Bosna Hersek'te Başörtüsü Yasağı » Boşnak HaberBoşnak Haber

23 Nisan 2024 - 19:31

Bosna Hersek’te Başörtüsü Yasağı

Bosna Hersek’te Başörtüsü Yasağı
Son Güncelleme :

27 Ocak 2016 - 16:58

Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yargı çalışanlarına, başörtüsünü de içine alacak şekilde “dini sembolleri” yasaklaması tepkilere yol açtı.

SARAYBOSNA

Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (VSTV) yargı çalışanlarına, başörtüsünü de içine alacak şekilde “dini sembolleri” yasaklaması tepki çekti.

Dini sembollere ilişkin kararı eylül ayında alan VSTV’nin, uygulamaya geçilmesi için mahkeme başkanlarına ve başsavcılara talimat göndermesi yeni bir tartışma başlattı.

Bosna Hersek İslam Birliği, kamuoyuna “başörtüsü yasağı” olarak da yansıyan kararı “ayrımcılık” olarak nitelendirirken, şeffaf bir şekilde alınmayan kararın “hukuka aykırı ve ırkçı” olduğunu savundu.

VSTV’nin Sırp üyelerinden Ruzica Jukic ise ülkedeki dini bir kuruluşun yargı kurumlarının çalışmalarına karışmasına tepki göstererek, “Sırplar ya da Hırvatlar da boyunlarına haç takıp işe gelebilirler ancak bunun olumsuz tepki göreceğinin ve bu şekilde olumsuz bir mesaj verileceğinin bilincindeyiz” ifadesini kullanarak, alınan kararın arkasında durduklarını kaydetti.

İslam Birliğinin, mahkemeler ve VSTV hakkındaki yasanın değiştirilmesi için başvurması gerektiği söyleyen Jukic, “Dini simgelerin taşınmasına izin verilsin. O zaman neler olduğunu hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Kurulun Boşnak üyesi Alma Dzaferovic ise VSTV’nin böyle bir karar almadan önce İslam Birliği ve diğer kurumların fikirlerini dikkate alması gerektiğini söyledi.

“Hayal kırıklığı yaşadık”

VSTV’nin yasağından doğrudan etkilenen başörtülü hukukçular ise söz konusu kurumun bu tür yasakları getirmek yerine, insan hak ve özgürlüklerini koruması gerektiğini söyledi.

Başörtülü hukukçulardan Dzenita Kaliman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VSTV’nin insan haklarına aykırı, ayrımcı ve dini özgürlüklere kısıtlama getiren bir karar aldığını belirterek, “Bu kararın ardından iş bulma konusunda endişemiz var” diye konuştu.

Başörtüsünün hiçbir meslek için engel oluşturmaması gerektiğini ifade eden Kaliman, “Bosna Hersek’in çok etnikli, herkesin eşit olduğu bir ülke olduğunu göz önüne alınca bu karar tam bir hayal kırıklığı. Başörtülü diğer meslektaşlarım da şaşkınlık içerisinde. Konseyin bu kararı yeniden gözden geçirmesini ve çıkacak kararın lehimize olmasını temenni ediyorum” dedi.

Muhabir: Kayhan Gül, Amina Zorniç

 

KAYNAK: http://aa.com.tr/tr/dunya/bosna-hersekte-yargida-basortusu-yasagi-tepki-cekti/511178

YORUM YAP