Son Dönemin En Gözde Dizisi Alija'nın Yayın Tarihi Belli Oldu » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 02:04

Son Dönemin En Gözde Dizisi Alija’nın Yayın Tarihi Belli Oldu

Son Dönemin En Gözde Dizisi Alija’nın Yayın Tarihi Belli Oldu
Son Güncelleme :

11 Ağustos 2017 - 21:18

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya 

TRT’nin son dönem en gözde projesi olan,Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Alija İzetbegoviç’in hayatını konu alan ve TRT’de yayınlanacak “Alija dizisi”, nin yayın tarihi belli oldu.6 bölümlük mini dizinin ilk bölümü 9 Ocak akşamı saat 20:00’de başlayacak.

ALİJA 9 OCAK’TA BAŞLIYOR

TRT yönetimi yaptığı değişiklikle dizinin yeni yılın ilk ayında yayınlanmasına karar verdi.Birçok dizi, sinema, tiyatro ve televizyon programında karışımıza çıkan Seda Kement TRT1 ekranlarında yayınlanacak olan ‘Aliya ’ adlı dizide çalışkan bir gazeteci olan ‘Meryema’ karakterini canlandıracak. Dizide, 2003 yılının Ekim ayında kaybettiğimiz Bosna’nın millî kahramanı ve kurucu devlet başkanının şahsında, Bosna halkının son İki Yüzyılı tarihi ve geleceğe dair umutları anlatılacak. Sinema tadındaki dizi  6 bölüm olarak ekrana gelecek.

ALİJA’YI YURDAER OKUR CANLANDIRACAK

Dizide oyuncu Yurdaer Okur, Alija’yı canlandıracak. Dizinin yönetmenliğini Boşnak yönetmen Ahmed İmamovic üstlenirken dizinin senaryosu ise Ahmet Tezcan yazdı.

Dizinin oyuncu kadrosunda; Berke Üzrek, Görkem Yertan ve Dilşat Çelebi gibi oyuncular da yer alıyor. Dizinin yapımcılığını ise Sancak Medya üstleniyor.

Alija dizisi TRT’de her bölümü 90 dakika olacak şeklinde yayınlanacak. Dizinin ilk bölümü 9 Ocak Salı günü ekranda olacak.

PROJENİN TEMELLERİ 2004’DE ATILDI

Sancak Medya adına konuşan yapımcı Sancaktutan ise TRT Genel Müdürü Eren’e diziye katkıları için teşekkür ederek “Sayesinde bir rüyayı mümkün kılmanın mutluluğu ve gururunu taşıyorum. Kendisinin de bu rüyaya ortak olduğuna inanıyorum.” dedi.

Projenin temellerinin 2004 yılında Bosna Hersek’te atıldığını aktaran Sancaktutan, yapılan araştırmalar ve röportajların derlenerek, oldukça kapsamlı bir arşiv oluşturulduğunu söyledi.

Dizinin senaryosunu ise Ahmet Tezcan’ın kaleme aldığını aktaran Sancaktutan, “Kendisine projeyi götürdüğümüzde bizi kırmadı. Dehası ve kurgu yeteneğiyle Bosna Hersek’te geçirdiği 6 ayda son derece titiz bir çalışmaya imza attı.” dedi.

Sancaktutan, Aliya’nın 6 bölümlük dizide daha ziyade fikri kimliğiyle ele alınacağını söyleyerek, “Bu rüyaya ortak olan tüm dostlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadesini kullandı.

“SENARYO HEYECAN UYANDIRDI”

Bakir İzetbegoviç de Aliya İzetbegoviç’in ilginç ve  Ailesi olarak önem gösterdiğimiz husus, onun doğru bir şekilde anlatılmasıdır.” dedi.

https://youtu.be/VyWP26l8eVk

ALİYA İZETBEGOVİÇ KİMDİR?

Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek’in Bosanski Samac şehrinde 8 Ağustos 1925’te doğdu. Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin “sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan affından” yararlanarak serbest kaldı.

Siyasi hayatta bugün de yer alan Demokratik Eylem Partisi’ni (SDA) 27 Mart 1990’da kuran İzzetbegoviç, Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta Boşnak halkına önderlik etti.

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı olan İzetbegoviç, 2000 yılında sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktı. İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te vefat etti.

 

YORUM YAP