'Bilge Kral' vefatının 12. yılında anıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 17:12

‘Bilge Kral’ vefatının 12. yılında anıldı

‘Bilge Kral’ vefatının 12. yılında anıldı
Son Güncelleme :

19 Ekim 2015 - 16:22

Bosna Hersek’in “Bilge Kral” olarak anılan ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 12. yılında Kovaçi Şehitliği’ndeki kabri başında anıldı.

SARAYBOSNA

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 12. yılında başkent Saraybosna’daki kabri başında anıldı.

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikiminden dolayı “Bilge Kral” olarak anılan İzzetbegoviç’in Kovaçi Şehitliği’ndeki kabri başında düzenlenen törene Aliya İzzetbegoviç’in oğlu ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç’in yanı sıra Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novaliç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ve vatandaşlar katıldı.

Törende Aliya İzzetbegoviç’in kabrine çelenk bırakıldı, dua okunup saygı duruşunda bulunuldu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, burada yaptığı açıklamada, vefatının üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen Aliya  İzzetbegoviç’in gönüllerde yaşamaya devam ettiğini belirterek “Aliya’nın bizlere miras bıraktığı eserlerden anlıyoruz ki bu ülkeyi seven vatandaşlar olarak Bosna Hersek’i her anlamda korumak için tüm gücümüzle savaşmalıyız” diye konuştu. 

Aliya İzzetbegoviç’in yakın dostu olan Halid Genjac da İzzetbegoviç’in tüm hayatını düşünce özgürlüğü ve insan haklarına adadığını vurgulayarak “Onun Bosna Hersek için tek bir amacı vardı. O da bu ülkede yaşayan herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasıydı” dedi.

“Bilge Kral”

Bosna Hersek’in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats’ta 1925 yılında dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Muslimani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın kurucusu oldu.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin “sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan” yararlanarak serbest bırakıldı.

Ülkedeki en güçlü Boşnak partilerden olan Demokratik Eylem Partisi’ni (SDA) 1990’da kuran İzzetbegoviç, Bosna’da 1992-1995 yılları arasındaki savaşta da halkına önderlik etti. Savaşı bitiren Dayton Antlaşması’nı 21 Kasım 1995 tarihinde imzalayan Aliya İzzetbegoviç, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bıraktı.

Rahatsızlığı nedeniyle Ekim 2000’de devlet başkanlığı görevinden çekilen Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te hayata gözlerini yumdu.

Muhabir: Dejan Maksimoviç, Lejla Bıogradlıja

 

KAYNAK: AA http://www.aa.com.tr/tr/dunya/bilge-kral-vefatinin-12-yilinda-anildi/448175

 

YORUM YAP