Sırplar Srebrenica Soykırımını Ders Kitaplarından Çıkardı » Boşnak HaberBoşnak Haber

13 Mayıs 2024 - 11:34

Sırplar Srebrenica Soykırımını Ders Kitaplarından Çıkardı

Sırplar Srebrenica Soykırımını Ders Kitaplarından Çıkardı
Son Güncelleme :

07 Haziran 2017 - 2:52

Zeynep Işıl Hamziç. Bosnalı Sırplar Srebrenica Soykırımını Ders Kitaplarından Çıkarttı.

Bosna Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti genel başkanı Milorad Dodik, Srebrenica soykırımı ve Saraybosna kuşatması hakkındaki konuların ders kitaplarında yazılmasına asla izin verilmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Banliyava’daki Banja Luka gazetesinde düzenlenen ve ders kitaplarında yasaklar konması yönündeki tartışmalar nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, Sırp Cumhuriyeti okullarındaki çocuklara Srebrenica soykırımı ve Saraybosna kuşatması hakkında hiçbir zaman bilgi verilmeyeceklerini söyledi.

“Burada, Sırpların soykırım yaptıklarını ve Saraybosna’yı kuşatma altında tuttuğunu yazdıkları Federasyon (Bosna’nın diğer, Boşnak ve Hırvat egemen varlık) ders kitaplarını kullanmak imkansız. Bu doğru değil ve burada incelenmeyecektir, “dedi Dodik.

SC ‘nin eğitim ve kültür bakanı Dane Maleseviç tarafından yapılan bir bildiriyi, Dodik, Saraybosna savaş zamanı hakkında yapılan pasajlar ya da Sırp kuvvetler tarafından 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan Bosnakların toplu katliamleri yüzünden, Federasyona ait ders kitaplarının SC’de yasaklanacağını söylediğini bildirdi. dahil.

Maleseviç kararını Bosna’daki tüm eğitim bakanlıkları tarafından imzalanan ve okul kitaplarında herhangi bir savaş konusu olmayacağını öne süren 2002 tarihli bir anlaşmayı gerekçe göstererek haklı buldu.

Bununla birlikte, Federasyonda, 9. sınıf öğrencileri için, kurumdaki tüm ilköğretim okullarında kullanılmak üzere onaylanan tarih ders kitabı, Saraybosna kuşatması ve Srebrenica soykırımı hakkında bilgi içermektedir.

Maleseviç Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında “SC’de ulusal (etnik) bir grup bir grup çalışmış olan Boşnak çocukların bu tür ders kitaplarını kullanmayacağını” söyledi.

“SC Eğitim ve Kültür Bakanlığı sadece AGİT’in Bosna-Hersek’teki savaşı başlatma konusundaki anlaşmasına ve tavsiyelerine saygı gösteriyor; böylece çocuklar konuya yük olmayacak. Bu, Bosna-Hersek’teki sağlıklı birlikte yaşamanın ve onların yararınadır “dedi.

AGİT, savaş ile ilgili ders kitaplarıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini ve bunları kimin onayladığını söyledi.

“2002 anlaşmasının statüsünün ne olduğunu teyit edemiyorum. AGİT’in Bosna’daki görevinin başında bulunan Jonathan Moore, N1 televizyonuna verdiği demeçte, eğitimde çok fazla siyasetin bulunduğunun açıkça görüldüğünü ve daha olumlu şeyler, daha fazla bilgisayar, okulun iyi durumda olduğunu ve çok daha az politika izlemek istediğini söyledi.

Boşnak ‘ulusal müfredat’ kapsamında öğretilen Konjeviç Polje’nin Boşnak çocuğunun ebeveynlerinden biri olan Muhizin Ömeroviç, SC internet sitesinden Klix’e verdiği kararın sürpriz olmadığını söyledi.

Omeroviç, “Bu, yalnızca Bosnaca dili ve ulusal sınıflar üzerinde çalışma yasağının devamı” dedi.

Rumen, Sırp Cumhuriyeti’nde Boşnakların konuştuğu resmi tanım üzerinde SC’nin anayasası ve Bosna devlet anayasası tarafından farklı şekilde tanımlanan uzun süredir devam eden bir konuya atıfta bulundu.

İkincisi, ülkenin 3 resmi dilini Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça olarak tanımlarken, SC anayasası, kurumun resmi dillerinin “Sırp, Hırvat ve Boşnak halklar” olduğunu belirten biraz farklı bir formül kullanıyor.

Farklılık, Boşnaklar için sembolik olarak önemlidir, çünkü Boşnakların çoğu, dillerini Boşnakça olarak tanımlamak istiyor; çünkü bu, ülkede ortak bir kültürel ve tarihi mirasın varlığını teyit etmektedir.

Omeroviç, “Durum göz önüne alındığında, kitapların yasaklanmasını sağlayacaklarını düşünüyorum, çünkü biz konu ile mücadele edip dili dört yıldır kabul ettik ve henüz bir şey çözmedik” dedi.

Bosna Hersek’te öğrencilerin kendi dillerinde (Boşnakça, Sırpça veya Hırvatça) eğitim görmeleri anlamına gelen kendi ‘ulusal’ (etnik) müfredatlarına göre eğitim alma hakkı vardır ve çeşitli konular etnik kökenlerine göre farklı şekilde öğretilir , Din ve tarih gibi.

Ülkedeki bazı okullar , aynı binada öğrencileri etnik gruplara dayandırarak etnik köken temelinde farklı sınıflara ayıraniki okulun tek bir çatı altında tartışmalı uygulamasını da yürütüyorlar; bu durum etnik bölünmelere sebep vermekte.

Kaynak:.balkaninsight 

YORUM YAP