81 Yaşındaki Yaşlı Boşnak Bisikletçiyi Görenler Hayran Kalıyor! » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 19:05

81 Yaşındaki Yaşlı Boşnak Bisikletçiyi Görenler Hayran Kalıyor!

81 Yaşındaki Yaşlı Boşnak Bisikletçiyi Görenler Hayran Kalıyor!
Son Güncelleme :

18 Kasım 2015 - 19:01

Bosna Hersek’in en yaşlı lisanslı bisikletçisi, 81 yaşındaki Mehmed Hrustic, ilerlemiş yaşına rağmen her gün ortalama 80 kilometre pedal çevirmeye devam ediyor.

Ülkenin orta kesimlerindeki Zenica şehrinde yaşayan Hrustic, yaptığı açıklamada, ilk bisikletini 1957 yılında satın aldığını belirterek, o günden günümüze her gün ortalama 80 kilometre bisiklet sürdüğünü, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok madalya kazandığını söyledi.

İlk bisikletini satın aldığı günden itibaren binlerce kilometre pedal çeviren Hrustic, “Bisikletle ilk olarak 1950’li yıllarda tanıştım. Amcam, Zenica Demiryolları’nda çalışıyordu. Kendisine işe gidip gelmesi için bisiklet verilmişti. O dönemde çok az kişide bisiklet vardı. Aramızda büyük bir bağ oluştu” dedi.

Hrustic, o yıllarda Zenica’nın yollarının bugünkü gibi asfalt değil, çakıl taşlarından olduğunu anımsatarak, buna rağmen hiç bisikletiyle kaza geçirmediğini, yağmurlu havalarda bisikletiyle dağa çıkmasına rağmen hiçbir zaman hastalanmadığını söyledi.

Bisiklet sürmenin insanı sakinleştirdiğini aktaran Hrustic, bisiklet sürdüğü sürece sorunlarını tamamen aklından çıkardığını, zihnini rahatlattığını kaydetti.

Hrustic, bisikletiyle ülkenin her şehrine gittiği belirterek, “Ülke genelinde düzenlenen bisiklet yarışlarının en yaşlı katılımcısıyım. Yarışmalarda kazandığım ödüller ve madalyalar, bu spora devam etmemdeki en büyük etken” dedi.

Geçen ay yapılan 35 kilometrelik bisiklet yarışını ilerleyen yaşına rağmen üçüncü sırada tamamladığına dikkati çeken Hrustic, elde ettiği başarıların yaşına rağmen bu spora devam etmesi gerektiğine işaret olduğunu söyledi.

İlk bisikletinin parçalarını saklıyor

Hrustic, 1957 yılında satın aldığı ilk bisikletinin parçalarını hala sakladığını, öte yandan bisikletçilik lisansını da uzatmaya devam ettiğini kaydetti.

Lisansını uzatmak için her yıl sağlık kontrolüne girdiğini anlatan Hrustic, “Lisansımı uzatabiliyorsam, sağlıklıyım demek. Kalbim 50 sene önce, gençlik yıllarımda attığı gibi atıyor. Bu kalp attıkça daha çok madalya kazanacağım” diye konuştu.

Hrustic, bisiklet sürmenin hem fiziksel hem de zihinsel anlamda faydalı olduğuna işaret ederek, gençlere bisiklet sürmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Hrustic’in 55 yıllık eşi Ramka ise yarım asırdan daha uzun süren evliliklerinin çok mutlu ve huzur içinde geçtiğini dile getirerek, evliliklerde konuşarak anlaşmanın önemli olduğunu vurguladı.

Eşinin büyük bir bisiklet tutkunu olduğunu ve her gün bisiklet sürmeye devam ettiğini anlatan Ramka Hrustic, “Sanırım bisiklet sürerek, zihnini boşaltıyor. Böylece sinirlenecek vakti de olmuyor” diye konuştu.

Kaynak: AA

 

YORUM YAP