1380 Yılı Kral Tvrtko Kotromanoğlu Döneminde Bosna Krallık Devleti » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 13:30

1380 Yılı Kral Tvrtko Kotromanoğlu Döneminde Bosna Krallık Devleti

1380 Yılı Kral Tvrtko Kotromanoğlu Döneminde Bosna Krallık Devleti
Son Güncelleme :

11 Ekim 2023 - 18:48

Bosna Banlık Devleti Ban 2. Styepan Kotromanoğlu’nun 1353’te ölümünden sonra Bosna krallığının tahtına geçen Tvrtko 1. Kotromanoğlu, o zamanlar henüz 15 yaşındaydı ve başlangıçta Bosna soyluları arasındaki ilişkileri halletmek konusunda büyük sorunlar yaşıyordu.
 
Dış güçler onun gençliğini bahane ederek, başta Macar Kralı I. Ludovik olmak üzere komşu devletler onu ve hükümdarı olduğu Bosna’yı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştılar.
Macar Kralı çeşitli Bosna bölgeleri üzerinde hak iddia etmeye başlar, Dubrovnik-Bosna ticaretine müdahale eder ve neredeyse yüz yıllık sakinliğin ardından Aryan-Bogumil inancındaki Bosna Kilisesi meselesini yeniden açar, böylece 1363’te Tvrtko ile Ludovik arasında Tvrtko’nun kazandığı bir çatışma patlak verir.
 
Bosna’daki konumunu güçlendirdikten sonra, Tvrtko, bugünkü Sancak bölgesi de dahil olmak üzere Servia’nın büyük bir bölümünü, ardından Zeta ve Dubrovnik’ten Boka Kotorska’ya kadar Adriyatik kıyısı da dahil olmak üzere güney Dalmaçya’yı Bosna’ya ilhak eder.
 
DİKKAT: ORTA ÇAĞ’DA SIRBİSTAN DİYE BİR SİYASAL YAPI YOK. “SERVİA” VAR VE BU BÖLGEDE YAŞAYANLARA “SERVLER” DENİLİYORDU !
PAYLAŞIMDAKİ HARİTA GÜNÜMÜZDE ÇİZİLMİŞ OLUP SERVİA PRENSLİĞİ YERİNE SRBİA PRENSLİĞİ YAZILDIĞI GÖRÜLÜYOR. BUNUN GİBİ 20. YÜZYILDAN SONRA ÇİZİLEN HARİTALARDA DA AYNI ŞEKİLDE SERVİA YERİNE SRBİJA YANİ SIRBİSTAN KELİMESİ KULLANILMIŞTIR.
 
Tüm bu başarıların bir parçası olarak, Tvrtko 1377’de Visoko (bugünkü Bosna Hersek’teki Arnautoviçi yerleşimi) yakınlarındaki Mile kasabasında Bosna kralı olarak taç giydi ve bu aynı zamanda sonraki tüm Bosna krallarının taç giyme yeri oldu.
 
Ardından, yeni toprakları fethettikten sonra, Kral Tvrtko kendini vassal Servia ve Serva’nın kralı ilan etti. Kral Tvrtko daha sonra bugünkü Karadağ sınırları içinde kalmış Boka Kotorska’nın kuzey tarafında bir Bosna ticaret limanı kurdu ve ona bugün “Herceg Novi” olarak adlandırılan “Novi” adını verdi.
 
DİKKAT: BUGÜNKÜ HERSEG NOVİ ŞEHRİ BİR BOŞNAK ŞEHRİDİR VE SUTORİNA, BOKA KOTOR, DOĞU HERSEK VE GÜNEY SANCAK BÖLGELERİNDE KARADAĞLILAR HİÇ YOKTU. BU BÖLGELER 1852 YILINDAN SONRA 1913 YILINA KADAR OLAN SÜREDE KARADAĞ PRENSLİĞİ VE KRALLIĞI TARAFINDAN İŞGAL EDİLEREK BOŞNAKLAR GÖÇÜRÜLMÜŞ VE YERLERİNE DOĞUDAKİ KARADAĞ İLE BRDA BÖLGELERİNDE YAŞAYAN KARADAĞLI AŞİRETLER İLE SIRPLAR YERLEŞTİRİLMİŞTİR !
 
