İskender Paşa (Bosna Beylerbeyi) » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 18:09

İskender Paşa (Bosna Beylerbeyi)

İskender Paşa (Bosna Beylerbeyi)
Son Güncelleme :

28 Ocak 2017 - 20:37

Mihaloğulları ailesi, Osmanlı’nın Balkanların fethi ve idaresinde önemli katkıda bulunmuş ve şöhret kazanmış bir ailedir. Aile mensupları akıncı komutanları olarak Osmanlı beylerinin önemli fetihler için yolunu açmış, aynı zamanda buyuk sayıda vakıf kurarak Osmanlı idaresini güçlendirmişlerdir. Aile
kurucularına Osmanlı beyleri tarafından uçbeyi unvanı verilmiş ve fethettikleri topraklardan mülkler temlik edilmiştir. Bu şekilde ellerine geçmiş olan mülklerden diğer tanınmış akıncı aileleri gibi daha sonraları vakıflar kurulmuş ve bu vakıfların tevliyetinin aile mensuplarına ait olması şartı öngörülmüştür. Vakıf emlaklarından sağlanan gelirlerle ise cami, medrese, mektep vs. gibi hayrat eserleri inşa edilmiş ve onların giderleri karşılanmıştır. XV. yüzyılın ikinci yarısında uç beylikleri ortadan kaldırılmış olsa da bu ailelerin Osmanlı idaresindeki yeri ve Osmanlı toplumundaki statüsü korunmuştur.

(Mihaloğlu) İskender Paşa II.Mehmet ve II.Bayezıt dönemlerinde Bosna Sancak Beyliği yapmıştır.

İskender Paşa çeşitli valilik görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı veziri ve Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda yaptığı fetihlerde önemli bir rol oynamış olan bir akıncı kumandanıdır.

II. Mehmet’in en güvendiği komutanlardan biriydi. Bosna’nın yeni Osmanlı Devleti’ne katılmış olduğu yıllarda 1475 yılında Bosna Sancağının beyi oldu.

Bu sırada Bosna (1463-79) Osmanlı Venedik Savaşı’nın  ön cephelerinden biriydi.Bu nedenle İskender Paşa 1477 yılında bu bölgede gücünü göstermek için bir sefer düzenledi.

İskender Paşa 1480 yılında da Rumeli Beylerbeyliğine getirildi.1483 yılında da vezir rütbesini kazandı.1485 yılında ikinci, 1498 yılında ise üçüncü defa Bosna beyi oldu.

1491 yılında kendine tahsis edilmiş olan arazi üzerine Galata Mevlihanesini inşa etmiştir.1500 yılında da Sarybosna da Nakşibendi tekkesi 1505 yılında da İstanbul’un Fatih semtinde İskenderpaşa Camisini yaptırmıştır.1506 yılında vefat etmiştir.

YORUM YAP