Balkanların En Eski Kur'an'ı Sancakta... » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 23:30

Balkanların En Eski Kur’an’ı Sancakta…

Balkanların En Eski Kur’an’ı Sancakta…
Son Güncelleme :

28 Mart 2023 - 22:36

Balkanlar’daki en eski Kuran, Sancak, Priyepolye (Prepol) yakınlarında Hisarcık köyündeki camide muhafaza ediliyor.

Bir açık hava görseli olabilir
Tarihi Bosna toprağı Sancak bölgesi Priyepolye’den yedi kilometre uzaklıkta, Mileşka Nehri üzerindeki bir tepede yer alan bu bölgenin en eski köylerinden biri olan Hisarcik köyü bulunuyor.
Bu köy Osmanlı Türk İmparatorluğu döneminde İstanbul-Dybrovnik ticaret yolu üzerinde kervamların konakladığı önemli bir yer idi.
Bugün bu köyde ancak birkaç yüz kişi yaşıyor ve camide Balkanlar’daki en eski Kur’an bulunuyor.
İslam Birliği’nin (IZ) Priyepolye’deki baş imamı Nadir ef. Datsiç: “Böyle bir kitabın bu bölgede çok ender bulunan bir nüshasıdır. Bütünüyle korunmuş, 40 x 30 cm boyutlarında ve beş kilo ağırlığındadır ve başka hiçbir Kur’an kitabında görülmeyen istisnai bir üslupla yazılmıştır.”
Uzun bir süre bu Kur’an’ın yaklaşık üç asırlık olduğu düşünüldüyse de Belgrad’daki Milli Kütüphane’de dört yüz yıl önce yazıldığı sonucuna varıldı.
Osmanlı Türk İmparatorluğu dönemi Bosna mirasının bir parçası !
“Bu kitap, araştırmanın yapıldığı Milli Kütüphane’ye 2005 yılında gönderilmiştir. Özel koruma altında ve çalınmadan diye korunarak Hisarcık’a iade edildi. Şimdi önünde müminler dua ediyor ve gelecek nesillere devredilecek. Böylesine nadide bir el yazması, Sancak’ın Balkanlar’daki mirasının önemli bir parçasıdır”.
Köyün tepeliğinde Ortaçağ Bosna Krallık Devleti kalesi bulunan bu köy 16. yüzyılda çok gelişmiş ve bu köydeki caminin yakın zamanda yeniden inşa edildiği ancak özgün şeklini koruduğu varsayılmaktadır. Ulaşılmaz coğrafi konfigürasyonu nedeniyle günde birkaç kez namaz kılmak yerine sadece Cuma günleri namaz kılınmaktadır.
Kaynak: Avaz.ba

YORUM YAP