Srebrenica da 65 Yetim Çocuk Projesine Türkiyeli Boşnaklardan Destek Bekliyoruz ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 05:10

Srebrenica da 65 Yetim Çocuk Projesine Türkiyeli Boşnaklardan Destek Bekliyoruz !

Srebrenica da 65 Yetim Çocuk Projesine Türkiyeli Boşnaklardan Destek Bekliyoruz !
Son Güncelleme :

13 Eylül 2018 - 22:00

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamziç 

Alen Hodzic Röportaj

Srebrenica da 65 yetim çocuğun kaldığı kurumda proje asistanı olarak görev yapan Sn Alen Hodzıc ile görüştüm. Kendisi bu proje’nin Srebrenica da ki Bosnaklarin kalmasi icin cok onemli olduğunu ve sebeplerini bana anlattı. Sırplar savaş zamanında Boşnaklara silahla ile baskı yaptcıar simdi de egitimle yapmaya devam etmekteler. Şu anda 65 cocuk kalmakta Boşnak Medya olarak  bize bu 65 yetim çocuk  projesinde yazılı basın olarak sesimizi duyurmamızı ,maddi ve manevi yardımlar için Türkiyeli Boşnakların  bizlere destek vermesini bekliyoruz. Proje sorumlu asistanı: Alen Hodzic

YARDIM ETMEK İSTEYENLER ALEN HODZIC İLE İRTİBATA GEÇEBİLİR VE ZİRAAT BANKASI HESABINA YARDIMLARINI YATIRABİLİR….

ÇOCUK YURT EVLERİ, SREBRENİCA / BOSNA HERSEK

BAŞVURU YAPAN KURULUŞ:
İNSANİ YARDIM KURULUŞU ‘ULUSLARARASI DAYANIŞMA FORUMU – EMMAUS DERNEĞİ’
Duje bb. 74 207 Doboj Istok, Bosna Hersek
Tel: +387 35 726 690
Fax: +387 35 720 284
E-mail: [email protected]

YETKİLİ KİŞİ:
HAMZALİJA OKANOVIÇ, Dernek Başkanı
Tel: +387 35 726 690
Fax: +387 35 720 284
E-mail: [email protected]

KURULUŞ HAKKINDAKİ BİLGİLER

İnsani Yardım Kuruluşu „ULUSLARARASI DAYANIŞMA FORUMU– EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) Doğu Doboy’da merkezi olan MFS-Emmaus Derneği, yerel ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Srebrenitsa ve Saraybosna’da şubeleri olan derneğimizin bugün 230 çalışanı ve 50 aktif gönüllü çalışanı bulunmaktadır. MFS-Emmaus Derneği birçok uluslararası sivil toplum kuruluşlarının üyesidir. Bunlar; Suudi Arabistan’lı Dünya Müslüman Gençler Birliği (WAMY-World Assambly of Muslım Youth), Katar’lı RAF, Fransa’lı Emmaus Internatıonal, Holanda’lı INHOPE. MFS-Emmaus Derneği’nin işleyişine yardım ve destek veren birçok uluslararası sivil toplum örgütü var, en çok destek verenlerden Türkiye’de faaliyetleri gösteren Deniz Feneri Derneği, Holanda’dan Proplan, Avusturya’dan BHB, Birleşik Arap Emirlikler’den Dubai Charity Association ve Sharjah Charity International ve yine Türkiye’den İHH Vakfı ve diğer kuruluşlardır. Türkiye’den Kütahya İl, Tavşanlı Belediyesi Derneğimizin işleyişine devamlı bir şekilde maddi ve parasal yardım ve destek vermektedir. Uluslararası Sivil Toplum Örgütlerinin dışında, MFS-Emmaus Derneği’nin işleyişine yardım ve destek eden birçok yerli sivil toplum örgütü var, bunlar Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürlüğü ve alt kademedeki Müdürlükleri ve Müftülükleri ve akademik topluluk.

