Yunan ve Sırp neyse maalesef Arnavutlar da aynı çizgide » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 08:20

Yunan ve Sırp neyse maalesef Arnavutlar da aynı çizgide

Yunan ve Sırp neyse maalesef Arnavutlar da aynı çizgide
Son Güncelleme :

01 Şubat 2017 - 13:37

 

Zeynep Işıl Hamziç. Eski Osmanlı algısıyla günümüzdeki olumsuz Osmanlı algısı arasında maalesef hiçbir fark yok diyen  Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu Balkanlar üzerine bir röportajında, 

Mesela Türkiye’den genel anlamıyla bu  bir bölgeye bakanlar için şöyle bir algı var: Bazı çevrelerde Arnavutların Müslüman olmaları sebebiyle daha olumlu bir Osmanlı imajına sahip olmaları gerektiği yönünde bir görüş var .

Ama bizim araştırmamızın gösterdiği sonuçlara göre Sırp tarih ders kitaplarındaki Osmanlı algısı ile Arnavutluk ve Kosova tarih ders kitaplarındaki Osmanlı Türk algısı arasında pek bir fark yok.Sırplara veya Yunanlılara bu arada şu haksızlığı yapmamak lazım .

Arnavutlar da en az Yunanlılar ve Sırplar kadar Osmanlı’yı bir işgal gücü olarak anlatıyorlar kitaplarında.

Maalesef bu Türkiye’de pek fazla bilinmiyor. Bir örnek vereyim size: Bağımsızlıktan sonra yani 2008’deki Kosova’nın bağımsızlığından sonra Kosova’da tarih ders kitapları daha önceden başlanmış ve Sırp etkisi olmadan yani sosyalizmin etkisi olmadan kendileri tarafından yazılmaya başlanmış kitaplara baktığımızda şunları görüyoruz:

Mesela burada olan, 1389 Kosova Meydan Savaşı’nda Miloş Obiliç isimli birisi Sultan Murad’ı öldürmüş. Şimdi ki Kosova versiyonu ise şöyle.

 İşte Kosova Meydan Savaşı’nda Osmanlı padişahı Sultan Murat, Sırp Kralı Lazar’a karşı savaşıyor. Sonunda bir Sırp savaş esiri gelip padişahı hançeri ile öldürüyordu. Daha önce bu hep bir Sırp’tı deniyordu.

Şimdi Kosovalılar yeni tarih kitaplarında bunu bir Arnavut olarak anlatıyorlar.

Kosova Meydan Savaşı’nı, ders kitaplarında Hristiyan Balkan halklarının Türklere karşı Balkanlar’ı ve Hristiyanlığı korumak için verdiği bir savaş olarak anlatıyorlar. Bu savaşta Sultanı öldüren kişinin de Sırp değil de , Kosovalı bir Arnavut olduğunu ayrıca.

Dolayısıyla bizim burada hayal ettiğimiz ve görmek istediğimiz o hayali resmi değil ne yazık ki, Balkanlar’ın gerçeklerine baktığınız zaman orada çok farklı bir resim görüyorsunuz.

Maalesef Arnavutlar bu konuda böyle bir çizgiye kaymış durumdalar.

Bölgeye giden bir bakanımız bir iki sefer uyarıda bulunmuştu. Lütfen çocuklarınıza bu şekilde anlatmayın. Ders kitaplarında bu noktayı bir zahmet değiştirin. İlişkilerimiz gayet iyi bir noktada gelişiyor, Türkiye Kosova’yı ilk tanıyan ülkedir mesela.

Fakat bu tür bir talebimiz çok büyük tepkilere yol açtı. Siz bizim tarihimizi mi değiştirmek istiyorsunuz, iç işlerimize mi müdahale etmek istiyorsunuz? diye. Öyleydi, öyle değil miydi, işgal değil miydi gibi konulardaki tartışma ve maalesef onların bu sakat bakış açısıyla aynen devam ediyor. Yani burada Yunanlılar ve Sırplar neyse maalesef Arnavutlar da aynı çizgidedir. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum.

 

Kaynak:Dünya Bülteni  Prof.Dr.Mehmet Hacısalihoğlu röportajı

 

YORUM YAP