5 Mayıs Haftası Boşnak Tarihi » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Mayıs 2024 - 23:44

5 Mayıs Haftası Boşnak Tarihi

5 Mayıs Haftası Boşnak Tarihi
Son Güncelleme :

06 Mayıs 2017 - 9:08

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

5-6 -7-8-9-10-11-12  MAYIS TARİH’DE BUGÜN;

5 Mayıs 1930: Irkçılığın korkunç yüzü… Milletler Cemiyetine sunulan bir rapora göre Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı’nda 1919-1930 yılları arasında Boşnak ,Arnavut ve diğer Müslümanların 12.371’i öldürüldü, 22.110’u ise hapsedildi. Yine rapora göre aynı dönemde Müslümanlara ait 6050 ev tahrip edildi, 10.452 ev de soyuldu, vakıflara el konuldu, okulları kapatıldı, yerel yönetimlere katılmalarına sınırlamalar getirildi.

6 Mayıs 1993: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, sivil Boşnakları korumak gerekçesiyle Srebrenica’nın yanı sıra Saraybosna, Tuzla, Jepa, Gorajde ve Bihaç’ı “güvenli bölge” ilan eden 824 Sayılı Kararı kabul etti. Ancak güvenli bölgenin korunması konusunda yeterli önlem almayan Birleşmiş Milletler, 8 binin üzerinde sivil Boşnak´ın birkaç gün içinde katledildiği Srebrenica soykırımı karşısında seyirci kaldı.

7 Mayı1993:Camiler Günü: Çetnik (faşist) Sırplar, 7 Mayıs 1993’de, Banja Luka daki Ferhat Paşa Camii’ne patlayıcı döşeyerek, yerle bir ettiler. Ardından taşların üzerinden dozerle geçerek, paramparça etiler. Aynı taşlarla yeniden inşa edilmesini önlemek için de taşları dağıttılar.Çünkü Boşnaklar yıkılan camilerin taşlarını alıp evlerine götürüp saklıyorlardı. Bu gün Bosna Hersek’de İslam birliği kararı ile bu yüzden 7 Mayıs’ı Camiler günü olarak anılmaktadır.

Sırplar tarafından yıkılan ve şimdi tekrar yapılmış olan son hali.

 

-8 Mayıs 1992: Bricka kasabasında Sırpların öldürdüğü Boşnakların dere kenarlarına atıldığı ve toplu mezarlara gömüldüğü belirlendi. Bosna-Hersek’teki Sırp lider Radovan Karadziç ve Hırvat lider Mete Buban ile Müslüman Boşnaklara karşı birlikte savaşmak üzere görüş birliğine vardılar. Bu arada Yugoslavya Savunma Bakanı Blogoje Adjic’in istifa etmesinin ardından federal ordu komutanı Milutin Kukanjac görevden alındı ve 38 general ve Amiral emekliye sevkedildi.

-9 Mayıs 1993 :Mostar Bombardıma’nı. 9 Mayıs gününde başlayan bombardıman nedeni ile Bosna Hersek ‘ın Mostar şehrinin sembolü ve adeta ruhu olan “Tarihi Mostar Köprüsü”  Hırvat Birliklerinin top atışlarına dayanamayarak ne yazık ki sonunda 9 kasımda yıkılmıştır.Savaş bittikten sonra da 2004 yılında aslına uygun olarak nehrin içindeki taşların tekrar çıkarılması ile inşa edilmiştir.

10 Mayıs 1992: Sırp milisler Müslümanları öldürmeye devam etti ve Saraybosna’da 1320 kişi öldürüldü. 6700 kişi yaralandı ve 1900 kişi ise bulunamadı. Saraybosna radyosu, eli silah tutan herkesin milli muhafızlara katılması çağrısında bulundu.

-11 Mayıs 1992: İslâm Kalkınma Teşkilatı Bosna-Hersek Cumhuriyeti’ne karşı Sırp kuvvetlerince yapılan saldırıları şiddetle kınıyor ve dünya kamuoyunu ve özellikle İslâm ülkelerini, Bosna-Hersek’e yardıma davet ediyoruz, denilen bir bildiri yayınladı.

Brüksel’de düzenlenen AT dışişleri bakanları toplantısında Yugoslavya’daki AT büyükelçiliğinin geri çağrılması kararlaştırıldı. Yugoslavya’nın AGİK’ten ihracı istendi.

-12 Mayıs 1992: Dobaj yakınlarındaki Grapska kasabasında 100’e yakın Boşnak yakılarak öldürüldü.Yerlerini yurtlarını terk ederek göçe başlayan müslümanlardan 500 kişi işkence sonucu öldürüldü. Türkiye’de bulunan Bosna-Hersek Başbakan yardımcısı Muhammed Çengiç TBMM’de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Gözümüz Türkiye’de. Kendimizi savunacak imkanımız yok. Türk hükümetini müslümanları korumaya çağırıyorum. Bu bir vebal olacaktır. Sizden bir teminat almadan ülkeme dönmeye yüzüm yoktur.”

 

BOŞNAK MEDYA

YORUM YAP