MFS-EMMAUS’un sürdürdüğü en büyük projeler:
– Doğu Doboy’da bulunan „Duje“ Rehabilitasyon Merkezi, bu merkezde farklı hastalık kategorine giren 447 mağdura barınma, bakım ve sağlık hizmetleri verilmektedir (kimsesiz yaşlılar ve hastalar, ruhsal bozukluğu olan hastalar, hareketsiz ve özürllüler, engelli kişiler, kimsesizler, ebeveyn bakımından yoksun çocuklar);
– Bosna Hersek’in farklı bölgelerinden gelen 1300den fazla yetim çocuğa sponsorluk;
– Aile içi şiddet ve insan ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar;
– Okuldan çok uzak köylerden gelen çocuklara yatılı ev projesi, evlerimizde 65 çocuğa ücretsiz konaklama ve barınma hizmetleri verilmektedir;
– Okula giden çocuklara yönelik gündüz bakımevi projesi, Srebrenica’da (60 çocuk) ve Zvornik’te (40 çocuk), çocuklarla farklı eğitim ve spor faaliyetler yapılır;
– Doboy şehrinde Aşevi projesi, günde 350 kişi aşevinden faydalanır;
– Savaştan sonra kendi topraklarına geri dönen kardeşlerimize yönelik çalışmalar;
– Dayanişma ekonomi projesi (seracılık, mandıra, süt ürünlerin üretimi, tavuk ve koyun çiftliği);
– Uluslararası Gençlik Çalışma Kampların organize edilmesi ve gönüllülüğün bilinçlendirmesi;
– Çocuk istismarının önlenme çalışmaları;
– İngilizce, Arapça ve Bilgisayar kursları;
– Diğer kısa vadeli projeler.

PROJENİN GEREKÇESİ

MFS-Emmaus Derneği (Uluslararası Dayanışma Forumu-Emmaus), 2005 yılından itibaren, Srebrenica bölgesinde çeşitli projeler greçekleştirdi. Bölge araştırmaları yaparak çok önemli bir sonuca ulaşmıştık. Srebrenica bölgesinde yaşayan özellikle kırsal bölgesinde yaşayan çocukların eğitim alma sistemi çok kötü olduğunu tespit etmiştik. Okula kadar 10-30 kilometreden fazla yürüyen çocuklar var. Çocuklar okuldan eve döndükleri zaman tarlada çalışıyorlar, ders çalışmak için vakitleri bulamiyorlar ve okulda hep zayıf notları alıyorlar. Bu nedenden dolayı bazılar ise okulu terk ediyor, veya orta okulunu bittirdikten sonra lise okuluna başlamıyorlar. Boşnak çocuklar böylece kaliteli eğitim almıyor, ama eğitimsiz gençler geleceğimiz için çok kritik ve tehlikeli bir durum.
MFS-Emmaus bu sorunu tespit ettikten sonra okula giden ve uzaktan gelen çocuklar için yatılı ev/yurt projesine başladı. Derneğinin sponsorlarının yardımıyla çocukların ücretsiz olarak kalabilmek için 7 tane ev inşaa edildi, bu evlerin toplam kapasitesi 70 kişidir. MFS-Emmaus kendi fon imkanı ile sadece 65 çocuk için ücretsiz kalma imkanı sağladı, bu sayıdan %50si kadar orta okuluna, geri kalan %50si ise lise okuluna gitmektedir. Bu çocuklar Derneğimizin inşaa edilen evlerde hafta içi kalıyor, buradan okula gidiyorlar, onlara günde 3 öğün/yemek verilir, çocuklarla eğitimciler ve bakıcılar ilgilenir. Çocuklara her türlü maddi ve psikolojik destek verilir.
Evlerimizde kalmak için her gün yeni başvuru dilekçeler adresimize gelir, ama full kapasiteli çalışmak için fonlarımız yetersiz kaldı. Yurttan yararlanabilen çocuk sayısı arttırmak için yeni sponsoru bulmamız gerekir. Bu sponsorlar çocukların yurtta kalma masraflarını karşılaması gerekir.
Srebrenica Sırp yönetimi altında kaldığı için Boşnak çocuklar üst makama gelebilmek için mutlaka kaliteli eğitim almalı. Eğitimsiz gençlerin geleceği yok. Tekrar aynı zülümü yaşamamak için çok dikkatli olmaları gerekir. Bunun en güçlü silahı eğitimdir. Bu nedenle bu proje çok önemlidir.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre herkes temel eğitim alma hakkına sahiptir. Eğitimde okullaşma ve devamlılık göstergeleri insani kalkınmışlık göstergeleri arasında yer almaktadır.
Uzak köylerden gelen, okula kadar kilometrelerce yol yapan öğrencilere yurdumuzda ücretsiz kalma imkanı vermek isteriz. Böylece çocukların okulda devamsızlık yapmalarını azaltabiliriz, çocuklara eğitim almak için daha iyi ortamı yaratabiliriz.
Çocuklarımızı her yönden yetiştirmek istiyoruz. Bir taraftan fiziki ihtiyaçlarını gidermek, diğer yandan akademik başarılarını güçlendirmek istiyoruz. Bir taraftan da değerler eğitimi vermek istiyoruz. Dini ve manevi değerlere uygun yetişen çocuklarımızın vatana, millete faydalı çocuklar olarak yetiştirilmesini çok önemsiyoruz. Ahlaki ve etik değerleri öğretmek bizim görevimiz.

