Tito'nun Mezarı Taşınıyor ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 17:49

Tito’nun Mezarı Taşınıyor !

Tito’nun Mezarı Taşınıyor !
Son Güncelleme :

04 Nisan 2024 - 14:34

Belgrad’ın aşırı sağcı belediye başkanı, başkentte bulunan Tito mezarının Sırp tarihi müzesine dönüştürüleceğini ve mezarın Tito’nun doğum yeri olan Hırvatistan’ın Kumrovec şehrine gönderileceğini duyurdu. Buna karşı neredeyse tek tepki de Saraybosna belediye başkanı Benjamina Karic’ten geldi.

Aslında Sırp milliyetçileri için Tito hiçbir zaman sevilmeyen bir liderdi ancak Yugoslavya’daki sistem içinde takiye yaparak ayakta kaldılar. Onlara göre Yugoslavya’yı 2. Dünya Savaşı’nda kurtaran Tito değil, partizanlar tarafından idam edilen çetniklerin lideri Draza Mihajlovic’ti, bu yüzden Kadir Mısıroğlu’nun deli saçması iddiaları gibi Tito’nun da komplo kurarak hakimiyeti ele aldığına inandılar yıllarca. 1990’larda başlayan Yugoslavya savaşlarında Sırp milliyetçiliğini tetikleyen en önemli hareket noktalarından biri de bu inançlarıydı, zira onlara göre nüfusu en fazla olan Sırplar Yugoslavya içinde Tito tarafından mağdur ve haklarından yoksun bırakılmışlardı ve bundan yarar sağlayan da Boşnaklar ve Arnavutlar gibi nüfusu az olan halklardı.

Tito öleli çok uzun zaman oldu, artık Yugoslavya isminde bir ülke de yok. O yüzden geç bile kaldılar aslında 80 yıldır fırsat kolladıkları bu hesaplaşma için ancak geçenlerde Ekrem İmamoğlu’na verdiği destekten bahsettiğim Benjamina Karic’in ne kadar önemli bir rol üstlendiğini anlatmak için paylaşıyorum bunu. Paylaşımın altındaki yorumlara görüldüğü gibi Tito’yı andığı için en büyük tepkiyi, belediyeyi devraldığı İzetbegovic’in partisi SDA’lılardan almış ancak buna rağmen hiç geri adım atmamış. Ne mutlu o’na ki hem Sırp milliyetçilerinin, hem Hırvat milliyetçilerinin, hem de ülkesindeki radikal İslamcıların aynı anda hedef aldığı kişi olarak devam ediyor siyasi hayatına.

 

Kaynak : @JasonMcAteer7 Twitter hesabı 

YORUM YAP