Türkiyede ki Sancak Göçmenleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 07:14

Türkiyede ki Sancak Göçmenleri

Türkiyede ki Sancak Göçmenleri
Son Güncelleme :

31 Ekim 2017 - 21:54

İSTANBUL ve TÜRKİYE’DEKİ SANCAK GÖÇMENLERİ.

İstanbul’daki ilk Boşnak Mahallesi Rami Kışlası olarak bilinen yerin yanında kurulmuştur ( Rami Kariyesi ).1877 yıllında bu mıntıka Osmanlı Devleti evraklarında “Boşnak Mahallesi” olarak geçmektedir.

Herkesin yakından tanıdığı yazar Ayşe Kulin’nin ailesi ilk olarak bu semte yerleşmiştir. İstanbul’a ilk Toplu göç ise Beykoz ve Üsküdar ilçelerine yapılmıştır.1800’lerin başlarında 400 Aile göç etmiştir. Bu ilçelere Bosna’dan göç edilmiştir.

1850’li yıllardan başlayan kitlesel göçler,1878 Yılından sonra devamlılık arz etmiş, 1900’lü yılların başında artmış, 1912 yılındaki Balkan Savaşları ile en yüksek sayılara ulaşmıştır. 1924 Yılı, Sancağın Akova, Kolaşin şehirleri yakınındaki Şahoviçi Boşnak katliamı ve onun etkisi ile bir başka göç dalgası daha olmuş, yapılan baskılar sonucu 2. Dünya Savaşı’na kadar da bu göçler devam etmiştir. 2. Dünya Savaşında, Sancak Bölgesinde Çetnikler diğer bölgelerde ise hem Çetnikler hem Ustaşalar hem de işgalci güçler tarafından toplam olarak yaklaşık 108 bin Boşnak eski Yugoslavya Krallığı sınırları dahilinde öldürülmüşlerdi. Savaş döneminde de göçler devam etmiş, Sosyalist Yugoslavya döneminde ise Türkiye ile yapılan göç antlaşması sonucu;  1950’li yılların ortasından sonra yüzbinleri bulan Sancaklılar yasal yollardan 1970’li yıllara kadar, Türkiye’ye olan göçlerini sürdürmüşlerdi.

Türkiye’de, İstanbul, Bosna ve Sancak göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı şehirlerin en başında gelir.

İstanbul’da birçok Boşnak mahallesi vardır. Eski ve yeni göçmenler olmak üzere İstanbul’un Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu gibi ilçelerinde toplam 400 bin civarı Sancaklı yaşamaktadır.

İstanbul Anadolu Yakası: Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar gibi ilçelerde toplam 300 bin Civarında Sancaklı ikamet etmektedir.

İstanbul’da; Pendik, Kartal, Küçükköy, Alibeyköy, Eyüp, Bayrampaşa, Sefaköy, gibi yerlerdeki mahallelerde Boşnak nüfus oldukça fazladır. Pendik’te Sapanbağları Mahallesi, Yeşilbağlar Mahallesi ve 
Bayrampaşa’da Yıldırım Mahallesi, Gaziosmanpaşa’da Küçükköy Şensipaşa ve Hürriyet mahallesi (İlk zamanlar, Cumartesi Pazarı, Salı Pazarı ve 500 Evler denirdi) diye bilinen yerlerde, Sancak’tan gelenler yoğun olarak yaşamlarını sürdürmektedirler.

Bu mahallelerden, Boşnak mahallesi olarak en çok bilinenler ise Pendik Sapanbağlar Mahallesi ve Bayrampaşa Yıldırım Mahalleleridir.

Sancaklı göçmenler, kitleler halinde en çok 1950-1970 yılları arasında yukarıda belirtilen yerlere gelmişlerdir. Bayrampaşa’da 70 binden fazla, Pendik’te de 60 binden fazla Sancak’tan gelmiş Boşnak ikamet etmektedir.

Ülke genelinde, Ankara, Samsun, Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, İzmir, Kütahya, Bursa, Sivas, Erzincan, Elağzı, Yozgat, Kayseri, İzmit, Düzce, Bolu, Manisa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Adapazarı, Çanakkale, Edirne, Kırklareli gibi şehirlerde yaşamaktadır ve Ülke genelinde 450 köy ve İlçede Sancaklılar ikamet etmektedir.

Ülkemizde birçok Bosna Sancak derneği de vardır. Bu dernekler önceleri Yugoslavya Göçmenleri adı ile kurulmuşlarsa de, Bosna savaşı münasebeti ile sayıları çok artmış ve Bosna Sancak adı altında kurulmuş ve Bosna’da yaşayan kardeşlerimize faydaları dokunmuştur.

Türkiye’de 2 Milyona yakın Sancaklı yaşamaktadır. Yani Sancak ( Sandžak ) Bölgesi ve diğer yerlerde yaşayan Sancaklılardan, 4-5 kat daha çok Sancaklı Türkiye’de yaşamaktadır.

(Sandžak Bošnjak’tan derleme)

YORUM YAP