PROJE AMACI
Proje amacı:
Uzaktan gelen çocuklara ve okula kadar kilometrelerce yol yapan öğrencilere, kaliteli eğitim almak için bütün koşulları sağlamak, onlara ahlaki, dini ve etik değerleri öğretmek bizim temel amacımız.

Hedefler:
 Yatılı evlerimizde/yurdumuzda en az 70 öğrenciye kalma hizmeti sağlamak;
 Uzaktan gelen öğrencilerin okulda devamsızlık oranı azaltmak;
 Çocuklarla düzenli olarak çalışarak, okuldan sonra etütleri yaparak çocukların okul başarısını yükseltmek;
 Çocukların özellikle kız çocuklarının büyümesi ve ergenlik çağına girmeleri nedeniyle okulu terk etme oranı en aza indirmek;
 Çocuklara milli, manevi, ahlaki, dini ve etik değerleri öğretmek;
 Eğitimi almak için çocuklara en iyi ortamı sağlamak;
 Çocuklar için güvenilir ve sağlıklı çevreyi yaratmak;
 Çocuklara maddi ve psikolojik destek vermek;
 İslam dini prensiplere göre çocukları yetiştirmek.

HEDEF GRUPLARI

Uzaktan gelen çocuklar ve okula kadar kilometrelerce yol yapan ilk, orta okulu ve lise öğrenciler, toplam 50 öğrenci.

