Tamamı Boşnak Bir Adapazarı Köyü... » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 21:33

Tamamı Boşnak Bir Adapazarı Köyü…

Tamamı Boşnak Bir Adapazarı Köyü…
Son Güncelleme :

01 Ağustos 2017 - 14:59

BOŞNAK KÖYÜ AKTAŞ

Hazırlayan: Şevket KUCEVİC

Sakarya İlinin Kocaali İlçesine bağlı bir köyken büyükşehir kanunuyla beraber ilçeye bağlı mahalleye dönüşmüştür.Köy imamı hariç tamamının Boşnak göçmeni olduğu köy Sakarya merkeze 79,kocaali ilçesine de 22 Km Mesafededir.

Köyün tamamı Boşnak ve Novipazar göçmenidir.Köy Boşnaklardan önce Rum köyüydü.1890-1900’lü yıllarda Sancak Novipazar’dan göç edip İstanbula yerleşen Boşnaklardan 5 aile Adapazarı’na gelip yerleşir.Bunlar Kaçarlar,Boroştina,Biberişta,Jusoviçi, ve Skarepiler’dir.Aktaş Köyünde yaşayan Rumlar 1912 tarihinde köyü boşaltıp gidince bu 5 aile diğer akrabalarına haber verir ve böylece yerleşim başlar.  Köyün topraklarında beyaz taşların kayaların çokluğu nedeniyle bu aileler tarafından adını Aktaş olarak koymuşlardır.Bu ilk gelen aileler toplamda 60 kişidirler.Şu an 150 hane yaşamakta ve 550-600 nüfus kayıtlıdır.

Köyde şu an Kaçar,Boroştina,Biberişta,Jusoviçi,Fakoviç,Skarepi,Mavriç ve Lotinaclar yaşamaktadır.

Aktaş köylüleri geçim sağlamak için Adapazar Serdivan’a gelip yerleşmişlerdir.Aktaş’ın yüzde 90’ı Serdivan’da yaşar.Köyde yaşayanlardan yine Boşnakların da hayatını sürdürdüğü Küplük Köyü’nde akrabaları vardır.

Köyün geliri fındıktır.Kalite yönüyle Giresun fındığından sonra en kaliteli fındığa sahiptir.Fındık üretimi bereketlidir.Toplam 5 köyden bile daha fazla üretim yapılabikmektedir.Ortlama 12.000 dönüm bahçeye sahiptir.Aktaşlılar fındık dışında mobilya mağazacılığı,kuyumculuk,galericilik ( oto ve traktör üzerine) ve emlakçılık ile geçimlerini sağlamaktadır.

Köy muhtarı Kerim Berk’tir.Kendisi Novipazar Boşnakları’ndandır.

Aktaş Boşnakları eğitim seviyesi yüksektir.Köylüler arasında dayanışma ve yardımlaşma gelişkindir.Boşnaklar arasındaki ilişki ve kültür seviyesi o kadar yüksektir ki diğer Boşnak köylerinde yaşayanlar ve diğer köylüler tarafından takdir edilmektedir.

Köyde 2 yıldır (2016-2017) iftarlar düzenlenmektedir.ilk iftarda yaklaşık 1000 kişi katılmıştır.2017 iftarında ise 500 kişiye yakın kişi katılmıştır.Bu iftara yüksek kademeli devlet görevlileri de katılmıştır.Köy halkı devlet erkanı tarafından sevilmektedir.Köyde Türk Bayrağı yüksek direkte algılanmaktadır.Bu da Boşnakların Türk bayrağına ve yurduna olan sevgi ve muhabbetini göstermektedir.Civar köylerde ise bunun benzerini göremezsiniz.

Köyde Boşnak olmayan tek kişi imam olmasına rağmen burada imamlık yapan her imam burdan sonra devlet memurluğundaki ünvanı ve rütbesi artmaktadır. Köyden başka yerlerde İmamlık yapan Boşnaklar da vardır.

Köyde herkes Boşnakça konuşmakta ve ilkokula başlayana kadar kimse Türkçe konuşmamaktadır.Türkiyeli Boşnaklara göre kendi kültür ve dillerini sürdüren nadir köylerden biridir Aktaş..bu yönü de diğer Boşnakların gıpta ile baktığı bir özellikleridir.

Köyde Mayıs ayı gibi Novipazar Boşnakları Derneği kurulmuştur.Derneğin başkanlığını İsmail İlkis,yardımcılığını ise Zekeriya İlkis yürütmektedir.Kuruluş amacı Boşnak kültürünün,örf adet ve geleneklerinin tanıtılması,yaşatılması,Boşnaklar arasında yardımlaşma ve dayanışma ortamı sağlanmasıdır.Bunun yanında ihtiyaç sahiplerine yardım sözü de vermiştir.

 

BOŞNAK GAZİLER KÖYÜ AKTAŞ

1912 yılında köye göçen Boşnaklar ,Balkan Savaşları başt aolmak üzere Osmanlı’nın savaştığı cephelerde ve Kurtuluş Savaşı dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyetini de ilave edebiliriz ,yurt savunulması için savaşlara katılmışlardır.Dedeleri de aynı şekilde Osmanlı için can vermiştir zaten

İşte bunlardan biri de Raşo ( Raşit İlkiz) ,Balkan Savaşları’na katılmış ve şehit düşmüştür.Oğlu İbrahim İlkiz de Tunceli’nde çatışmalarda gazilik rütbesi ile şereflenmiştir.Köy halkından Balkan Savaşları’na katılanların yarısı köye yaralı dönmüştür.Diğer cephelerde savaşan Aktaşlı Boşnaklar da aynı şekilde köye dönerler.

 

Kaynaklar:

-wikipedi

-yerelnet.org.tr

-turkcebilgi.com

-Kenan Berk

-Zekeriya İlkis

YORUM YAP