Sancak( Sandzak)'ta Ramazan Nasıl Geçiyor? » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 22:40

Sancak( Sandzak)’ta Ramazan Nasıl Geçiyor?

Sancak( Sandzak)’ta Ramazan Nasıl Geçiyor?
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2015 - 17:00

SANCAK’TA RAMAZAN

Sancak, Sırbistan ve Karadağ arasında tampon vazifesi gören özel öneme sahip bir bölge. Yaklaşık 500 bin nüfusa sahip olan Sancak’ın, yüzde 67’si Müslüman Boşnaklardan oluşuyor. 

Sancaklılar, rahmetli Aliya İzetbegoviç’in ifadesiyle,“Berlin Kongresi’nden sonra Drina Nehri’nin diğer yakasında bırakılan, halkımızın daha az şanslı kısmıdır.”

Sancak’ın, Novi Pazar, Tutin, Syenitsa, Priyepolye, Nova Varoş ve Priboy şehirleri Sırbistan’da; Rozaye, Plav, Plyevlya, Biyelo Polye, Berane ve Andriyevitsa şehirleri ise Karadağ’da bulunuyor. 

 

Ramazan ayı yaklaşınca, Sancak ‘daki çarşı pazar şenleniyor. Ramazan alış-verişi tamamlanınca, evler temizleniyor. Camiler ve mescitler de, semtin kızları tarafından temizleniyor.

Sancak’taki camilere, Bosna Hersek’te olduğu gibi, ay-yıldızlı yeşil bayraklar asılıyor. Her şehirde aşevi kurularak, muhtaçlara yemek temin ediliyor.

Hali vakti yerinde olan Sancaklıların, küçük ya da büyükbaş adak dağıtarak, fakir fukaranın Ramazana hazırlanması sağlanıyor.

Sancak’ta devam eden bir diğer adet ise Ramazan’a mutlaka borçsuz girilmesi. Borcunu ödeyemeyecek durumda olanların borçları, hali vakti yerinde olanlar tarafından ödeniyor.

Ramazan ayının gelmesiyle, Novi Pazar ve Tutin gibi Sancak’ın büyük şehirlerindeki meydanlara“Ramazan Şerif Mubarek Olsun!” pankartları asılıyor.

Sancak’ta iftar vakti yaklaşırken, tatlı bir koşuşturma başlar. Ramazan’a özgü Pitica Ramazanka‘ denilen pideleri almak için, fırınlarda uzun kuyruklar oluşuyor. Ayrıca Ramazana özel “Çahiya isimli küçük ekmekler de yapılıyor.

Zaman zaman Ortodoks Sırpların da Müslüman komşularıyla birlikte saatlerce pide kuyruğunda beklediği görülüyor.

İlk iftarı, herkes mutlaka kendi evinde yapar. İlerleyen günlerde, öncelikle büyüklerden başlayarak, aile içi iftar davetleri verilir.

Sancak’taki iftar sofralarında, kuru et, peynir, kaymaklı pişirilmiş biber, “peçenye” isimli kuzu tandır ve biryan olarak adlandırılan Boşnak pilavı mutlaka bulunur.

Tatlı olarak baklava, kalburabastıya çok benzeyen “dudove ve kaymaçina tercih ediliyor.

“Kleka” ya da “smreka” denilen ardıç suyu,  gül şerbeti ya da boza mutlaka sofrada bulunuyor.

Sahurun olmazsa olmazları, burek” (kıymalı börek), “pita” (patatesli, ıspanaklı ya da peynirli börek) ya da mantı” (küçük bohça şeklinde börek). Böreğin sahurdaki önemini ifade eden bir deyim bile vardır:“Otuz gün, otuz tepsi.”

İlk iftarı, herkes mutlaka kendi evinde yapar. İlerleyen günlerde, öncelikle büyüklerden başlayarak, aile içi iftar davetleri verilir.

Ramazan ayı nedeniyle Sancak’ın kentlerinde Müslümanlara ait işletmelerde alkollü içki satışı yapmama geleneği ise halen devam ettiriliyor. Gündüz bomboş olan kafelerde ise iftarın ardından sahura kadar adeta ”yer kapma” yarışı yaşanıyor.

Sancak’taki iftar sofralarında, kuru et, peynir, kaymaklı pişirilmiş biber, “peçenye” isimli kuzu tandır ve biryan olarak adlandırılan Boşnak pilavı mutlaka bulunur.

Tatlı olarak baklava, kalburabastıya çok benzeyen “dudove” ve “kaymaçina” tercih ediliyor.

“Kleka” ya da “smreka” denilen ardıç suyu,  gül şerbeti ya da boza mutlaka sofrada bulunuyor.

Sahurun olmazsa olmazları, “burek” (kıymalı börek), “pita” (patatesli, ıspanaklı ya da peynirli börek) ya da “mantı” (küçük bohça şeklinde börek). Böreğin sahurdaki önemini ifade eden bir deyim bile vardır:“Otuz gün, otuz tepsi.”

Ramazan’ın gelişiyle Sancak’daki cami ve mescitlerde de ayrı bir hareketlilik yaşanıyor. Özellikle gençler, öğlen ve / veya ikindi namazından sonra okunan mukabeleye ve teravih namazlarına yoğun ilgi gösteriyorlar Sancak’taki teravih namazları, kimi camilerde hatimle 8 rekat olarak kılınıyor. Her rekatta 2,5 sayfa olmak üzere, her gün bir cüz tamamlanır.

Sancak’ta, gece sohbetlerinin yanı sıra İsa Bey Gençlik ve Çocuk Korosu’nun konserleri, sahura kadar devam ediyor. Ayrıca Ramazan Futbol Turnuvası ve Ramazan Koşusu yıllardır devam eden geleneklerdendir. Eski Yugoslavya döneminden beri devam eden bir başka gelenek de, belirli gecelerde yapılan, korzo yani gece yürüyüşleridir.

Sancak’taki Müslümanların çalıştığı bazı özel şirketler ise çalışanlarına Ramazan ayında izin kullandırıyor. Avrupa ülkelerinde çalışan gurbetçi Sancaklılar ise yıllık izinlerini Ramazan ayında memleketlerinde geçirmeyi tercih ediyor.

zambak.ba, dunyabulteni.net

 

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN