AB, Çin’in Balkanlar’daki Etkisinden Korkuyormu? » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 13:17

AB, Çin’in Balkanlar’daki Etkisinden Korkuyormu?

AB, Çin’in Balkanlar’daki Etkisinden Korkuyormu?
Son Güncelleme :

10 Şubat 2018 - 19:23

Zeynep Işıl Hamziç   Boşnak Medya

AB, Üyelik İçin Batı Balkan Ülkelerine Net Tarih Verdi: 2025

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Batı Balkan ülkelerinin 2025 yılına kadar AB’e gireceğini söyledi. 55 yıldır kapıda bekleyen Türkiye için ise Junker yine tarih vermedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 2025 yılına kadar altı Batı Balkan ülkesinin (Bosna-Hersek , Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) AB’ye girebileceğini söyledi.

2025 ‘E KADAR TAMAMLANACAK SÜREDE ÖNCELİKLE  BOSNA-HERSEK VE KOSOVA İLK POTANSİYEL ADAY

Sırbistan ve Karadağ ile görüşmelerin başladığı belirtilen habere göre Makedonya ve Arnavutluk şu anda resmen AB’ye aday ülke statüsünde fakat müzakereler başlamış değil. Kosova ve Bosna-Hersek ise AB nezdinde “İlk potansiyel aday” kategorisinde yer alıyor.

AB niçin Balkanlar’a yöneldi?

Volker Wagener: Çin yapıyor, AB istiyor
Anlaşılan AB’nin başka çaresi yok. Yoksa Avrupa’nın güneybatısındaki ‘Balkanlar’ yönlerini doğuya, hatta uzak doğuya çevirebilirler.
Çin hukuk devleti ilkelerini umursayan bir ülke değil. Şu sıralar Çin durmuyor ve Sırbistan’da köprü ve demir-çelik fabrikaları, Macaristan’da otomobil fabrikası, Yunanistan’da limanlar kuruyor. Pekin yönetimi kısa zamanda faaliyete geçirdiği yatırımların karşılığında  siyasi teşekkür bekliyor.

Çin, doğu kanadında varlığını arttırdığı doğu ve müstakbel üyeleri üzerinden AB’nin yönetilmesine dolaylı olarak katılmış oluyor.
Çin’in siyasi nüfuzu şimdiden kendini hissettiriyor. Pekin’in otoriter stili Visegrad ülkelerinde beğeniliyor. Brüksel, Prag ve Budapeşte’ye ders vermeye kalkışırken Pekin, küçük ortaklarının canını sıkacak şeyler söylemiyor. Onlara göre Çin çabuk ve demokratik şartlar koşmaksızın iş bitirirken, Brüksel son derece ağır davranıp, başöğretmenlik taslıyor.
Kriz ortamında perspektif arayan AB
AB Komisyonu’nun, Çin’in arka bahçelerinde angajmanını arttırmasından çekinmesinin haklı nedenleri var. Çin Doğu ve Güneydoğu Avrupa’yı yeni İpek Yolu’nun aktarma noktaları olarak görüyor. Bu durum Avrupalıların işine gelmemekte.

Çin Avrupa medyasına sızıyor

DW ‘nin güncel bir araştırmasında da Çin’in Avrupa medyası ve kamuoyu üzerindeki artan nüfuzu karşısında uyarıda bulunulmakta. Çin’in Avrupa medyasına sızmak için kullandığı yöntemleri irdeliyor ve Çin Batı medyasının gündeminden hiç düşmüyor. İngiliz Economist dergisi sadece 2017 yılında Çin’i iki kez manşetine taşırken, Alman Der Spiegel haber dergisi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in “İpek Yolu” projesine geniş yer ayırdığı kapak haberine ‘Dünyanın Bir Numaralı Gücü’ başlığını atıyordu.

Bulgaristan’da “Bir Kuşak-Bir Yol” Derneği kuruldu

Sofya’da Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol (İpek yolu Ekonomi Kuşağı) projesine katılımı desteklemeyi amaçlayan ulusal dernek kuruldu.

Çin’in Bulgaristan Büyükelçisi Zhang Haizhou, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin “Bir Kuşak-Bir Yol” planının öncelikli işbirliği taraflarından biri olduğunu belirtti.

Zhang ayrıca, “Bir Kuşak-Bir Yol” Uluslararası İşbirliği Zirvesi’nin önümüzdeki ay Çin’in başkenti Beijing’de yapılacağını hatırlatarak, Bulgaristan’daki bu derneğin tam zamanında kurulduğunu ifade etti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Asya-Pasifik Genel Müdürü Angel Orbetsov, yeni kurulan bu derneğin Bulgaristan ve Çin arasındaki ilişkileri geliştiren bir platfom haline gelerek, Bulgaristan hükümeti ile halkının “Bir Kuşak-Bir Yol” planını daha kolay anlamasında güçlü bir rol oynayacağını kaydetti.

YORUM YAP