Bu, Dubrovnik halkının öfkesine neden oldu, çünkü bununla ticarette rekabet kazandılar ve o sırada Bosna ticaretinin büyük ölçüde Dubrovnik’e bağlı olduğu gerçeğinden yararlandılar ve Kral Tvrtko’yu Novi’de daha fazla yatırımdan vazgeçmeye ikna etmeyi başardılar.
 
Kral Tvrtko’nun hükümdarlığı sırasında, Bosna ordusu tüm Balkanlar’daki en modern orduydu. Bosna, Balkanlar’da o zamanlar askeri teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olan ateşli silahları yapan ilk ülkeydi.
 
Bu nedenle Balkanlar’da ilk ateşli silah kullanımı, 13 Ağustos 1378’de Venedik donanmasının Bosna’nın kıyı kenti Kotor’a saldırısı sırasında Bosna ordusu tarafından gerçekleştirildi. Bu vesileyle Bosna ordusu üç bombardıman topu kullandı ve şehri başarıyla savundu.
 
Macar kralının 1382’de ölümünden sonra Dalmaçya kıyılarında ayaklanmalar çıkmış ve Kral Tvrtko bu fırsatı değerlendirerek Bosna ordusunu Dalmaçya’nın o bölgesine göndermiş ve tüm Dalmaçya’nın kontrolünü ele geçirmiştir. Boşnyaninlerin çoğunlukla yaşadıkları Adriyatik Denizi’ndeki kıyılar ve Split, Trogir, Şibenik ve Braç, Korçula ve Hvar adaları ilhak edildi.
 
En önemli olay ise İtalyan Venedik Şehir Devleti’nin yönetimi altında bulunan ve Bosna’yı açık ara Balkanlar’ın en güçlü ülkesi yapan Zadar şehrinin ilhakı oldu.
 
Bu arada Kral Tvrtko batıda bugünkü Sancak Bölgesinde yaşayan Bogumil Boşnyaninlerin başta Plyevlye, Priyepolye, Priboy olmak üzere Plav-Gusinye, Rojaye, Novi Pazar gibi yerleşimlerdeki toprakları da resmen kendi hükümdarlığı altına aldı.
 
Hükümdarlığının son on yılında, Kral Tvrtko, ilk olarak 1386 sonbaharında ve 1388 yazında, ordu komutanı Prens Vlatko Vukoviç komutanlığındaki Boşnyaninlerin Osmanlıları yendiği Bileça yakınlarında, Bosna’ya Osmanlı akınlarıyla karşı karşıya kaldı.
 
Kısa bir süre sonra, yine Prens Vlatko Vukoviç komutasındaki Bosna ordusu, 1389’da Kosova ovasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı duran Boşnyaninlerin yanı sıra Servler, Arnavutlar, Yunanlılar, Bulgarlar ve Hırvatlardan oluşan çok güçlü bir askeri koalisyona katıldı.
 
 
DİKKAT: KOSOVA SAVAŞINDA OSMANLI TÜRK ORDUSU KARŞISINDAKİ İTTİFAK İÇİNDE SIRPLAR YERİNE SERVLER KELİMESİ GEÇİYOR
 
Boşnakların Orta Çağ ataları Boşnyaninler, Kosova’daki savaştan dramatik kayıplar olmadan Bosna’ya geri dönüyorlar. Bu savaştan sonra, Servia bir prenslik olarak varlığını fiilen sona erdirdi ve sonraki yıllarda Servler (18. yüzyıldan sonra Sırplar diye anılacaklar) Osmanlıların vassal müttefiki oldular.
Kral Tvrtko’nun 1391’deki ölümünden sonra, Bosna’da Bosna soyluları arasındaki rekabetten kaynaklanan ve Bosna krallarının çok sık değişmesine neden olan oldukça istikrarsız bir siyasi iklim ortaya çıktı ve Macaristan da Bosna’ya yönelik iddialarında fırsattan yararlanmaya çalıştı, Böylece Bosna 1463’te Osmanlılar tarafından fethedilecek ve 415 yıl, daha doğrusu 1878’e kadar hüküm sürecekti.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP