hersek’de devlet günü, 25 Kasım 1943 tarihinde Mrkonyiç Grad kentinde düzenlenen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi ilk oturumundan bu yana kutlanıyor.

Oturumda Bosna Hersek’in ulus olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Yugoslavya bünyesindeki altı eşit cumhuriyetten biri olması güvence altına alınmıştı.

 

Kaynak: http://www.haberler.com/bosna-hersek-te-devlet-gunu-kutlaniyor-7908634-haberi/

 

YORUM YAP