PROJE DETAYI
Bugün yurdumuzda toplam 48 çocuk kalmaktadır. Yurdumuzda kalan çocuklar ilk ve orta okulu, lise öğrenciler. Bir ay yurdumuzda kalmak için çocuk başına sponsorluk maliyeti 90,00 € civarındadır. Yurtta kalma imkanı, evden yurdumuza kadar servis, yemek, elektrik ve su harcamaları, personel ücretleri, çocuklarla yapılan faaliyetler için gerekli malzemeler gibi bu maliyete dahil..
Çocuklar Pazar akşam veya Pazartesi sabah erken saatte evden yurdumuza kadar bizim servis aracımızla götürülür. Hafta boyunca yurdumuzda kalır ve Cuma günü okulu bittirdikten sonra çocuklar tekrar servisle evlerine kadar götürülür. Hafta sonu yurtta kalmak isteyen çocuklar yurdumuzda kalabilir. Bazı köylerden sadece 1 çocuk yurdumuzda kalıyor, ama çocuğu eve götürmek için 40 dakikalık bir yolumuz oluyor. Srebrenitsanın kırsal bölgeleri dağınık olduğu için bütün çocukları evlere kadar götürmek hem masraflı olur hem çok uzun sürüyor, çünkü köyler birbirinden çok uzak.
Harcamaların en büyük kısmı yemek ihtiyaçların karşılanmasına kullanılır. Çocuklara günde 3 oğun/yemek hazırlanır. Bosna’daki iklim koşularına göre kış sezonu/dönemi Ekim aydan başlayıp Nisan ayın ortasına veya sonuna kadar sürer. Yurt evlerimizi (7 ev) ısıtmak için pelet yakıtı kullanıyoruz.
Yurdumuzda eğitimli ve profesyonel personelimiz çocuklarla ilgilenir (pedagog, psikolog, bakıcılar, hizmetçiler, aşçılar, şöfor). Yurdumuzdaki çocuklara çeşitli hizmetler verilir. Okulda işlenmiş olan dersleri eğitimli personelimiz tarafından çocuklara tekrar anlatılır, ödevler yapılır. Merkezde kalan bazı çocukların ödev yapma veya ders çalışma alışkanlıkları yok, çünkü hepsi fakir aileden gelmektedir. Bu çocukların hayatında ders çalışmak için vakitleri yoktu, okuldan sonra eve döndükleri annesi babasıyla tarlada çalışırlar veya hayvanlara bakırlar. Ailesinin eğitim düzeyi de düşük, veya tamamen eğitimsisiz ailesinden geldikleri için ailesi eğitime önem vermiyordu. Bu çocuklar kaliteli eğitim alma durumunda değiller. Ama bizim yurdumuza gelen çocuklar düzenli olarak ders çalışacaklar ve kaliteli eğitimi almak için tüm imkanlarına sahip olacaklar.

Yurdumuzda kalan çocuklara aile ortamı sağlanır, dersleri çalışmak için sakin bir ortam var, çocuklar güvenilir ve dürüst insanlarla kalır. Çocukların sıkıntıları olduğu zaman her zaman kendi dertleri paylaşabilecekleri psikologumuz var, onlara psikolojik destek verilir.
Okuldan sonra çocuklarla çeşitli faaliyetler uygulanır; oyun oynama, şarkı söyleme, dans etme, film izleme gibi. Çocuklara yaratıcı şeyler yapma imkanı verilir, boncuklardan kolye yapma, kağıtan süs üretmek, farklı yöntemleriyle resim çizmek. Çocuklar kendi elleriyle birşey yaptıktan sonra kendine güveni artar, kendini başarılı ve akılı olarak algılar. Faaliyetler sırasında çocuklara güzel davranış şekileri anlatılır, ahlakın önemini vurgulanır, islam adetine göre hayatımızı nasıl yaşamamızını anlatılır.
Srebrenica Diyanet Başkanlığı’nın işbriliği ile çocuklara haftada 2 gün din dersleri verilir. İslam dinin temeleri, namaz, Peygamber efendimizin hayatı gibi konular işlenir. Son savaş zamanında Srebrenica’da soykırım neden olduğunu anlatılır, kimin tarafından yapıldığını, Boşnak olmak anlamına ne geldiğini gibi konular da işlenir. Böylece çocukların dini ve milli kimliğini yaratmaya çalışırız.
MFS-Emmaus, çocukların kaliteli eğitim alması için ve güzel ahlaka sahip olabilmesi için bütün koşuları sağlayacak. Böylece Boşnak çocuklarımızın geleceği parlak olacak.​

PROJENİN TOPLAM MALİYETİ

Projenin toplam maliyeti 40.500,00 EUR.

No
AÇIKLAMA
Süre
Öğrenci başı aylık maliyeti / EUR
Öğrenci sayısı
Tutarı / EUR
1
Yurt evlerimizde verilen hizmetler (konaklama, yemek, okul servisi, elektrik, su , telefon gideri, personel gideri, kırtasiye malzemeler, hijyenik ve temizlik malzemeler, yakıt ve diğer hizmetler)
9 ay
90,00
65
52.650,00
TOPLAM :
52.650,00 €
TALEP EDİLEN FONLAR:
52.650,00 €

PROJE SÜRESİ

2018/2019 Öğretim Yılı, 9 ay

Dernek Başkanı

_____________________
Hamzalija Okanoviç

Doboj İstok, Eylul 2018.

YORUM YAP